AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Myslivec Milda »

Tak za tři týdny letíme „za hranice všedních dnů“. Nakonec budeme skupina 5ti lovců, jedno místo ještě zůstává volné. Pro mě osobně to bude sedmý lovecký výlet do Afriky, a taky dárek k sedmdesátinám. Bude trochu jiný než ty předchozí lovecké cesty , a taky asi moje poslední africké safari. Pak se už budu věnovat jenom svojí honitbě. Maybe. Kromě vlastního lovu se budeme věnovat i poznávání místní destinace - Kimberley a okolí. Cesta od : Z domu DO místa pobytu bude relativně krátká, nějakých 24hodin. Z Jonanesburgu do Kimberley poletíme vnitrostátním letem, a pak teprve autem do místa pobytu. Ušetříme tak hodně času oproti cestě jen autem z letiště v JNB. Lovit budeme v provincii Severní Kapsko. Ze „základny“ budeme denně zajíždět do okolních „huntings area“ cca. 50 – 70 km. Jeden, možná dva dny, podle toho jak se nám bude dařit lovit, pak věnujeme výletu do města Kimberley a jeho blízkého okolí. Prý to stojí za návštěvu. Řešil jsem dlouho a vážně jakou si mám sebou vzít pušku a vybíral ze třech možností. ZDE:

https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1691819853

První adept je léty a kontinenty prověřená R8 – cal. 8x68 S Tato :

https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1692012335

Ulovil jsem s ní m.j. lvici, kaferského buvola, západosibiřského losa, sibiřské srnce, kudu, Elanda, jeleny, etc.etc.etc. Fantastická ráže s perfektní balistikou na velké vzdálenosti, velká dopadová energie a spolehlivost. Prostě je to skvělá puška která mnohokrát dokázala co umí.

Další možnost byla R8 - cal. 8,5x55 Blaser. Tahle:

https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1692012254

Nová hlaveň, nová ráže, nový Zeiss, nový tlumič. Na střelnici = na terči funguje opravdu bezvadně. Něco málo má taky odloveno doma. Střela Norma SP „zabíjí“ nekompromisně. Určitě by to nebyla chyba zvolit ji na lov velkých antilop . Dát ji šanci ?

Třetí možnost , ( jako princezny v pohádkách ) je dvoják Merkel E141, cal. 9,3x74R, ZDE:

https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1691820068

Tady mi nějaký čas trvalo než jsem se s ním naučil střílet a hlavně trefovat. Co do výkonu, balistiky a soustřelu z obou hlavní však kulhá za opakovacími kulovnicemi Blaser R8.
ALE ! Dvoják má charisma, které opakovačky postrádají. Proto byl nakonec vybraný. Je to opravdová africká klasika se kterou lovili známí cestovatelé a lovci, např. F. C. Selous H.M. Stanley, E.Holub, E. Hemingway , M. Sullivan, B. Machulka, a další a další…. ještě jsem s dvojákem v Africe nelovil, tak teď to zkusím a uvidím. Zjistil jsem, že proti minulým rokům je teď přeprava zbraní brutálně zpoplatněná. Asi letecké společnosti potřebují víc vydělat. Jedna puška , tam a zpět, vyjde za přepravu na cca. 11.000,- Kč, čili polovina ceny letenky. Dostali jsme sice nabídku, že na farmě jsou pušky k zapůjčení zdarma, ale my chceme svoje pušky ať to stojí co to stojí. Je to naše svobodná volba. Souhlas s přepravou zbraní od letecké společnosti máme, zvací dopisy a žádosti o dočasný dovoz lovecké pušky do JAR taky, takže si to užijeme podle svého gusta. Maybe. Listopad je tady příjemný pro lov. Je typické africké jaro, teplo a sucho, listí opadané a lovecká sezóna tam pomalu končí. Jsem opravdu zvědavý, jaké to bude v provincii Severní Kapsko ve srovnání s oblastmi Limpopo a Severozápadní provincie. ( Příroda, zvěř, úroveň loveckého doprovodu, ubytování a podobně ) V prosinci pak začíná období dešťů a to se neloví. Afrika je zajímavý kontinent a každý kdo si to může dovolit by ji mněl aspoň jednou v životě navštívit. Mimochodem. Rubáš nemá kapsy a rakev nemá okna. No a všichni jednou zemřeme, že. Co dodat ? Snad že jenom to co sníme, vypijeme, uvidíme a zažijeme nám už nikdy nikdo nevezme. A žijeme jenom jednou. Člověk si má plnit svoje sny a přání když je to možné, že.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Myslivec Milda

