Hasler Bullets

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
dalas
Administrátor

Re: Hasler Bullets

Příspěvek od dalas »

Původně jsem měl nějaké doporučení, které jsem konfrontoval s QL, GRT a dostupnými manuály jak od RS tak i od Hasleru. Pak to šlo klasicky změřením startovních laborací a po korekci v obou programech jsem pomalu zvyšoval. Plnění mi vycházelo kolem 104%. Mírná komprese tam byla i prakticky. Původně byl náboj dělán na 580mm hlaveň a posléze použit i v 520mm (komerčně udávaná délka Blaserem, balistická délka je o něco málo kratší). Možná pro Tvojí délku budeš z důvodů vyhoření opravdu potřebovat rychlejší prach. Výpočet v QL Ti pošlu mailem. Tady pdf nevloží a převod do jpg při zmenšení je nekvalitní
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Munsterland
Nový návštěvník

Příspěvek od Munsterland »

dalas píše: čtv 08.1.2026, 16:09 Původně jsem měl nějaké doporučení, které jsem konfrontoval s QL, GRT a dostupnými manuály jak od RS tak i od Hasleru. Pak to šlo klasicky změřením startovních laborací a po korekci v obou programech jsem pomalu zvyšoval. Plnění mi vycházelo kolem 104%. Mírná komprese tam byla i prakticky. Původně byl náboj dělán na 580mm hlaveň a posléze použit i v 520mm (komerčně udávaná délka Blaserem, balistická délka je o něco málo kratší). Možná pro Tvojí délku budeš z důvodů vyhoření opravdu potřebovat rychlejší prach. Výpočet v QL Ti pošlu mailem. Tady pdf nevloží a převod do jpg při zmenšení je nekvalitní
Skvělé, díky, prakticky vyčerpávající odpoveď......až teď jsem našel tvoji reakci.
Munsterland
Nový návštěvník

Tak se podělím o dnešní zkušenost.
Udělal jsem si zkušební od každého náboje po třech se dvěma střelami se dvěma různými navážkami (73.5) do 308 win. do Tikka a dnes je šel, resp. chtěl otestovat. Nábojnice Starline, střela Hasler Aritete RN a Hasler Ariete (černá špička) obojí 148gr ( ačkoliv ve skutečnosti jsem zvážil 147gr s minimálními odchylkami).
Náboj jsem změřil v pušce, abych dodržel doporučení výrobce Haslera, z části mě byl i návod od Michal_123, abych měl "jump" 1-2mm, tak jsem samozřejmě zvolil 1,5mm. Udělaný náboj byl zajímavý, střela docela kouká ven, ...říkám si.... to vypadá jak náboj z I.světový, ale že bude takto vypadat jsem očekával.
Náboj mě pak vycházel se střelou RN 73,5mm a se špičkou 74,2mm (CIP udáva 71,12mm). U náboje se špičkou jsem pak trochu bojoval, aby byli aspoň dva těsnící kroužky v krčku, ale vyšlo to nakonec, že byl druhý těsnící kroužek necelý 1mm v krčku.
.....připravím hradlo....terč.....dám si do komory jednu Normu Vulkan, kterou jsem ze zvědavosti chtěl změřit a vystřelím ...hradlo napíše 763,6m/s...říkán si dobrý moc v Normě nelžou, udávají 796m/s na 60cm hlaveň a já mám jen 57cm ...vezmu zásobník a jal jsem tam dávat moje náboje.....ouha...náboj se tam nevejde, nevěřícně ho vysunu a zkouším znovu, asi z pocitu marnotratnosti nebo mojí blbosti, ale ani napodruhé se nevešel:-).
Přemýšlím kde se stala chyba..nic mě v rychlosti nenapadá tak jsem aspoň dal jeden do komory abych aspoň jen změřil jeden, když jsem měl vše připraveno......bum....839,5m/s. Vše zabalím a sedám do auta a celou cestu přemýšlím.
Není mě úplně jasné (snad nedělám chybu v mém myšlenkovém pochodu), jak výrobce doporučuje jump 1-2mm když pak se nevejde náboj do zásobníku (ano někdo mám schánku, možná i delěí zásobník) u vcelku běžné zbraně jako je Tikka.
Doma jsem to změřil. Zásobník je 72,1mm ( bez vůle) tj.max náboj 70,5-71mm. Norma Vulkan má 68,7mm.
Takže nezbývá než jump udělat větší než doporučuje výrobce. U Ariete RN střely tedy vyjde na 4-4,5mm a Ariete se špičkou pak dokonce na 4,9-5,4mm. (Délka náboje při usazení doporučené výrobcem s 1,5mm jumpem by u mé Tikka bylo pak u RN 73,5mm a u střely s Špičkou 74,2)
Teď nevím co s tím, protože po jednom střílet nebudu a ani nemohu:-), ani jsem nechtěl zkušební střílet, protože mě to byla škoda, a zjistil bych stejně jen něco, co bych nemohl používat. Jediná možnost ( aspoň ja si to myslím), když vynechám proříznutí zásobníku a jiný šílený úvahy, je tedy udělat kratší náboje, přelaborovat a potom zkusit jak vypadá soustřel. Jinou úvahu, nápad, řešení vítám. Nejvíc mě překvapilo právě to, že nelze dodržet doporučení výrobce a ani mě vůbec nenapadlo měřit zásobník. To mám ještě Ariete připravené do 8x57JS, ale to nemám zatím odvahu změřit, je tam schránka, tak snad dopadnu lépe.
Sejenik
Častý návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

