Ustanovení myslivecké stráže

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
krcoun308
Pravidelný diskutér

Ustanovení myslivecké stráže

Příspěvek od krcoun308 »

Zdravím
Mám dotaz.
Skončila mi platnost myslivecké stráže.
Před 20ti lety jsem na úřadě (jako) složil slib a bylo hotovo. Před 10ti lety jsme dostaly nějaké poklady, už nevím přesně, jestli to byly přímo otázky a nebo 3-5 stran A4 textu, to si člověk třikrát přečetl a v klidu jsem napsal test.
Ale - teď stejná situace, prý je (zkouška) rozšířena o trestně právní zákoník, prvním pomoc a mraky novinek - jen podklady vůbec žádné. Bylo nám mezi řádky naznačeno, naučte se Vše - co se týká myslivecké stráže a nebude problém. To mi přijde trochu zvláštní, píše stále nějaký test ? Pokud ano - jsou otázky dopředu tajné ? Jak to ustanovení probíhá - proběhlo někde jinde ?
Děkuji za info ...
Šumavák
Pravidelný diskutér

Re: Ustanovení myslivecké stráže

Příspěvek od Šumavák »

Pokrok nezastavíš. :roll: Dnes tištěná verze testových otázek pro mysliveckou stráž neexistuje, používají se testy elektronické. Je to softwarová aplikace, ze které ti teprve při zkoušce Orgán státní správy myslivosti z obsažených otázek vygeneruje test a ten vytiskne (vyplňuješ ho ručně). OSSM mají tu aplikaci zdarma, myslivecké spolky a jednotlivci si ji mohou zakoupit jako časově omezenou licenci pro PC nebo tablety a tzv. chytré telefony. Ta v tom případě mimo otázek pro mysliveckou stráž (těch tam je asi 300) obsahuje i otázky pro lesní stráž, rybářskou stráž a stráž přírody. Odkaz níže:

https://yamaco.cz/produkty/elektronicke ... traze.html
ondrush
Nový návštěvník

Příspěvek od ondrush »

Spominanu aplikaciu od Yamaco silne neodporucam. Neviem teda, ci sa za tie 2r nezmenila, ale hrozne drahy nekvalitny odpad.
Popravde, nemam ziadne odporucanie, okrem toho precitat si prislusnu legislativu. Asi postacuje publikace Myslivecka straz https://www.svetmyslivcu.cz/myslivecka- ... ne-vydani/ - myslim, ze ta mi dala najviac, ale spokojny som uplne nebol.

Test je ale trivialny, sposob skusania je, no, proste je to nastavene tak, aby kazda honitba v republike dokazala splnit zakonny limit poctu ustanovenych strazi bez nutnosti externych osob.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

ondrush píše: stř 12.2.2025, 18:55Spominanu aplikaciu od Yamaco silne neodporucam. Neviem teda, ci sa za tie 2r nezmenila, ale hrozne drahy nekvalitny odpad...
No, asi by opravdu bylo vhodné doplnit, že používání oné aplikace může být pro počítačově méně zdatné uživatele poněkud trýznivé... :D Každopádně její výhoda je, že obsahuje veškeré otázky, které se mohou v testu objevit.
krcoun308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od krcoun308 »

Děkuji za info, uvidím jak to proběhne v praxi a podám report :wink:
Dirk
Nový návštěvník

Příspěvek od Dirk »

zkouška pro mysliveckou stráž se skutečně za poslední roky změnila a je náročnější, často zahrnuje i trestní zákoník a první pomoc.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Dirk, to je zprostředkovaná informace nebo máš osobní zkušenost?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Citron
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Citron »

Třeba u mě je to to osobní zkušenost. Otázky byly ze zákona o myslivosti a opravdu tam byly i další přepisy, třeba ten trestní zákoník.
Jen by mě zajímalo, kdo tohle vymyslel. Ano, znát ty předpisy a otestovat znalost nějakou formou testu se víc než hodí, ale k čemu to je, když mi nikdo nevysvětlí procesní záležitosti a jak vše dělat, protože tohle ty přepisy bez odborného komnetáře a vysvětlení neříkají. A k čemu mi pak je znalost přepisu, když jsem podělal proces a pokud se vyzná i protistrana, tak mi to shodí a já nemám nic, ani použitzelný podklad pro řízení na ORP...
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x56. ZKM 456 mod. 2 + Vortex PST II 5-25x50.
Pomalu, hlavně se neukvapit.
palkopal
Zkušený diskutér

Příspěvek od palkopal »

Bohužel bolest právních předpisů ministerstva zemědělství úseku lesního hospodářství a myslivosti - pravomoc daná úřadům zhusta vágně formulovaná.
Ověření znalostí - ZoM, § 12 odst. 3 písm. f), zmocnění pro vyhlášku odst. 8, co se ověřuje vyhl. č. 224/2002 Sb., § 1 odst. 5 a 6. Ale podrobnosti jsou na orgánu SSM. Nevím, zda jim někdo dává jednotné noty či nikoli (zmocnění pro to není).
A teď si představme, že stejným způsobem se dělá přezkoušení na řidičský průkaz nebo zbrojní průkaz - to by byl zákonodárce roznesen na kopytech. Ale na MZe takovéto věci prochází.
Řidičský průkaz - předepsané absolvování autoškoly nebo výuky na škole, hodiny jízd, zkouška testem, otázky testů dané právním předpisem (nic jiného se zkoušet nesmí) a tedy veřejné.
Zbrojní průkaz - předepsané ověření znalostí testem, otázky testů vydané předpisem a tedy veřejné, nic jiného se zkoušet nesmí, ověření zacházení se zbraní a střelba s předepsaným postupem a hodnocením. Absolvování školení není předepsáno a taky nikdo nevyžaduje jako podmínku připuštění ke zkoušce.
Lovecký lístek - předepsané vzdělání (dáno profilem absolventa školy) nebo pouze zkouška před komisí a předměty, které se zkouší (vyhl. č. 244/2002 Sb. § 21). Zkouška má probíhat před komisí obdobně jako např. u maturity (vyhl. § 21 odst. 2), ale zkouší se před jednotlivými členy komise (obrovský rozdíl!), není zákonem předepsané absolvování kursu a praxe, ale bez toho vás ke zkoušce u ČMMJ nepřipustí (neplést si s pověřením organizace zkoušek vyhl. § 24). Zkouška z myslivosti je výkon státní moci, bylo by zajímavé, jak by se řešilo nepřipuštění ke zkoušce, protože uchazeč neabsolvoval školení (konečně to někomu došlo a bylo to navrženo v novele zákona).
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

Pro pana Dalase - Obsah témat pro zkoušky Myslivecké stráže:
Když jsem v r.2023 vysoutěžil pronájem honitby od LČR, tak jsem musel splňovat všechny podmínky pro její provozování. Mimo jiné i ustanovit Mysliveckou stráž. Na OŽP Magistrátu kde je honitba příslušná jsme museli navrhnout Mysliveckou stráž a absolvovat předepsané zkoušky. Formou písemného testu za přítomnosti vedoucího příslušného oboru OŽP. Když jsem se ptal na obsah znalostí, ze kterých budeme skládat zkoušky, dostal jsem okruh témat, ze kterých budou testové otázky. Test samotný má dvacet otázek, u každé jsou tři odpovědi a uchazeč musí zakroužkovat správnou odpověď. Soubor testových otázek má deset variant, s různými otázkami, a svůj test si náhodně vybere uchazeč z hromádky . ( podobně jako u ústní části maturitní zkoušky ) Tedy uchazeč neví jaké číslo testu si vybírá. Předpokládá se, že se uchazeč naučil – „fšecko“ . Dostali jsme čas 45minut, jako v autoškole. VŠECHNY otázky jsou obsažené v penzu které si musí uchazeč nastudovat před zkouškou. Tady - níže je uvedený obsah Zákonů a vyhlášek, ze kterých se vybírají testové otázky. Všechny testové otázky jsou obsaženy ZDE – níže.
ZoM- zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozd. předpisů (mimo honební společenstvo §§ 19-28), Vyhláška Mze ČR č. 244/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozd. změny, Vyhláška Mze ČR č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu, ve znění pozd. předpisů
TZ - zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozd. předpisů – § 2, § 13, § 23, § 28, § 29, § 32, § 127, § 138, § 304, §§ 323 - 325, § 327, §§ 329 - 330
TŘ - zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozd. předpisů- § 8
PZ - zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích (přestupkový zákon), ve znění pozd. předpisů- § 2, § 3, § 4, § 5, § 9, § 11, § 13, § 16, §§ 18 - 20, § 35, § 55, § 84
ZoPK - zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozd. předpisů - § 2, § 6, § 7, § 13
ZoZ - zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zkráceně: zákon o zbraních), ve znění pozd. předpisů - § 2, § 5, §§ 28 - 29, příloha k zákonu: část první: bod 19 – 24, část druhá: bod 13.

Po uplynutí času pro vyplnění a odevzdání testu přišli ještě dva úředníci , a jako tříčlenná komise zkontrolovali výsledky testu, jak ho uchazeči vyplnili. Pak nám poblahopřáli k úspěšnému složení zkoušky pro Mysliveckou stráž, a do týdne jsme dostali jmenování- ustanovení pro danou honitbu, průkazky a odznaky. Takhle jsem to reálně absolvoval já. Obsah-penzum vědomostí ze kterých sestávají otázky je obsažený ve výše zde uvedeném seznamu. Dá se to naučit a člověk je pak „ v obrazu“ o čem to je.
Odpovědět