Long range hunting se jmenuje má posedlost.
Při plnění plánu lovu spárkaté, kterému jsem věnoval veškerý volný čas a musel ho plnit prakticky sám (na 75%), jsem si tolikrát říkal, jak se těším na pohodový lov lišek. Loni jsem se jim věnoval nějak méně, bylo jich jen jedenáct, vzdálenosti žádný extrém, do 300m.
Letos to zatím nějak ne?lo, pět čekaných se šouláním, a zatím jsem viděl jen jednu kmotru na 654 m a ta mi zmizela za horizont, když jsem tam do?el, byla už pryč. Balistické tabulky mám záměrně jen do 500m, abych to nepřeháněl, ale teď už je asi předělám.
Dnes jsem cítil v kostech, že je ten správný den. Po obědě jsem rychle navezl do lesa sedm pytlů kaštanů a hurá na kopec, kde jsem tu?il šanci.
Po mírném, ale dlouhém stoupání jsem úplně splavený vy?plhal na skalku, kde často čekám - a netrvalo to snad ani pět minut, a za terénním zlomem mi vychází lišák. Velmi pečlivě měřím vzdálenost, vítr žádný, takže v pohodě, u leicy využívám funkci SCAN, 384 m, a ihned z tabulky odečítám kliky, liška se věnuje něčemu ve sněhu, sundávám zbraň, klikám, z lišky se najednou stává bod, zakládám zbraň na trojno?ku, ještě rychle nastavuji zvět?ení 16x, mířím, liška velmi pomalu odchází směrem ode mne, ještě mi hlavou bleskne moudro starých myslivců, že na lišku naostro se nestřílí, ale to už jí sedí kříž na středu hřbetu, koncentruji se na polohu a ustálení kříže.
V ráně liška padá jako pod?atá a zároveň sly?ím úder kule.
Zapaluji si doutník a vzná?ím se jak na obláčku, parádní pocit z dobré rány.
Pak stojím nad slabým lišáčkem a znovu si pro?ívám skvělý lov.
Tak to shrnu :
lišák cca 7 kg, 384 m ( 420 yardů ), průstřel zezadu přes hřbet, výstřel na hrudní kosti, vstoje s trojno?kou, přes malé údolí do protisvahu
CZ 550 Varmint 243W, pažba CZ 550 Sniper ( 7,25 kg )
Zeiss Victory Diavari 6-24x56 T
Winchester Supreme 95grs Ballistic silvertip
Leica LRF 900 SCAN
Trojno?ka vlastní výroby
15:59, 511 mnm, + 1,5 stupně Celsia, bezvětří (čas, nadmořská výška, teplota a vítr měření Minox )