A jaký by byl rozdíl, když bys střelu na lisu osadil hlouběji? V krčku by byly dva kroužky a vnitřní objemy nábojnice by byly úplně to samé jako při zkrácení nábojnice.
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Munsterland
Nový návštěvník

Sejenik píše: ned 18.1.2026, 14:45 A jaký by byl rozdíl, když bys střelu na lisu osadil hlouběji? V krčku by byly dva kroužky a vnitřní objemy nábojnice by byly úplně to samé jako při zkrácení nábojnice.
Uplně nerozumím otázce, resp. se v ní nějak neorientuju. V krčku musí být minimálně dva kroužky, to je prostě minimum.( střela by se pak v podstatě v krčku viklala) Když usadím hlouběji (budou třeba tři kroužky v krčku,asi by to bylo i dobře, ale to není smyslem) tak se mě zmenší objem nábojnice a především pak nedodržím 1-2mm jump, který má být u této střely klíčový pro přesnost, soustřel. Takže mě v zásadě nezbývá nic jineho než ji usadit hlouběji tím padem zvětšit jump (samozřejmě přelaborovat navážku) a pak si přát aby soustřel byl OK, pokud nebude tak jsem pytli.
Sejenik
Častý návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Omlouvám se. Vidím slyším špatně a vidím ještě hůř... Přečetl jsem zkrátit nábojnici.. :P
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Munsterland
Nový návštěvník

Sejenik píše: ned 18.1.2026, 15:39 Omlouvám se. Vidím slyším špatně a vidím ještě hůř... Přečetl jsem zkrátit nábojnici.. :P
V pohodě, ja jsem zase myslel , že nějak špatně uvažuju. Zajímám se o přebíjení už dlouho, ale v přebíjení reálném jsem nováček:-)
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Že výrobca (striel) píše nezmysly nie je úplne neobvyklá vec. :wink:
Ďalšiu várku nábojov na testovanie si priprav s takou celkovou dĺžkou, aby sa s primeranou rezervou zmestili do zásobníka. Od toho sa odrazíš a budeš testovať navážky.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Dagga Boy
Častý návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ Munsterland:
Je to "jenom" doporučení. A existují praktické důvody, proč to brát s rezervou. V mém případě mají střely Hasler volný let cca 12mm.
Munsterland
Nový návštěvník

Dagga Boy píše: ned 18.1.2026, 20:10 @ Munsterland:
Je to "jenom" doporučení. A existují praktické důvody, proč to brát s rezervou. V mém případě mají střely Hasler volný let cca 12mm.
Díky za praktické info. Bral jsem jejich "doporučení" vcelku jako podstatnou věc.
Odpovědět