Tak hodně štěstí, dvoják je klasika :) , mám s nimi (otevřená mířidla), krom levharta , celou Big 5
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Dear Rogam,

mezi námi je jistý věkový a taky ekonomický rozdíl. Opravdu nechci a nepotřebuju těžký dvoják v tropické ráži. Jsem spokojený, ba přímo nadšený s dvojákem Merkel E141 v cal. 9,3x74R. Vybíral jsem ze 6ti kusů, podle soustřelu . Ten můj má soustřel 3cm ve 100.m a 6.cm ve 200m. Je lehký, pohotový a s puškohledem Swarovski Z6i 1,7-10x42 nadělal v Africe hodně parády a sklidil obdiv domorodců. ( Líbil se jim moc, ale nikdy by si ho nekoupili, protože je velice drahý a za ty prachy si radši koupí nějaký ten hektar suché buše. )
Lovil jsem s ním antilopy "pro velké kluky" , a byla to paráda. Až budu mít čas, podrobně popíšu letošní lovecký výlet do oblasti Kimberley. Jediné co mně mrzí je to, že jsem si chtěl užít dvojitý výstřel. No a prd z toho bylo. Vystřelil jsem a instinktivně koukal jak zvíře reaguje. Než bych se dostal k výstřelu z druhé hlavně tak už leželo.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Myslivec Milda

Ano, pro převážně farmařící domorodce je dvoják zbytečný luxus, to je naprostá pravda. Tedy, co jsem tak osobně ze svých výletů postřehl, tak pokud je někdo z nich doprovázející PH Velké pětky a možnosti mu to dovolí, tak dvoják do výbavy jednoznačně pořizuje. Při mých posledních lovech Velké pětky je měli všichni PH.

Každopádně blahopřeji k takovému sestřelu Merkelu, to nebývá u této firmy (bohužel) běžné, co mi od Merkelu osobně prošlo rukama, tak se to k tomu ani omylem neblížilo. Jinak dvoják v minimální povolené „tropické“ ráži na Velkou pětku .375 HH Mag. zase o tolik v průměru těžší není, než v 9,3x74R a .375 HH je použitelná ráže i v našich podmínkách, já s ní chodím na naháňky. Dvojáky v ještě větších rážích pak pěkně lezou váhově nahoru, to je jasný a nosit se s tím není žádná paráda. Sice nabízejí, že ti to bude někdo nosit, ale to jsem nikdy nevyužil, z důvodu abych byl vždy ready.

Letos mi Afrika časově nevyšla, ale příští rok vyrážím :) . Tak sem dej popis svého posledního lovu, ať se mám na co těšit. Já až najdu chvilku, tak se taky přidám poslední lovy na slona a nosorožce, nějak se k tomu sepsání nemohu zatím dokopat.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Národ Sobě si postavil Národní divadlo, a já jsem si sobě k 70tinám pořídil dvoják a posedmé v životě jsem s ním vyrazil na narozeninové lovecké safari do JAR. Zvolili jsme přelom Října a Listopadu, kdy je pro lov a pobyt ideální počasí. Byl to skutečně parádní výlet kde jsem si splnil to, za čím jsem tam letěl. Kdybych to popsal v jednom příspěvku , bylo by to dlouhé psaní k nepřečtení a tak jsem to rozdělil na pět dílů „ part 1 až 5“ . V prvním dílu popíšu jak jsme s kamarádem vybírali destinaci lovu , jak probíhala naše cesta, co je teď jinak než před 8.mi léty. Taky návod, jak vybrat tu správnou nabídku k loveckému výletu. Ve druhém partu budu popisovat naše ubytování a jak proběhl lov na první trofeje. Ve třetím partu se budu věnovat nedělnímu výletu do diamantového dolu v Kimberley a do Národního parku Mokala. Ve čtvrtém partu popíšu jak se taky dá reagovat na nečekanou nabídku k lovu původně nezamýšleného zvířete. Poslední pátý part bude o posledním „plánovaném“ lovu na zamýšlené zvíře + celkové zhodnocení pobytu a popis jak dnes funguje poplatkový lov v Africe. Pro ty, kteří takový lovecký výlet teprve plánují, aby byli aspoň trochu v obraze. Koho to bude zajímat ten si to přečte, koho nebude, ten bude příspěvky ignorovat. Jak prosté, že . Fotky z tohoto loveckého výletu jsem dal na Rajče.cz, aby ilustrovaly psaný text.

https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... -kimberley
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Part první - výběr místa lovu podle vybraného pořadatele, cesta tam.

