Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Long range

Příspěvek od Josef Kuřitka »

V sobotu sedím ve Světnově. Sedím na střelnici a 243W leží na podložce. Najednou se u pneumatik objevil papírový terč srnce. Třetí věková. Klikám na ZD trojku a dva jemný. Střílím a trefuju. I když nejméně jedna ?la prokazatelně do bří?ka :oops: Díry mě do něho udělal ještě Andy, Milan , Shiva. Společně jsme mu dali poslední hryz.

P.S. 2xLovu zdar!! už máš udělaný ty Bergry ve 243W?
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

tu je... :lol:
Obrázek
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Asi by to mohlo patrit sem.

Po hladani vhodnej laboracie s Berger VLD Moly 190grs. pre moju 700vku som pre nu dostal vcera prvu sancu na odskusanie.
7-clenna crieda danielej holej. Odmerane,pockal som aby neboli v zakryte,zamieril som. V momente vystrelu sa danielka pasla,mala hlavu dole. Po vystrele ostala v ohni, ziadne odkazovanie,len sa zrutila na mieste. Konecna vzdialenost 298 metrov.
Vyvrhnuty kus mal vahu medzi 35-40kg,bola pekne "zabílená". Kedze mi kus stal ciastocne sikmo hlavou odo mna,tak som zasah umietnoval na zadne rebra. Na vstrele zlomene rebro a podliatina ako polovica dlane. Na vystrele zlomene dve rebra a strela vysle krajom lopatky. Z vnutornej strany hrudneho kosa podliatina asi ako na vstrele. Lopatka poskodena ulomkami roztriestenych kosti,priblizne polka sa dala pouzit. Podla mna celkom fajn vysledok vzhladom na to, ze bola zasiahnuta aj velka kost.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Bergry dorazily. Moly jsem neprivezl.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Long range hunting se jmenuje má posedlost.

Při plnění plánu lovu spárkaté, kterému jsem věnoval veškerý volný čas a musel ho plnit prakticky sám (na 75%), jsem si tolikrát říkal, jak se těším na pohodový lov lišek. Loni jsem se jim věnoval nějak méně, bylo jich jen jedenáct, vzdálenosti žádný extrém, do 300m.

Letos to zatím nějak ne?lo, pět čekaných se šouláním, a zatím jsem viděl jen jednu kmotru na 654 m a ta mi zmizela za horizont, když jsem tam do?el, byla už pryč. Balistické tabulky mám záměrně jen do 500m, abych to nepřeháněl, ale teď už je asi předělám.

Dnes jsem cítil v kostech, že je ten správný den. Po obědě jsem rychle navezl do lesa sedm pytlů kaštanů a hurá na kopec, kde jsem tu?il šanci.
Po mírném, ale dlouhém stoupání jsem úplně splavený vy?plhal na skalku, kde často čekám - a netrvalo to snad ani pět minut, a za terénním zlomem mi vychází lišák. Velmi pečlivě měřím vzdálenost, vítr žádný, takže v pohodě, u leicy využívám funkci SCAN, 384 m, a ihned z tabulky odečítám kliky, liška se věnuje něčemu ve sněhu, sundávám zbraň, klikám, z lišky se najednou stává bod, zakládám zbraň na trojno?ku, ještě rychle nastavuji zvět?ení 16x, mířím, liška velmi pomalu odchází směrem ode mne, ještě mi hlavou bleskne moudro starých myslivců, že na lišku naostro se nestřílí, ale to už jí sedí kříž na středu hřbetu, koncentruji se na polohu a ustálení kříže.
V ráně liška padá jako pod?atá a zároveň sly?ím úder kule.
Zapaluji si doutník a vzná?ím se jak na obláčku, parádní pocit z dobré rány.
Pak stojím nad slabým lišáčkem a znovu si pro?ívám skvělý lov.

Tak to shrnu :
lišák cca 7 kg, 384 m ( 420 yardů ), průstřel zezadu přes hřbet, výstřel na hrudní kosti, vstoje s trojno?kou, přes malé údolí do protisvahu
CZ 550 Varmint 243W, pažba CZ 550 Sniper ( 7,25 kg )
Zeiss Victory Diavari 6-24x56 T
Winchester Supreme 95grs Ballistic silvertip
Leica LRF 900 SCAN
Trojno?ka vlastní výroby
15:59, 511 mnm, + 1,5 stupně Celsia, bezvětří (čas, nadmořská výška, teplota a vítr měření Minox )

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) figi dne úte 28.9.2010, 8:02, celkem upraveno 1 x.
milan 04
Častý návštěvník

Lov na velké vzdálenosti.

Příspěvek od milan 04 »

Gratuluji - LOVU ZDAR. Určitě moc hezký zá?itek a taky pěkně napsaný příspěvek.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Figi

Lovu zdar... uz si me prekonal :)

PS: tu trojnozku bych chtel taky :wink:
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tu mám čtyři roky a má už hóóódně přes sto kusů ( nebo přes 200 ? ), holt umí ...
Ale chce zůstat se mnou.
Stopař
Moderátor

Příspěvek od Stopař »

Figi - Lovu zdar! + moc hezky popsáno - díky
Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
ares
Pravidelný diskutér

Příspěvek od ares »

Nezbývá říct jen kdo umí ten umí!
US OPTICS
Pravidelný diskutér

384 m

Příspěvek od US OPTICS »

LOVU ZDAR figi!
Ten lov si popsal parádně, kloubouk dolů na tu vzdálenost.
Ares to napsal dobře, Kdo umí ten umí a kdo neumí tak jen ....
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Re: 384 m

Příspěvek od duch Pampuch »

US OPTICS píše:LOVU ZDAR figi!
Ares to napsal dobře, Kdo umí ten umí a kdo neumí tak jen ....
Hlavne ten kdo neumi, at to radeji nezkousi, nejlepe se ZH 7x57 + zeiss 4x32 :twisted:
US OPTICS
Pravidelný diskutér

lov

Příspěvek od US OPTICS »

bohužel i to je skutečností, že kdo neumí zkouší a nebo Možná umí, ale nemá vybavení. :cry:
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

letošní pátá liška.
Váhám, zda o tom psát, protože to nějaká extra vzdálenost není a opravdové long range začíná od osmi set yardů, jak se shodli na USA fóru Long range hunting. A to už je parketa našich ( Vhool, Shiva ) střelců, kteří brzy budou vybaveni i těmi správnými zbraněmi ( 300 RUM ). Ale přidám další příspěvek z lovu.
Den začal skvěle, na pozvání kamaráda jsme vyrazili k němu a každý z nás ulovil sele, pohoda, za světla v půl sedmé, veliká spokojenost.
No a k večeru jsem byl po třech týdnech ( od 25. ledna do 15. února padly čtyři ? 384m, 170m, 201m a 165m ) znovu na liškách. Samozřejmě s mojí oblíbenou 243W.
Počasí jak v dubnu, pět nad nulou a nepříjemný západní vítr čtyři až šest m/s. Chvílemi pr?í.
Stoupám pastvinou na kopec a dalekohledem důkladně kontroluji terén ? tráva má teď odstíny hnědé přes rezavou až do ?luta, parádní maskování právě pro lišky. Asi ve dvou třetinách kopce šoulám opatrně dál po vrstevnici a stále velmi pečlivě prohlížím terén všude kolem sebe, liška se velmi často při těchto mých šoulačkách objeví naprosto nečekaně odkudkoli a klidně přijde ve zdánlivě naprosto špatném větru až ke mně.
A už ji vidím. My?kuje a vůbec mne na louce nevnímá. Rozkládám trojno?ku, pevně zapírám leicu a měřím. Opakovaně mám 272m, tabulka v telefonu ukazuje 20 kliků,zvět?ení nastavuji 16x ? to vše je jen několik málo sekund, a ustaluji kříž na středu těla lišky. Střílím přímo proti silnému větru.
Jako vždy na loukách je úder kule velmi dobře sly?et, tentokrát zní dutě. V ráně vidím neuvěřitelně vysoký výskok lišky, to mi po 243 ještě žádná neudělala. liška dopadá na zem a ihned vstává a nahrbená zůstává stát. Vidím, jak z ní cosi vypadává, bok má celý od barvy. okamžitě přebíjím a střílím, tentokrát už mířím na lopatku a opět úder kule, tentokrát pěkně tvrdý zvuk a vidím, že střela lišku klasicky smetla.
S doutníkem v ruce zkoumám zásahy a vychutnávám dvě dobré rány. První byla tam, kam jsem zamířil ? na středu těla na konci ?eber. Druhá pro?la přes obě lopatky.
Pokuřuji a užívám si to. Pr?í a přesto je krásný den.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

8) Gratulujem....ako keby som cital topic na LRH....
Odpovědět