vasil píše: ↑pát 19.12.2025, 17:45
kdybych nebastlil, nekupoval "výhodně", nesnažil se x let kráčet slepými uličkami, případně oživoval mrtvé zbraňové legendy, mohl bych mít Blaserů celou vitrínu a z kořenovice třídy 11 i prkýnko na WC.
Takže včasná koupě R8, není snobství, ale racio.
No jo, ale těch zážitků, o kteté bys přišel, kdyby sis toho Blasera koupil hned...
Jinak měl jsem možnost z několika R8 střílet, i si je podrobněji prohlédnout. Přesnost s kvalitním střelivem výborná, ergonomie výborná, uživatelský komfort výborný, kvalita zpracování výborná, spolehlivé montáže, co víc si přát. Ale já si prostě k přímotahům cestu nenašel.
Já teda nevím, jestli má cenu dělat přestavbu takové zbraně. Ano, je to léty prověřený a spolehlivý systém, ale vůbec bych se nedivil, kdyby cena výměny hlavně, pokud má mít teda slušnou kvalitu, dnes atakovala cenovku 20 tis Kč.
A pak je otázka, kdo mi to vyrobí, jak kvalitně a jak dlouhá bude čekací doba.
Za mě, pokud má cena předělávky být 50+ % nové zbraně, tak si raději koupím novou, kde budu mít záruku min. 2 roky (někde i podstatně delší na některé části zbraně), nějakou garanci přesnosti a i u normálních zbraní i možnost výměny hlavně. Takže bych v tuto chvíli zvážil cenu předělávky x nákup třeba Tikky, CZ600+, Howa vůbec není špatná a ačkoliv nemám rád M18 tak i ten Mauser M18. (Úmyslně jsem se vyhnul těm nejlevnějsím typu Ruger a některé Savage, kde mám zbraň za cenu výměny té hlavně).
A ano, mě také přímotah neoslovil, proto můj výběr zůstal u klasiké kliky, ale jsou -li na to finance, tak proč ne ten R8, ona fakt je dobrá přesná zbraň.
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x.
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
Připojuji se taky k tématu. Před pár lety jsem taky uvažoval nad tím, postavit si pušku podle svých představ a přímo na míru aby mi vyhovovala. Myšlenku jsem měl takovou, že si seženu dvě starší pušky nebo jen samotné pouzdra závěru, a nechám udělat jednu vyloženě na naháňky a druhou na individuální lov. Dost jsem kolem toho sháněl informací, dostal jsem se k informacím od různých puškařů co by mohlo být jak se říká nesmrtelné, předimenzované, na čem by se dalo stavět...
Bohužel všechny postarší systémy mají zdvih kliky závěru 90stupňů a já prostě chtěl něco kolem těch 60. Zaprvé aby byl kratší pracovní prostor při přebíjení a aby nedocházelo ke kolizi s různými druhy zaměřovačů. Zjistil jsem že tudy cesta nevede. Dají se kliky závěru různě ohýbat a převařovat ale ten rozsah toho otáčení se zkrátka změnit nedá. Tak jsem si řekl, že postavit pušku na starém závěru už snad jen z nostalgie .
Tak jsem nakonec pořídil M18 se silnější konturou hlavně a puška funguje perfektně a není ji co vytknout. Snad jen škoda že hlavně jsou tam lisované, nikoliv šroubované.
Blasera jsem před pár lety taky měl, perfektní puška, bohužel každý šrám z lesa na ní jde hrozně vidět. Ideální mít dvě pažby, jednu opravdu pracovní a druhou na štont. Jinak spokojenost. Dneska je práce drahá a sice se to nezdá, ale na stavbě pušky té práce bude dost, a výsledek nemusí být vždy úplně ok. Puška nemusí být tak přesná jako třeba ten blaser ale může být klidně i dražší.
Šumavák píše: ↑pát 19.12.2025, 12:40
...zbraně pro sprostý myslivecký lid...
Nepovažuji R8 za něco snobského. V té konfiguraci s pažbou PS je to naprosto užitková věc.
Každej druhej myslivec má doma otýpku flint, které by bylo nejlepší píchnout k rajčatům.
Kdyby to dotyčný všechno prodal jinému dobrodruhovi, který je ochoten dát nesmysl za to, aby ta vysloužilá puška střílela a bylo možno na ni dát optiku, tak má doma jinou, novou zbraň. Třeba tu R8.
Já mám zbraně rád a koveckých zbraní jsem měl víc, včetně samobabíječky, je to tady na fóru. Pak jsem pořídil R8 a všeho ostatního jsem se zbavil protože mi to přestali dávat smysl.
Za mě souhlasím s variantou prodat obě flinty a koupit novou (i třeba v komisi) která Ti bude vyhovovat. Tedˇje zrovna jedna 270 Win. tady v Bazaru: SAKO 85 M Bavarian 270Win, hlaveň 20". Mám ho v 308 Win. a mohu jen doporučit.
Je to samozřejmě o penězích. Ale použitá puška je jak ojeté auto, nevíš, proč jí dotyčný prodává a jak se k ní choval.
Sako 85 Bavarian jsem nějakou dobu chtěl a pořád se mi líbí. Ale je to relativně těžká a dlouhá zbraň.
Osobně bych raději vzal toho Mausera M18 Standard, je nový pod 28.000 Kč a je to jistota. Plastová pažba, relativně krátký a lehký.