Vybíráme tlumič
Re: Vybíráme tlumič
to haluziak. Moje tvrdenie je samozrejme veľmi všeobecné. Samozrejme podmienka je ako som už spomínal, prispôsobenie závitu hrúbky materiálu hlavne. A potom si dovolím tvrdiť, že na 99 percent sa všetko dá vyriešiť rôznymi priechodkami. Dodnes nepochopím poľovníkov, ktorí majú napr. 5 zbrane a na každej zbrani je iný tlmič respektíve 5 tlmičov. Buď majú veľa peňazí a si to môžu dovoliť alebo neviem čo. Ako som spomínal. Sú tam samozrejme nejaké obmedzenia ale keby som chcel, tak dokážem použiť 1 tlmič napr. na 5 zbraní, napr. od kalibru 22 LR po 3006 springfield. Niet čo dodať-
Tikka T3 varmint 308 win, Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C/CZ 457 varmint 17 HMR, Discovery Gen II ED5-25X56 FFP/CZ 600 Alpha 223 rem, Element Titan 5-25x56 FFP/Tikka T1x 22LR, Vortex Venon 3-15X44 FFP/termovízia Hikmicro Panther 2.0/Habrok HH35LN
-
martinh
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé uvažuji o tlumiči na svou 308. Horký kandidát je Freyr devik 3D ultimate silence 231. Máte s ním prosím zkušenosti? Děkuji za každou radu.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
-
haluziak
- Pravidelný diskutér
martinh Freyr Devik je snad jediný výrobce loveckých tlumičů, o kterém jsem slyšel, že jeho výrobky trpí na katastrofické selhání. Stejně jako bych si nekoupil pistoli od Sigu, tak bych si nekoupil tlumič od Freyr Devik.
Beware of old men in profession where men die young.
FD 231 má dva - jeden už dva roky (průměr .308) - používám na 300 BLK a 284 Win/7-08 Rem a druhý (průměr 6,5) používám na 6 Creed -- zatím katastrofa žádná tak snad ani nepřijde
Tlumí vynikajícně, pocitově snižují i zpětný ráz. Druhý mám Ase Utra Radian Titan (průměr 6,5) používaný na 6 ARC. Tlumí asi méně (pocit) ale je levnější, ihned dostupný, mírně lehčí a menší. Pak mám Ase Utra SL5i ocelový na 223 - je těžší, ale 223 tlumí dostatečně. Všechny jsou šroubované, všechny jsou přesné resp. neubírají na přesnosti. Víc k tomu nemám.
Tlumí vynikajícně, pocitově snižují i zpětný ráz. Druhý mám Ase Utra Radian Titan (průměr 6,5) používaný na 6 ARC. Tlumí asi méně (pocit) ale je levnější, ihned dostupný, mírně lehčí a menší. Pak mám Ase Utra SL5i ocelový na 223 - je těžší, ale 223 tlumí dostatečně. Všechny jsou šroubované, všechny jsou přesné resp. neubírají na přesnosti. Víc k tomu nemám.
V rodině používáme tlumiče více značek, ale Freyr & Devik mají převahu. Nejvíc toho máme odstříleno s tou rozebíratelnou řadou F&D Featherweight, ale máme i jeden z té nerozebíratelné řady F&D Ultimate silence 3D - zrovna tu 231, pouze v jiné ráži. Na svou sympatickou délku tlumí slušně, samozřejmě o něco snižuje i zpětný ráz a díky titanovému jádru není těžký. Žádný problém zatím nenastal. Havárií tlumičů se dá mimochodem na netu dohledat celkem dost a týká se to různých výrobců, nikoliv pouze F&D, jak psal haluziak.
mozno blba otazka...ale ma kompletná rozborka tlmiča napr. pri čistení vplyv na zmenu zásahu nastrelenia?
- Michal_123
- Zkušený diskutér
To si nemyslím, není důvod. Hlavně ten nerozebiratelný tlumič zevnitř nevidíš a neposoudíš, jestli je dostatečně roztokem vyčištěný a eventuálně tomu nemůžeš pomoci mechanicky. Já tlumič zevnitř po vyčištění lehce ještě namažu vysokoteplotní vazelínou, pak se tam nenapéká tolik výstřelových zplodin. Nebo mám alespoň ten pocit.