Někdy v první polovině roku jsme s kamarádem začali konkrétně řešit lovecký výlet do Afriky. V podstatě jsme měli dvě nabídky. Jednu od čecha – člověka který tam několikrát pořádal pro české zájemce relativně levné lovecké výlety. Na základě jeho osobních kontaktů v JAR . Nicméně tento člověk nevlastní v JAR žádné pozemky, nemá ani loveckou licenci a neměl ani registrovanou a pojištěnou cestovní kancelář, a celá jeho nabídka působila tak nějak podezřele amatérsky. Protože už jsem v Africe byl na lovu šestkrát , od r.2011 a všímal jsem si, jak to celé všude funguje, nepřišla nám tato nabídka dostatečně seriózní. JAKÝKOLIV poplatkový lov, nejen v Africe , je vždy jenom obchod ! Pořadatel pobytu a poplatkového lovu chce vždy vydělat ! To je smysl a princip jeho podnikání, a velmi záleží na jeho serióznosti, a taky jak to má právně a podle místních zákonů zajištěno. Takže : V ČR smí oficiálně nabízet celou a kompletní akci v Africe ( let, pobyt, stravu, služby) jenom pojištěná a registrovaná cestovní kancelář ! -- Za druhé: Například v JAR musí každý cizinec vždycky lovit jen v přítomnosti profesionálního lovce, jeho lov musí být pod patronací místního člověka s licencí „Hunting outfitter.“ Pokud vás policie nebo Ochrana přírody či „Antipoaching unit“ ( protipytlácká jednotka) chytí při lovu i na farmě, kam vás pozval sám majitel farmy, kontroluje se splnění výše uvedených podmínek. Nesplnění je okamžitě bráno jako pytlačení a kromě zabavení zbraně a optiky můžete skončit v krajním případě i ve vězení v JAR . -- Za třetí. Každá trofej musí mít předepsané doklady -- loveckou licenci, potvrzení majitele farmy o legálním lovu, licenci farmy na celoroční lov, veterinární osvědčení a exportní licenci. ( Nehovoří se zde o licenci CITES u vzácných a chráněných zvířat. To je další věc. ) Kdokoliv chcete vyrazit na lovecký výlet, např. do Afriky, vždy se ptejte na pojištění pořádající CK proti úpadku, na registraci outfittera a profesionálního lovce-průvodce. Takový výlet nestojí málo peněz. Neriskujte s „amatérskými pobytovými lovy.“ Jste tam 10.000 km od domova a nikdo se s vámi nebude mazlit ! Každý bílý zahraniční lovec je pro místní domorodce boháč, kterého je třeba řádně vydojit. Z těchto důvodů jsme se rozhodli pro seriózního pořadatele naší výpravy – Ing. Petra Hawerlanda ( Q Ranch Bezděkov/ADDO tours ) , takto i spolumajitele lovecké farmy LOSKOP v JAR , nedaleko města Kimberley. Letěl s námi a opravdu se o nás profesionálně postaral. ( Nakonec nás letělo mimo něho 5.čechů . ) Přes Petrovo varování, že s puškami budou cestou problémy, a že si máme raději zdarma půjčit pušky z Farmy, jsme se umanuli na tom, že sebou povezeme svoje pušky. ( Já si chtěl splnit dávný sen = lovit v Africe s dvojákem. Ať to stojí co to stojí. Kamarád na tom byl podobně, věřil svému Blaseru R8 v cal. 8,5x55 Blaser a k půjčování si „starých čezet“ z Farmy byl skeptický.) Ono totiž platí smluvní ujednání, že postřelené a nedohledané zvíře se platí v plné výši podle ceníku. Kamarád tam ulovil celkem 9. Druhů zvířat na různé vzdálenosti a fakt ten cal. 8,5x55 Blaser funguje fantasticky. Stejně jako moje 9,3x74R.) No a taky nás to stálo “balík.“ Letecká společnost ( dnes už každá ) Turkish Airlines si účtuje za přepravu jedné pušky s náboji – za Jednu cestu = 190,- EURO , tedy cca. 4.600,- Kč. Za obě cesty, tam a zpět tedy 380,-EURO ( cca.9.300,- Kč ). Protože jsme ještě letěli z Johanesburku do Kimberley místním letem, stálo to každého navíc celkem, za místní lety : 2.000 Randů za oba lety. ( cca. 2.500 Kč. ). S těmito výdaji musí dnes každý počítat, když si poveze vlastní pušku. Že je JAR zkorumpovaná země je stará vesta. Poznali jsme to na letišti v JNB, když po nás místní policie chtěla doklad – „ povolení k dočasnému vývozu zbraně se zpětným dovozem z ČR“. Takový dokument se už víc než deset roků v ČR nevydává a oni to vědí ! Vysvětlovali jsme jim to, že takový dokument oficiálně neexistuje, ale oni trvali na svém a ukazovali nám pět let starý padělek z dětské tiskárny . Moc dobře věděli, že nám za dvě hodiny letí letadlo do Kimberley a že jsme rukojmí v časovém presu. Nakonec nám natvrdo řekli, že nám pušky a dočasný zbrojní průkaz pro Afriku vydají, ale že nás to bude stát : 1.000 Randů jako dárek za přimhouření oka. Takže další bakšiš, abychom mohli pokračovat. Další odbavení zbraní pro místní let bylo bez problému. Zaplatili jsme poplatek : 1.000 Randů pro leteckou společnost pro každého a bylo to. Nakonec jsme se šťastně i s puškami dostali do místa určení. Letiště v Kimberley je malé, ale byla tam sranda. Petr šel do blízké půjčovny aut vypůjčit mikrobus na dobu pobytu, protože na farmu Loskop to je z letiště nějakých 80.km, a my jsme si mezitím zašli do letištních bufetů na kávu. V jednom měli pokažený kávovar, a ve druhém zas neměli kávu. Dát zrnkovou kávu z jednoho bufetu do druhého neexistovalo – páč konkurence vole ! Naštěstí byl mikrobus vypůjčený rychle a mohli jsme pokračovat v cestě. Po cestě z letiště na farmu jsme se stavili v místním supermarketu pro kořalku, to jediné není v ceně pobytu. Já mám v horku rád Gin tonic, ostatní byli na whisky a brandy. Gin tam měli, tonic neměli, prý si ho máme koupit po cestě v nějaké hospodě. I taková je Afrika. Na druhou stranu tam měli čerstvé – místní pomeranče a mandarinky. Síťka – 2.kg za 10 Randů ( cca.12Kč) a byly opravdu vynikající. Takové se v česku neprodávají. Nakonec jsme šťastně dojeli na Loskop = farmu / základnu, ubytovali se, najedli, a vyspali. Další den začal lovecký program.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Part 2 – začátek lovů:

Druhý den ráno, po dobré snídani jsme zašli za farmu kde byl stůl a židle a černoch na motorce odvezl terč- silueta antilopy v životní velikosti napřed na 100m. a pak na 200.m. Ověřili jsme nastřelení pušek a vyjeli na lov do buše. Začali jsme pomalu objíždět farmu LOSKOP a přilehlou sousední destinaci. Jako skoro všude se v Africe k lovu používají pickupy Toyota-Hilux. Na korbě jsou dvě řady sedadel pro čtyři lidi. Profesionální lovecký průvodce sedí ve druhé řadě a auto řídí černoch který ulovenou zvěř taky vyvrhuje. První cesta měla být více méně k seznámení se s revíry, ale kamarádovi se zadařilo během dne střelit dvě velké antilopy. První jeho úlovek byl pakůň černý, alias Black Wildebeest , druhý pak Buvolec Káma, alias Red Hartebeest. Další den jsme pak jeli cca. 80.km na jinou farmu kde byla k dispozici mnou zarezervovaná NYALA nížinná. Tahle antilopa není v JAR „domácí“ , nakupuje se v aukcích zvířat nahoře v Zimbabwe nebo Zambii a dováží se na farmy kde se je snaží je domestikovat a množit. Co to je NYALA ? Nyala nížinná, je jihoafrický druh antilopy Výška v kohoutku je u samců průměrně 110 – 125 cm. Délka těla se pohybuje mezi 1,5–1,9 m a hmotnost mezi 100–140 kg. Samec má tělo a hlavu zbarvenou uhlově černošedě, na bocích a hlavě jsou nezřetelné bílé pruhy a skvrny, dolní část běhů od kolen je oranžová. Na břiše a na krku má výrazně delší srst, na zadku 40–55 cm dlouhý huňatý ocas a na hlavě typické lyrovitě tvarované rohy délky až 85cm. Býk Nyaly žije samotářským životem a k tlupě samic přichází v obvykle v době páření. Je to jedna z nejkrásnějších afrických antilop. V JAR je poměrně vzácná, páč jich tam na farmách moc není. Složitě se hledá a docela obtížně se loví. Nyala je opatrná a našoulat ji na jistou ránu chce trpělivost, potichu chodit, hlídat si vítr, dobře se dívat a trochu štěstí k tomu. Nyala je v JAR drahá, stojí cca. 3X víc než standartní velké, místní obvyklé antilopy. Ale ta trofej fakt stojí zato. Lov a cesta za Nyalou nám zabraly celý den. Dvoják pracoval excelentně. Ráže 9,3x74R s RWS – UNI, je dokonalá syntéza. Zde platí : One shot = one kill ! Právě pro ten pocit a zážitek, našoulat si a ulovit dvojákem Nyalu stojí zato jet do Afriky.

Fotky začínají zde: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698332992
A zde: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698406176
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Part 3. Kimberley a Mokala

Další den byla neděle a to místní farmáři zásadně nepracují ( lov je práce). Oni jsou velice silně nábožensky založení a všichni chodí do kostela a pak se scházejí v úzkém kruhu rodiny. Takže jsme si ráno udělali výlet do města KIMBERLEY. Navštívit místní atrakci – bývalý diamantový důl BIG HOLE : Big Hole (Velká díra) v Kimberley v Jihoafrické republice je historický povrchový diamantový důl, který proslul jako největší jáma na světě vykopaná ručně. Jeho historie je úzce spjata s diamantovou horečkou v 19. století. Historie těžby - Objev diamantů: První diamanty v této oblasti byly objeveny v roce 1871 na farmě Colesberg-Kopje, což vyvolalo masivní "diamantovou horečku". Příliv lidí: Zprávy o nálezech přilákaly do Jižní Afriky tisíce lidí z celého světa (Evropy, Ameriky, Austrálie), kteří doufali v rychlé zbohatnutí. Během několika let se v oblasti shromáždilo na 50 000 horníků. Ruční těžba: Tisíce horníků začaly holýma rukama, lopatami a krumpáči hloubit zemi. Postupně tak vytvořili obrovskou jámu, které se začalo říkat Big Hole. Vznik města: Kolem dolu rychle vyrostlo provizorní tábořiště, které se stalo základem dnešního města Kimberley, pojmenovaného po tehdejším britském ministru kolonií, lordu Kimberleyovi. Komerční těžba: Původně chaotickou individuální těžbu postupně ovládly velké společnosti, zejména společnost De Beers, kterou založil angličan- Mr. Cecil Rhodes. ( tento pán, než ho zahubila tuberkulóza si za zisk z těžby diamantů koupil a po sobě pojmenoval celé africké státy: Severní a Jižní Rhodesii. Dnes se to jmenuje Zambie a Zimbabwe ) Tyto společnosti zavedly efektivnější průmyslové metody těžby. Uzavření dolu: Těžba v dole Big Hole probíhala intenzivně po dobu 43 let a byla oficiálně ukončena v roce 1914, když ložisko přestalo být rentabilní pro povrchovou těžbu. Rozměry a současnost: Důl dosáhl hloubky 240 metrů, měl obvod 1,6 kilometru a šířku díry 463 metrů. Těžbou bylo odtěženo přibližně 22 milionů tun zeminy, z nichž bylo získáno asi 2.720 kg (13,6 milionu karátů) diamantů. Dno jámy je dnes zčásti zaplněno vodou.Nad zatopenou jámou je terasa pro lepší pohled do Bíg Hole. Pro návštěvníky je tu dál prohlídka těžní věže s vozíky a výtahem do podzemí, s návštěvou podzemních štol, někde se fotit může, jinde je to zakázané = vitriny se surovými diamanty, ukázka jejich zpracování, dál veliké vitriny s legendárními JAR diamanty ( pochopitelně precizní atrapy ). V objektu je i několik oficiálních státních obchůdků, prodejen šperků s diamanty. Muzeum a atrakce: Dnes je Big Hole významnou turistickou atrakcí. Oblast kolem jámy byla přeměněna na muzeum pod širým nebem (Open Mine Museum), které návštěvníkům přibližuje historii diamantové horečky a život tehdejších horníků. V centru skanzenu se nachází původní patrové sídlo společnosti De Beers Mining Company , kolem pak kostel, obchody, lékařské ordinace, pošta, banka, bary, domy úspěšných lidí, domy chudáků, pohřební ústav atd.atd. Protože v Kimberley je nouze o dřevo, většina staveb je z vlnitého plechu. Prohlídka zabrala několik hodin, pak jsme si v místním- dobově stylovém baru dali pivo a vyrazili jsme do Národního parku MOKALA.

Národní park Mokala, byl vyhlášený v červnu 2007 a je nejnovějším přírodním parkem v Jižní Africe a nachází se cca. 80 km jihozápadně od Kimberley. Mokala se rozkládá na ploše cca.28.tisíc hektarů a v krajině se mísí kopce s otevřenými pláněmi, čímž vzniká odlehlé, ale rozlehlé prostředí. Drenážní potrubí z kopců se na severní hranici vlévá do řeky Riet která parkem protéká. Park je o hodně menší než Kruger, ale je moderně koncipovaný. Uprostřed divočiny stojí stylové bungalovy, se vší moderní výbavou. Pro 4 až 8 osob. Denní pronájem stojí cca. 1000 až 1400 Randů ( 1200 až 1700 Kč ) Stravování= buďto vlastní zásoby nebo v místím bistru. Bungalovy jsou oplocené a hlídané. V ceně pronájmu je taky neomezený pohyb po parku – pochopitelně pouze autem ! Zákaz vystupování z aut je pro bezpečnost návštěvníků. Pro nás- 6.lidí stála celodenní hromadná vstupenka 1000 Randů. Projížděli jsme parkem a dívali se na zvířata: Žirafy, zebry, pakoně, buvoli, Kudu, různé antilopy, sloni, pštrosi, nosorožci, paviáni a další africká zvířata. Na konec jsme se byli podívat do stanice pro záchranu opuštěných mláďat: Lvi a Gepardi. Bylo to fakt pěkné odpoledne až do večera. Nakonec jsme se zastavili v hospodě, dali jsme si hovězí steak T-Bone, 500gram. masa za studena, k tomu hranolky a omáčky. Jedna porce za 180 Randů ( cca.200 Kč).
Fotky začínají zde: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698333650
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

