Caldwell Velociradar

Noční vidění, termovize a podobná elektronická zařízení. Vaše zkušenosti, rady a dotazy
Odpovědět
dalas
Administrátor

Caldwell Velociradar

Příspěvek od dalas »

Neb mě už nebavilo seřizování optických hradel před palebnou čárou, čekání až kolegové odstřílí, hlídání světelných podmínek a obavy, zda já, nebo některý kolega ty hradla trefí, investoval jsem a pořídil Caldwell Velociradar. Mnoho informací zatím na netu není a i já jsem ve zkoumání v začátcích, nicméně první drobné zkušenosti již mám. Oproti jiným radarům, které využívají Dopplerův efekt tento radar používá frekvenční kompresi, tzv. cvrlikání (chirp radar).
To mu umožňuje změřit nejen rychlost střely, ale i vzdálenost ve které se od radaru nachází. Těchto měření provede několik. (Výrobce uvádí, že měří po dráze 100yd). Díky těmto údajům je schopen dopočítat rychlost v nulové vzdálenosti a skutečný balistický koeficient střely.
První test jsme provedli s Pepou Kuřitkou na .308 Win. s tlumičem. Akustická spoušť fungovala spolehlivě (jestli nemá Pepa děravej tlumič :lol: ) do doby, než kolega na vedlejším štontu začal trápit Simonova. Radar to spustilo, ale nahlásil, že nenašel střelu. Tento výstřel tedy ignoroval. Vyřešili jsme to přepnutím na spouštění zpětným rázem a bylo po problému. K testu bylo použito střelivo Evo Green a Hasler. Naměřené rychlosti odpovídaly rychlostem měřeným optikou, ale v létě, takže to porovnání není z metodického hlediska košér. Co mě však šokovalo, byl BC u Evo Green. Změřený průměr byl na tři desetinná místa stejný jak uvádí výrobce střely. :shock: Byly sice jiné podmínky, neb výrobce to uvádí pro atmosféru ICAO, ale díky nízké teplotě byl kompenzován nižší tlak vzduchu. Shodou okolností byly tedy hustotaprostředí velmi blízká hustotě dle ICAO.
Další test proběhl se Zuhl 150 standard a nejobyčejnějším střelivem .22LR Rex. Nutno podotknout, že tady díky téměř nulovému zpětnému rázu je zpětnorázová spouštˇnepoužitelná. Akustická byla v pohodě. To bude asi problém na střelnici s více střelci. Začínal jsem s vyčistěnou hlavní a první rána byla cca 30m/s nad průměrem. I ostatní rány vykazovaly dost rozdíly, ale ne už tak velké. Překvapení byly opět BC který kolísal mezi 0,109 a 0,212. To ale asi vypovídá o střelivu, ale ne o radaru.
Co je ale už asi na hraně použitelnosti je 4,5mm vzduchovka. Tam je nutno střílet hodně šikmo přes paprsek, aby radar střelu zachytil. Ve větší vzdálenosti se nechytá.
Trochu mě na přístroji i aplikaci v mobilu (dá se z ní radar plně ovládat) mrzí, že je méně zvládnutá metrika. Když nastavím rychlosti v m/s zobrazí v metrice jen průměrnou rychlost, úsťovou rychlost. Naměřené hodnoty letu střely , i balistická tabulka jsou nekompromisně v imperiálních jednotkách. Dále jsou hodnoty letu střely přístupné jen v živém řetězci a po uložení jsou ztraceny. (nebo jsem na to ještě nepřišel).
Každopádně je to zajímavá hračka a pokud jste někdo do toho šel také, podělte se o své zkušenosti.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dalas
Administrátor

Re: Caldwell Velociradar

Příspěvek od dalas »

Za dobu od posledního příspěvku jsem nasbíral trochu dalších zkušeností s Velociradarem. První byl problém s komunikací mezi aplikací na mobilu a přístrojem. Stav spojení alternoval mezi Connected a Disconnected. Trochu mě to potrápilo, než jsem přišel na to, že přístroj se nesmí s mobilem párovat! On se spáruje automaticky při spuštění aplikace. Tím mi vznikala kolize v párování. Odstranil jsem párování v telefonu a je po problému.
Dále jsem zjistil, že je nutno pečlivě zaměřit radar na cíl. K tomu slouží zaměřovací dírka v krytu přístroje. Bohužel ten dodávaný stativ je trochu "gumový", ale dá se s tím žít. Nicméně by to chtělo trochu větší tuhosti. Přístroj totiž není žádné peříčko.
Dalším poznatkem, a tím navazuji na můj minulý příspěvek, je zobrazení dat měření podél dráhy letu střely. Dá se k ním dostat i zpětně. Jednoduše se dá runda poslat z aplikace do přístroje, tím se stane aktivní a dají se detailně prohlížet jednotlivé rány (viz. printscreeny níže).
Co mě ale dost zarazilo je BC. Radar uvede BC pro jednotlivé rány a průměrný BC pro rundu. To by nebylo nic zvláštního, pokud by BC dost významně nekolísal a výrazně se někdy nelišil od BC uváděného výrobcem střely. Je mi jasné, že výrobce uvádí BC pro podmínky atmosféry ICAO a radar měří BC pro skutečnou atmosféru při jednotlivých rundách. On ten rozdíl ale nezmizí přepočtem BC na společnou atmosféru. Tohle je problém, který mne výrazně zajímá a dost by mne zajímala metodika, kterou výrobce používá pro stanovení jednotlivých BC
Uvádím případ z posledního měření. Měřeny střely cal ,30 180gr SPCE a 180gr Fox Clasic Hunter. Vlhkost vzduchu byla při SPCE 88% a při Fox 85%. Data o počasí bere aplikace někde z webu. Zajímalo by mne z jakého zdroje to je. Má to být na základě lokalizace, ale nadmořskou výšku to udává hrubě blbě ( uvádí 6135ft, přitom skutečná je 515mnm.)
SPCE
SPCE
Screenshot_20260909-165928.jpg (28.18 KiB) Zobrazeno 111 x
SPCE statistika
SPCE
SPCE
Screenshot_20260909-165948.jpg (22.09 KiB) Zobrazeno 111 x
SPCE rána
SPCE
SPCE
Screenshot_20260908-101614.jpg (23.54 KiB) Zobrazeno 111 x
SPCE distance a rychlost
FOX
FOX
Screenshot_20260909-165820.jpg (28.06 KiB) Zobrazeno 111 x
FOX statistika
FOX
FOX
Screenshot_20260909-165846.jpg (22.07 KiB) Zobrazeno 111 x
FOX rána
FOX
FOX
Screenshot_20260907-115619.jpg (23.76 KiB) Zobrazeno 111 x
FOX distance a rychlost

Za použití Quick Target a Quick Targrt Unlimited jsem na základě vzdáleností a rychlostí počítal BC po dráze letu střaly, přepočítával na atmosféru ICAO, porovnával s BC ve statistice (z čeho bere průměr atd) a chytrý z toho moc nejsem. Jen uvedu, že výrobce uvádí pro střelu SPCE BC 0,353 a Fox 0,41 (vše G1).
Dílčí BC pro SPCE a jednotlivé úseky dráhy 0,475; 0,346; 0,322
FOX 0,541; 0,312; 0,325; 0,298
Co je sakra blbě?
Jinak úsťové rychlosti byly paralelně měřeny hradla ProChrono a ta udávala rychlosti o 1m/s vyšší ve vzdálenost 1m od ústí (tlumič)
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Tak pokud jde o G1 udává výrobce střeliva i rychlost při které bylo toho BC dosaženo? Přecijen BC v modelu G1 je od rychlosti dost odvislé. Ale Lista jsem zatím přečetl jen jednou takže názor hodně velkého amatéra.
Beware of old men in profession where men die young.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Bohužel, většina výrobců uvádí jen jednu, asi průměrnou hodnotu. Prostě jen jedno číslo. Někteří výrobci neuvedou ani fukci. Tam předpokládám že jde o G1. Jsou ale výrobci, kteří udávají BC pro rozsah rychlostí. Např. Sierra. Příklad pro střelu .308, 200, Sierra SPBT 2165
funkce G1: V > 792m/s - BC 0,550; V = 792-701m/s - BC 0,542; V = 701-579m/s - BC= 0,545; V < 579m/s - BC= 0,550
Ty změny jsou až na třetím platném místě za desetinou čárkou, naproti Velociradarem naměřeným hodnotám, kde jsou změny již na prvním platném místě za desetinou čárkou. Přitom Velociradar udává hodnoty také na tři platná místa za desetinou čárkou. Vzorek byl střílen ze země. Je možné, že by byly těsně nad zemí takové rozdíly v atmosféře? Nebo ten radar měří kraviny? Zajímavé ale je, že V0 udává dost ve shodě s hradly. Přitom k výpočtu musí použít přepočet z naměřených rychlostí, tedy i naměřený BC.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Prikláňam sa k alternatíve, že Velociradar ukazuje bludy. Ani kvalitatívne a cenovo low-end strely nemajú tak výrazné odchýlky, čo sa týka hodnoty balistického koeficientu.
Navrhoval by som otestovať nejakú strelu, ktorá sa nachádza v databáze Applied Ballistics a jej parametre sú zmerané "skutočným" radarom Infinition BR.
Potom to porovnať s tvojimi meraniami.
Nemusí to byť nič mimoriadne, môže to byť bežne dostupná strela, ktorá je v databáze. Mám prvé vydanie Ballistic Performance of Rifle Bullets a bal. aplikáciu AB Quantum v mobile, ktorá má aktuálnu databázu odmeraných striel, plus pri niektorých aj ich custom drag modely.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Odpovědět