Nastřelování kulovnic, co a jak
Mám kamaráda, který mi v Německu kupuje DVD s loveckou tématikou. Sehnal mi teď DVD od Blaseru - krásně zpracované DVD, ve kterém se především věnují nastřelování různých loveckých zbraní s názornými ukázkami - jak vše probíhá v praxi - nastřelování s Leupoldem, Zeisem, Schmidt-Bender. Opravdu super zpracované.
Pro ty, kteří nemají s nastřelováním příliš zkušeností, bych toto DVd skutečně vřele doporučil! Jsou tam ukázané i zásadní chyby, kterých se při nastřelování dopouštíme.
Neberte to jako reklamu, ale jako doporučení.
Pro ty, kteří nemají s nastřelováním příliš zkušeností, bych toto DVd skutečně vřele doporučil! Jsou tam ukázané i zásadní chyby, kterých se při nastřelování dopouštíme.
Neberte to jako reklamu, ale jako doporučení.
dotaz
kolik takové DVD stojí a jestli by ne?lo se nějak domluvit na vyzkoušení.
před týdnem sem byl jen tak pro jistotu na střelnici, vyzkoušet kulovnici před sezónou. Korekce byla jen stranová, dělalo to 1cm na 50metrů. Střílel sem v sedě, s podpěrou a pak po výstřele jen usadil flintu do nastřelovací stolice, zamířil znovu na střed a stranovou korekci posunul kříž na místo zásahu terče a vystřelil znovu z ramene. A to takhle zopakoval 3x po sobě a mám jistotu, že před sezónou bude flinta v pořádku. Na toto je nastřelovací stolice
Sauer 404 Synchro XT .308w
CZ 550 lux .308w + Zeiss V6 2,5-15x56 ASV
CZ 557 lux .308w + Swarovski 2,5-10x56
ZKM model 2 .22LR
CZ 550 lux .308w + Zeiss V6 2,5-15x56 ASV
CZ 557 lux .308w + Swarovski 2,5-10x56
ZKM model 2 .22LR
Meopta je záhadná. Normálně by měly ty ?ipky znamenat pohyb zásahu na papíře. Tedy budu-li točit ve směru left (levá), tak se mi s každým klikem zásahy budou posunovat doleva. Budu-li točit proti této ?ipce, půjdou zásahy doprava.
musíš tedy točit proti ?ipce a zásahy ti půjdou doprava k tebou požadovaném místu.
Bude?-li pozorovat při klikání kříž, tak ten jde samozřejmě na druhou stranu. Tedy točím-li ve směru left, tak lauf mi čím dál více směřuje do leva (zásahy se sunou do leva) a zákonitě musí kříž jít do prava. TO jen tak pro vysvětlenou. Pro pochopení je velmi dobré si to namalovat jako pohled zeshora a mírně vyosit záměrnou osu puškohledu a hlevně.
musíš tedy točit proti ?ipce a zásahy ti půjdou doprava k tebou požadovaném místu.
Bude?-li pozorovat při klikání kříž, tak ten jde samozřejmě na druhou stranu. Tedy točím-li ve směru left, tak lauf mi čím dál více směřuje do leva (zásahy se sunou do leva) a zákonitě musí kříž jít do prava. TO jen tak pro vysvětlenou. Pro pochopení je velmi dobré si to namalovat jako pohled zeshora a mírně vyosit záměrnou osu puškohledu a hlevně.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
To máš Lukáši naprostou pravdu. Proces posouvání bodu zásahu si napsal dobře. jenže ta meopta je opravdu záhadná. určitě si vzpomenež na můj problém s Meoptou 2000 7x50, u které to bylo označeno jako ne všech ostatních ale mechanismus byl opačný...co kus to originálMosin píše:Meopta je záhadná.

.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Jen bych chtel upozornit, ze nektere pouskohledy maji opacnou logiku (Zeiss nepr.) proto je lepsi precist manual nebo na strelnici prakticky vyzkouset.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Shiva má pravdu. Psal jsem o Meoptách. Na jiných optikách to může znamenat posun kříže, který je inverzní oproti posunu zásahu.
No a občas i ta Meopta je úplně mimo, tedy naopak.
No a občas i ta Meopta je úplně mimo, tedy naopak.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
-
- Častý návštěvník
Základní pravidlo
Pánové, Možná se mýlím, ale 20 let respektuji základní pravidlo nastřelování, že "vždy jde kříž za bodem zásahu". Stejným způsobem se provádí i základní nastavení při montáži puškohledu (otvorem hlavně stabilizované zbraně pokrýt střed terče a pak na stejný bod potáhnout kříž puškohledu). Pokud to děláte jinak, poučte mě jak ?
Re: Základní pravidlo
Pane to sice máte pravdu, ale pouze u starých optik např. Zeiss 4 a 6, kde se výška ladí pomocí aretace na šroubu a strana posunem puškohledu. U moderního puškohledu je záměrný kříž vždy ve středu, ne nahoře ani dole.... a po hrubém seřízení např.přez hlaveň, nastřeluji na 25m, pokračuji na 50m a odklikám si potřebný počet.... poté u nového puškohledu vynuluji stupnici. Nastřelenou loveckou kulovnici, nebo kulobrok kontroluji střelbou na zálepku 15mm, v jednom dni pouze jedním výstřelem na 50m se studenou a masnou hlavní, která je vytřená do sucha, ale to je moje zále?itost, jinému postačí, když na 50m má zásah do 5cm.... a ve 100m pivní tácek....FOXCLEVER píše:Pánové, Možná se mýlím, ale 20 let respektuji základní pravidlo nastřelování, že "vždy jde kříž za bodem zásahu". Stejným způsobem se provádí i základní nastavení při montáži puškohledu (otvorem hlavně stabilizované zbraně pokrýt střed terče a pak na stejný bod potáhnout kříž puškohledu). Pokud to děláte jinak, poučte mě jak ?