PART 4. – Jak se dá reagovat na nečekanou nabídku k lovu

Lovecký pobyt probíhal podle očekávání, Autopirš po Loskopu a přilehlých farmách , šoulání za vybranými zvířaty a samozřejmě lov. Kamarád ulovil Oryxe s obrovskými rohy, dobrého Modrého pakoně, Zebru, Springbucka, já Impalu a Warthoga. Dny ubíhaly jako voda. Večeře jsou v JAR hlavním jídlem, jsou přímo opulentní a správcová paní Marie Antoineta vařila výborně a tak jsme se přežírali, co se do nás vešlo. Pak jsme se pohodlně usadili v křeslech a podle chuti popíjeli víno, whisky, gin, někdo kafe a cigáro. Zkrátka siesta po africku. Probírali jsme skončený den a řešili co budeme dělat ten další. Afrika se od r.2011 , kdy jsem tam byl poprvé změnila v komunikaci. Dnes používají farmáři – s loveckými destinacemi běžně internet k byznysu. Protože všechno je tu o penězích, že. Jednak se domlouvají na svých fórech na cenách pro zahraniční lovce, aby vydělali co nejvíc, a taky nabízejí a poptávají zvířata pro aktuální zahraniční lovce. Listopad je měsíc kdy lovecká sezóna v JAR pomalu končí a tak je pro ně každý „kšeft“ dobrý. Na Loskop přišla nečekaná nabídka: Lov na Antilopu vranou – Sable, velký zralý býk se silnými rohy minimálně 48palců délky, se nabízí za poloviční cenu = 3.000 EURO, protože se poranil v souboji s druhým býkem. Farma kde se ten „Sable“ nabízel byla jen nějakých 140km daleko, tak jsme se tam další den zajeli podívat, jestli ano nebo ne. Abych popsal co je zač ta Antilopa vraná / nebo taky Sable / je to velká, nádherná a robustní antilopa , která má přezdívku - prince of Africa ( Africký princ) . Všeobecně je považovaná za vůbec nejkrásnější africkou antilopu. Dospělí samci – býci, váží cca. 220 kg a v kohoutku dosahují výšky kolem 140cm. Typickým znakem jsou vrubované rohy, které jsou šavlovitě zahnuté dozadu. Rohy samců jsou masivnější, zahnutější , výjimečně až 160 cm dlouhé. Býci jsou vždy černě zbarvení. Břicho, vnitřní strana stehen a oblast pod ocasem jsou bílé, stejně jako obličejová maska. Býci jsou teritoriální, vyhýbají se otevřené krajině a vždy se zdržují mezi stromy a keři, pokud možno v blízkosti řek nebo napajedel. Původní domovina Antilopy vrané jsou lesnaté savany jihovýchodní Afriky, její původní-domovský areál výskytu sahá od jihovýchodní Keni a východní části Tanzanie a Mozambiku až do Angoly a Konga . Do JAR je nakupovaná a importovaná na velké lovecké farmy, protože o lov Sable je mezi zahraničními lovci zájem. JAR je bezpečná země, na rozdíl od států kde je Sable původně doma. Poměrně dost lovců z různých částí světa neřeší vysokou cenu za lov této antilopy, protože se jim nechce riskovat zdraví či život v tzv. „nebezpečných afrických zemích.“ Chtějí lovit Sable a nemají problém za ni zaplatit raketu. Je to zkrátka Antilopa pro velké kluky. Cena za Sable se počítá podle délky rohů. Standartní délka je 40.palců a ta stojí 4.500 EURO , za každý palec navíc cena brutálně roste. ( Je to podobně jako cena Libavského jelena u nás. Jak se dostanete do zlaté medaile, je za každý cm navíc mastná přirážka. ) Cena za Sable s rohy nad 46.palců je od 6.000EURO, za každý palec navíc pak 100 EURO. Dojeli jsme na „Sable Area“, majitel si sedl k nám nahoru na auto a pomalu jsme hledali. Po hodince ježdění jsme toho Sable uviděli jak stojí pod stromem, cca. 450 metrů daleko. Dalekohledem bylo poznat, že je fakt „monster“, a že má levý roh vychýlený na stranu ze souboje. (Pro preparátora žádný problém ). Byl jsem nadšený, ale tvářil jsem se kysele, že nevím, že mu dám maximálně 2.700 EURO nebo jedeme domů. Souhlasil , tak jsme s průvodcem slezli z auta a s dobrým větrem se pomaličku přibližovali. Když jsme byli tak na 150m blízko, začal být Sable neklidný, nedalo se moc čekat a tak jsem se opřel o kmen stromku a vystřelil. Rána šla trochu vysoko, Býk se zkroutil a rozběhl se do otevřené plochy buše. Chtěl jsem zkusit druhou hlaveň, ale on zpomalil a vyvrátil se. Bylo hotovo. Střela RWS – UNI 9,3x74R zapracovala opět skvěle. Pomalu jsme k němu došli, byl už zhaslý a tak nastal čas gratulací a focení. Když jsme svinovacím metrem změřili délky rohů, měl je 48 a 49 palců. Fantastické průměry a vrubování. Jsem za tu svou, nečekanou a neplánovanou Antilopu vranou moc rád, takovou má málokdo v Česku. Problém bude kam dát tak obrovskou trofej. No a tak skončil další den Afrického safari. Večer jsme to zapili na Lovu zdar.
Foto z lovu Sable začíná ZDE: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698371613
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Part 5 – poslední plánovaný lov + zhodnocení pobytu a návrat domů.

Jak se čas našeho pobytu chýlil ke konci, stále mi chybělo ulovit jedno ze zvířat, pro které jsem do Afriky letěl. Letos jsem chtěl lovit jenom ta zvířata, která ještě nemám z předchozích cest. Chtěl jsem Vodušku, a bylo mi v podstatě jedno jestli druh Common, nebo Red Lechwe. Zásadní pro mě byla kvalita trofeje. Pořadatelé našeho pobytu mi od začátku poptávali Vodušku s velkou trofejí přes lovecky zaměřené internetové skupiny od dostupných „outfitterů“ – majitelů loveckých destinací, a přes telefony po svých známých. Nakonec přišli s tím, že našli Vodušku podle mých požadavků, ale pojedeme pro ni cca. 100km daleko. Takže celodenní výlet po silnicích různé kvality. Ale co už, když nechce voduška ke mně, musím za voduškou já. A byl jsem na ni zvědavý. Byl to ten menší druh = Voduška červená, alias Kobus Lechwe , neboli Red Lechwe, což je středně velká antilopa. Její původní domovinou je střední a jižní Afrika . ( Kongo / Botswana / Zambie/ Zimbabwe ) . Protože je to moc pěkná antilopa s velmi atraktivní trofejí , tak ji podnikaví majitelé loveckých farem v JAR importují do svých biotopů v JAR tam, kde se druhu - Lechwe daří. Lovci z Evropy / USA / Arabských zemí, atd. ji chtějí lovit a tito lidé neřeší výrazně vyšší ceny za Lechwe trofej oproti nižším cenám které jsou zde běžné pro snadno dostupné a hojně rozšířené původní- domácí -JAR antilopy . Kde je poptávka, tam je i nabídka. Kohoutková výška u vodušky červené se pohybuje kolem 100 cm, tělo je dlouhé 1,5–2,4 m a hmotnost se pohybuje mezi 90 až 120 kg. Srst na horní straně těla je zbarvena kaštanově červeně až černě a kontrastuje s bílou spodinou těla a hrdlem a černými páskami na bězích . Samci jsou tmavší a na rozdíl od bezrohých samic mají 25 až 35 palců dlouhé spirálovité rohy, mírně zahnuté dopředu. Red Lechwe se ráda zdržuje mezi keři a stromy a nevychází na otevřené prostranství buše pokud nemusí. Žije v tlupách, kde jeden samec má cca. 10 – 15.kusů samic. Lov je složitý, protože samice si svého býka hlídají a když se necítí bezpečně tak všichni rychle utíkají na jiné místo kde se zase schovávají v porostu. Loví se na větší vzdálenosti než běžné antilopy domácího původu – z JAR. Majitel lovecké destinace byl silně nábožensky založený a pojmenoval svoji velkou honitbu – Kanaán , čili země zaslíbená. Měl tam několik tlup Vodušek. Mladí samci měli v uších plastové „náušnice“ , aby bylo zřejmé, že tito se lovit nesmí, protože jsou chovní pro budoucnost. Lovit se můžou staří, zralí býci, kteří už svoje geny mnohokrát předali a musí být nahrazeni „novou krví“ , aby druh Lechwe na farmě nezdegeneroval. Je to jako u nás, loví staré samce, aby udělali prostor pro mladé. Farma byla hustě zarostlá vegetací a několik hodin jsme ji v africkém horku pomaličku projížděli. „Autopirš“ je zde nutnost pro velkou rozlohu a hledali jsme toho vyvoleného býka. V hustě zarostlé krajině to není sranda, i protože si tlupa samic hlídá svého pána a jak se jim něco nelíbí tak prostě zdrhají o velký kus dál. Pořád se schovávají mezi keři a stromy, aby nebyli vidět. Na šoulání tady nebylo ani pomyšlení, bo spadaného-šustícího listí na zemi bylo hodně. Taktika byla jednoduchá. Stát na autě a být připravený na rychlou a pohotovou střelbu. Neměli