Caldwell Velociradar

Noční vidění, termovize a podobná elektronická zařízení. Vaše zkušenosti, rady a dotazy
Odpovědět
dalas
Administrátor

Caldwell Velociradar

Příspěvek od dalas »

Neb mě už nebavilo seřizování optických hradel před palebnou čárou, čekání až kolegové odstřílí, hlídání světelných podmínek a obavy, zda já, nebo některý kolega ty hradla trefí, investoval jsem a pořídil Caldwell Velociradar. Mnoho informací zatím na netu není a i já jsem ve zkoumání v začátcích, nicméně první drobné zkušenosti již mám. Oproti jiným radarům, které využívají Dopplerův efekt tento radar používá frekvenční kompresi, tzv. cvrlikání (chirp radar).
To mu umožňuje změřit nejen rychlost střely, ale i vzdálenost ve které se od radaru nachází. Těchto měření provede několik. (Výrobce uvádí, že měří po dráze 100yd). Díky těmto údajům je schopen dopočítat rychlost v nulové vzdálenosti a skutečný balistický koeficient střely.
První test jsme provedli s Pepou Kuřitkou na .308 Win. s tlumičem. Akustická spoušť fungovala spolehlivě (jestli nemá Pepa děravej tlumič :lol: ) do doby, než kolega na vedlejším štontu začal trápit Simonova. Radar to spustilo, ale nahlásil, že nenašel střelu. Tento výstřel tedy ignoroval. Vyřešili jsme to přepnutím na spouštění zpětným rázem a bylo po problému. K testu bylo použito střelivo Evo Green a Hasler. Naměřené rychlosti odpovídaly rychlostem měřeným optikou, ale v létě, takže to porovnání není z metodického hlediska košér. Co mě však šokovalo, byl BC u Evo Green. Změřený průměr byl na tři desetinná místa stejný jak uvádí výrobce střely. :shock: Byly sice jiné podmínky, neb výrobce to uvádí pro atmosféru ICAO, ale díky nízké teplotě byl kompenzován nižší tlak vzduchu. Shodou okolností byly tedy hustotaprostředí velmi blízká hustotě dle ICAO.
Další test proběhl se Zuhl 150 standard a nejobyčejnějším střelivem .22LR Rex. Nutno podotknout, že tady díky téměř nulovému zpětnému rázu je zpětnorázová spouštˇnepoužitelná. Akustická byla v pohodě. To bude asi problém na střelnici s více střelci. Začínal jsem s vyčistěnou hlavní a první rána byla cca 30m/s nad průměrem. I ostatní rány vykazovaly dost rozdíly, ale ne už tak velké. Překvapení byly opět BC který kolísal mezi 0,109 a 0,212. To ale asi vypovídá o střelivu, ale ne o radaru.
Co je ale už asi na hraně použitelnosti je 4,5mm vzduchovka. Tam je nutno střílet hodně šikmo přes paprsek, aby radar střelu zachytil. Ve větší vzdálenosti se nechytá.
Trochu mě na přístroji i aplikaci v mobilu (dá se z ní radar plně ovládat) mrzí, že je méně zvládnutá metrika. Když nastavím rychlosti v m/s zobrazí v metrice jen průměrnou rychlost, úsťovou rychlost. Naměřené hodnoty letu střely , i balistická tabulka jsou nekompromisně v imperiálních jednotkách. Dále jsou hodnoty letu střely přístupné jen v živém řetězci a po uložení jsou ztraceny. (nebo jsem na to ještě nepřišel).
Každopádně je to zajímavá hračka a pokud jste někdo do toho šel také, podělte se o své zkušenosti.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět