Co se smí v lese?

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Carmela25
Nový návštěvník

Co se smí v lese?

Příspěvek od Carmela25 »

Hezký den všem,
Mám na vás více dotazů ohledně možností co se smí a nesmí v lese / s lesem dělat.
Koupila jsem mini pozemek pro začátek, abych té škody případně nenapáchala tolik :) cca 650m2.
Tak tedy: pozemek se nenachází v nijak chráněném území, sousedí se silnicí (která není frekventovaná) a chci zde postupně nahrazovat dřeviny ušlechtilejšími plodonosnými druhy. Např. jedlé duby a “oříškové” borovice.
1.) dotaz: je někde nějak jasně napsáno jaká má být skladba lesa? Nebo je to jen tak zobecněno? Resp. když tam dám dub, je už jedno, že to není standardní český druh?
2.) Mužů si na lesním pozemku zřídit vrt? Pozemek je snadno přístupný z vedlejší silnice a závlaha mladých stromků by se hodila. Samozřejmě to jde asi nějak i s cisternou, ale nevím jestli můžu mít uprostřed lesa dlouhodobě nádrž na vodu 🤷🏻‍♀️.
3.) Hodilo by se mi netahat se pořád s nářadím, tak mě napadlo si zde postavit krmelec s úložným prostorem ve střeše. Jak je to vůbec s drobnými stavbami v lese? A kdybych šla touto cestou, jaká jsou pravidla krmení zvěře? Může se jednat o nárazové krmení nebo musím pravidelně? A jak je to s hygienou, abych zvěři neublížila?

Dotaz je takový obšírný a možná jsem netrefila úplně přesné fórum, ale věřím, že máte mnoho zkušeností a aspoň nějak mi poradíte. AI a Google to nezvládli. Děkuji :)
čimango
Nový návštěvník

Re: Co se smí v lese?

Příspěvek od čimango »

Hospodaření na jakémkoliv lesním pozemku je možné jen v souladu s lesním zákonem a jeho prováděcími předpisy.

Vy, jako malý vlastník, hospodaříte podle lesních hospodářských osnov (LHO) zpracovaných příslušným odborem krajského úřadu, ovšem jen pokud je protokolárně převezmete. Pokud ne, hospodaříte přímo podle lesního zákona, což je pro Vás asi výhodnější. Hlavním rozdílem je výše těžeb na hektar a rok -ze zákona 3 kubíky (bude se zvyšovat), dle LHO může být méně, ale i více. Bez osnov musíte těžbu hlásit předem úřadu.
Každý lesní pozemek musí být v působnosti nějakého OLH - tedy odborného lesního hospodáře. Pokud nemáte vlastního, je to nejčastěji pracovník nejbližší organizační složky LČR. Přes OLH hlasíte na úřad těžbu apod., OLH Vás může upozornit na nutnost provedení nahodilé těžby (kalamity, kůrovec).

K Vašim dotazům:
ad 1) druhovou skladbu stanovuje LHO a vyhláška č. 456/2021 o reprodukčním materiálu lesních dřevin. Zhruba: stanoví nejen povolené druhy dřevin, ale i oblasti, ze kterých mohou sazenice jednotlivých druhů pocházet. K sazenicím musíte mít doklad o původu od prodejce. Zalesňovat můžete ale i přirozenou obnovou.

ad 2) Vrt je stavba dle stavebního i lesního zákona se všemi důsledky. Tedy ano, můžete si zřídit vrt, ale pouze s platným stavebním povolením. Jestli ho dostanete, zaléži na konkrétních podmínkách.

ad 3) Stavba pro myslivost nepodléhá stavebnímu povolení. Doporučuji Vám dohodnout se s tím, kdo na vašem pozemku myslivecky hospodaří. Četnost krmení není nijak stanovena, zákon o myslivosti pouze ukládá myslivecky hospodařícímu subjektu přikrmování v době nouze. Co se hygieny týče - řeší v obecné rovině veterinární zákon, ale stačí používat hlavu - tedy krmit jen suchým co vydrží (obilniny, seno, letnina) a udržovat čistotu.
palkopal
Zkušený diskutér

Příspěvek od palkopal »

Dřevinnou skladbu porostu neurčuje LHO, ani vyhláška (jakákoliv), ty mají pouze sílu doporučení. Co se uvádí ve vyhlášce - odkaz na jiný právní předpis, kterým je zase vyhláška - je právní paskvil.
Zakázáno je pouze záměrné šíření geograficky nepůvodních druhů (dřevin), ale ne podle lesnické legislativy, ale podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Takže nevysazovat nic, co u nás nerostlo původně, i když jsou výjimky, např. douglaska, líska turecká, ale ne dub červený, různé borovice apod.
Carmela25
Nový návštěvník

Příspěvek od Carmela25 »

Aha, mockrát děkuji. Tyto zdroje jsem nenašla. Takže by s těmi nepůvodními druhy dubů mohl být teoreticky problém, ale předpokládám, že až v případě nahlášení. Vzhledem k malé výměře pozemku bych měla v plánu od každého druhu max. 2 kusy. A co se týče potenciální invazivity, tak to může do volné přírody zavléct i zvíře z nějaké okrasné zahrady. 🤷🏻‍♀️ Já mám v plánu plody sbírat a zpracovávat, tak by k rozšíření ani dojít nemuselo, snad jen lokálně a v malé míře. To bych se snažila podchytit.

Děkuji za oba komentáře. Až to více prozkoumám, tak se asi ještě na něco doptám.
Odpovědět