jsme čas a ulovit jsem musel ten den, kdy jsme přijeli. Několikrát nám tlupa utekla než jsem se stihl připravit a zamířit, až se nakonec zadařilo. Býk Vodušky se schoval v hustém keři a cítil se tam bezpečně a dal mi šanci vystřelit. Lovil jsem na cca.130m. a musel jsem mířit na malou mezeru mezi větvemi a rychle střílet. Dvoják opět nezklamal, rána zasáhla zadní konec hrudníku, páč tam byla ta mezera mezi větvemi a býk zůstal v ohni. Když jsem k němu došel tak ještě žil, ale nedokázal se už zvednout. Zase jsem se ujistil, že pro africké lovy je nutné použít velké a výkonné ráže s odpovídajícími náboji. Dostřelil jsem ho z druhé hlavně, aby se netrápil. Byla velká radost, spokojenost, rohy měly délku 28.palců, pak blahopřání a focení na památku. Taky jsem si uvědomil, že letošní lov pro mně právě skončil a pobyt už brzy taky. Po večeři jsme to na základně zapili na Lovu zdar . Do odjezdu scházely dva dny, které lovecky přály kamarádovi, ulovil Impalu s opravdu famózní trofejí, velmi solidního kňoura Warthoga ( prase bradavičnaté) , a silného buvolce-Blesbucka . Takže spokojenost byla na naší straně. Velké poděkování patří pořadateli, panu Peteru Hawerlandovi z Česka, kde žije na své farmě Q-Ranch v Bezděkově u Jihlavy. Je to opravdu férový a spolehlivý člověk. Je taky spolumajitel lovecké farmy Loskop, kde jsme měli základnu. Budova je patrová, pokoje pro hosty pěkné, čisté a dobře zařízené. O provoz a veškerý servis pro hosty se tam stará správcová , paní Marie Antonieta se dvěmi pomocnicemi , domorodými ženami. Její syn Christoper, alias Choky je mladý, ale velice dobrý lovecký průvodce, který pro lovecké hosty dělá maximum. Areál Loskopu je africká klasika, bazén, venkovní posezení s krbem, krásná jídelna se společenskou místností a udržované okolí. Příroda je zde typická polopouštní buš, vnitrozemské klima, a protože je v poměrně velké nadmořské výšce nejsou zde tak úmorná vedra jako v Transwaalu. Oblast je zde bez průmyslu, řídce obydlená, žádné vesnice, jen farmy poměrně daleko od sebe. Být mladší a umět jejich řeč – směs Afrikánštiny a Angličtiny, prodám v Česku všechno co mám a odstěhuju se tam. Koupil bych si malou farmu ze sto hektary buše, ( vůbec to není drahé) a provozoval bych tam dostupnou turistiku po Evropany. Protože tam – v Severním Kapsku je svět (zatím) ještě v pořádku. Pro ty co chtějí lovit, není žádný problém zajistit jim příležitosti v okolních Game Lodge, a ještě bych dostal provizi. Je tam krásně, příjemné teplo a hlavně božský klid od té blbé civilizace dneška. Tož tak. Návrat domů proběhl v pohodě, největší opruz je vysedět 10.hodin v letadle z JNB do Istanbulu. Pak už to jde rychle. Kdo může a trochu chce, tak radím. Aspoň jednou se do Afriky podívejte, ALE hoodně dobře vybírejte pořadatele výletu.
Fotky z lovu Vodušky začínají ZDE: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698373625
Fotky se základny LOSKOP začínají ZDE: https://www.rajce.idnes.cz/myslivecmild ... 1698371917
A zase je kus života za mnou.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Moc pěkný. Lovu zdar!
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

Zajímavé čtení. Díky! MS
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP/10 mm Auto