-
- Častý návštěvník
Re: Základní pravidlo
TT33 napsal : Pane to sice máte pravdu, ale pouze u starých optik např. Zeiss 4 a 6, kde se výška ladí pomocí aretace na šroubu a strana posunem puškohledu. U moderního puškohledu je záměrný kříž vždy ve středu, ne nahoře ani dole.... a po hrubém seřízení např.přez hlaveň, nastřeluji na 25m, pokračuji na 50m a odklikám si potřebný počet.... poté u nového puškohledu vynuluji stupnici. Nastřelenou loveckou kulovnici, nebo kulobrok kontroluji střelbou na zálepku 15mm, v jednom dni pouze jedním výstřelem na 50m se studenou a masnou hlavní, která je vytřená do sucha, ale to je moje zále?itost, jinému postačí, když na 50m má zásah do 5cm.... a ve 100m pivní tácek....
[/quote]
Možná jsem to popsal málo srozumitelně, ale nastřeloval jsem jak Meopty, tak Leupoldy i Svarowáky a u všech se "posouvá" celý záměrný kruhový obrazec u něho? zůstává kříž samozřejmě stále ve středu. Teď mám připraven nový ZD 6x50 a jak si to tak překlikávám nahoru i dolů... je to naprosto stejné !
Základní nastřelování dělám ze stolice tak, že po výstřelu potáhnu záměrný obrazec (s křížem uprostřed) na nástřel a další výstřel pak dělá v původním nástřelu "osmičku" nebo dírka-dírka. Další fáze nastřelení je samozřejmě "z ruky" a to vsedě s oporou předpažbí a pažby pytlíky se sádrou , ale to se již jen koriguje případná individuální odchylka daná způsobem střelby konkrétního jedince.

Možná jsem to popsal málo srozumitelně, ale nastřeloval jsem jak Meopty, tak Leupoldy i Svarowáky a u všech se "posouvá" celý záměrný kruhový obrazec u něho? zůstává kříž samozřejmě stále ve středu. Teď mám připraven nový ZD 6x50 a jak si to tak překlikávám nahoru i dolů... je to naprosto stejné !
Základní nastřelování dělám ze stolice tak, že po výstřelu potáhnu záměrný obrazec (s křížem uprostřed) na nástřel a další výstřel pak dělá v původním nástřelu "osmičku" nebo dírka-dírka. Další fáze nastřelení je samozřejmě "z ruky" a to vsedě s oporou předpažbí a pažby pytlíky se sádrou , ale to se již jen koriguje případná individuální odchylka daná způsobem střelby konkrétního jedince.
-
- Administrátor
Pánové, samozřejmě se musí posunout osnova vždy za bodem zásahu. Ten problém je v něčem jiným. Jde o logiku, co znamená L a R na korekčním točítku. Jednou může např. L znamenat posun bodu zásahu směrem do leva a jindy posun osnovy do leva a tím posun zásahu do prava. Já nastřeluji tak, že po výstřelu upnu zbraň, aby byla osnova na záměrném bodu a docvakám střed osnovy na bod zásahu. Jestli je na točítku R nebo L neřeším. horší je, když chci opravu bez upnutí, jen docvakat podle vzdálenosti na terči. To pak kroutím rozumem. 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Administrátor
Tak jsem včera napsal příspěvek doma a teď koukám v práci, že tu není. Přitom pokud píšu tak jej dole vidím. Je to složitější, jak to nastřelování. Znovu jej tedy kopíruji a pokud bude 2x, tak se adminům omlouvám.
Pánové, samozřejmě se musí posunout osnova vždy za bodem zásahu. Ten problém je v něčem jiným. Jde o logiku, co znamená L a R na korekčním točítku. Jednou může např. L znamenat posun bodu zásahu směrem do leva a jindy posun osnovy do leva a tím posun zásahu do prava. Já nastřeluji tak, že po výstřelu upnu zbraň, aby byla osnova na záměrném bodu a docvakám střed osnovy na bod zásahu. Jestli je na točítku R nebo L neřeším. horší je, když chci opravu bez upnutí, jen docvakat podle vzdálenosti na terči. To pak kroutím rozumem.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Potřeboval bych radu. Musím si jít v co nejbli??í době nastřelit kulovnici( nejlépe zítra nebo pozítří) a někde jsem si vyhodil papír, na kterém jsem mněl zapsáno v jakém případě a kam točit a aretací. No a samozřejmně si to nepamatuji. Potřeboval bych vědět, kam mám točit např. když zásah sedí vlevo, nebo dole atd. Mám puškohled Edenberg.jediné co si pamatuji, že jeden klik je cca 1 cm. Pročítal jsem toto téma, ale asi to není u všech puškohledů stejné, proto se ptám. Pro ilustraci přidávám 2 fota.Přdem děkuji všem za rady.
Horní aretace:

Boční aretace:

Horní aretace:

Boční aretace: