křížek nebo tečka
Re: křížek nebo tečka
Takže dilema křížek versus tečka jsem samozřejmě také řešil před nákupem nového puškohledu. Toto vlákno mi moc nepomohlo, protože obojí má své výhody a nevýhody. Naštěstí pan Zeiss to vyřešil za mě - osnova V69. Křížek se zvětšuje se zvětšením, tečka zůstává stejná. Přepíná se kolečkem, kterým se nastavuje intenzita svícení. Akorát mám zase problém co použít při střelbě tečku, nebo křížek?
Ten křížek je viditelnej až při zvětšení 6 a více. Tečka je vidět hned.

Také se připojím, mám asi třletou zkušenost s tečkou u Meopty Meostar 3100 (3-12x56 RD) a musím říct, že se dalo střílet za různých situací a ne zrovna špatně, ale ta tečka (poměrně velká a zvětšovala se) byla rozhodně největš slabinou.
Nová tečka u R1r, která se nezvětšuje, je už úplně o něčem jiném, ale křížek se mi líbil mnohem víc a dnes jsem ho koupil - je to tedy Meopta Meostar R1r (3-12x56 RD) s osnovou 4k (tedy uprostřed nitkový osvětlený křížek), v dnešní době vlajková loď Meopty.
Více tedy připíši po zkušenostech, zatím se jen vyjádřím k tomu, co jsem četl.
V první řadě téma tečka versus křížek je vinikající, ale je potřeba zaměřit se na Meopty, protože jistě je Zeiss s tečkou lepší, než jakákoli Meopta. Proto bych ani nesrovnával tečku u Zeisse s tečkou či křížkem u Meopty.
Pokud chce a může někdo investovat do top značek jako Zeiss, Swarowski nebo Leupold, zvláště co se týká "lepších" modelů těchto značek, není co řešit, dotyčný musí pouze vyřešit finance
. Ale je fajn, že i takoví kolegové, kteří mají tyto poněkud dražší puškohledy, se podělili o své postřehy a zkušenosti.
A co se porovnání Meopty týká, tak pokud budete střílet max. mezi 100-150m srnčí zvěř, případně vysokou atd., klidně si kupte starší Meoptu, kde se bod zvětšuje. Problém budete mít trochu v noci, ikdyž bude bod svítit méně (vlivem přidaného odporu nebo slabší baterie), protože to je největší kámen úrazu. Opět za to může velikost bodu, kvůli které je dost problém střílet v noci třeba na lišku nad 100m, pokud je opravdu málo vidět. Stejný problém je při střelbě ve dne, např. nad 200m na lišku a i zamíření na srnčí už není nijak precizní (byť srnče jsem na 300m střelil a na komoru, ale...).
U nové Meopty R1r bych se bodu nebál, ake křížek dle mého názoru skýtá více možností, např střílet koncem horní nebo spodní části nitkového kříže (např. zjistím, že na 250m musím mířit spodní čístí nitkového kříže,aby byl zásah umístěn tam kam mířím). Také to vypadá, že křížek překryje přeci jen menší část cíle než tečka, byť poměrně malá a pokud nebude škodit přisvícení v noci, tak se bude mířit jistě lépe než s tečkou.
A ve dne křížek umožní preciznější zamíření, zvláště lidem s dobrým zrakem.
Obliba tečky versus křížku tak bude určitě individuální (dle Vašeho zraky, zvyku a plánovaného použití puškohledu) a je nejlepší obě osnovy porovnat, chybu také neuděláte s dražším dalekohledem jiné značky než Meopta.
Ale pozor, už jsme také slyšel, že ten můj bod (ve starší Meoptě) je nějak malinkej a je to hrůza...
.
A na závěr musím napsat o osnově typu V - dot, která je k mání u typu Meopta ZD (je to vojenská řada, označení znamená zaměřovač denní).
Tato osnova se zvětšuje tak jako u starší řady Meopty, byť kvalita puškohledů ZD je na nejvyšší úrovni, má tedy stejnou úpravu čoček jako nový Meostar R1r atd. Ovšem u tohoto typu je mnoho výhod a při výběru jsme se do nějj vyloženě "zamiloval", uprostřed je totiž otočené V a tím hrotem se míří, je v místě, kde by byl střed tečky u jiné osnovy. To V je osvětlené a je silné jako nitkový kříž u jiných osnov a kolem toho Včka je dostatek prostoru, než pokračuje kříž, který je ovšem pouze nitkový a to se nakonec ukázalo jako největší nevýhoda pro univerzálnější pouřití, tedy pro myslivost, kdyby okraje kříže byly zesílené jako u osnov R4c nebo 4K, byla by to jasná volba.
Možná by se na to s dobrým zrakem dalo také zvyknout, ale subjektivně mi zeslení kříže po stranách velmi chybělo, protože při míření po různě světlém podkladu působil puškohled trochu jako tubus bez osnovy, aby se dalo svižněji mířit, muselo by to V být rozsvícené, při zhasnutém je to dost problém. Musím ovšem zdůraznit, že pro střelbu v noci a na větší vzdálenosti (ve dne i v noci), je to podle mého názoru a logicky, ta nejlepší volba. Puškohled je se dá koupit i ve verzi tactical, kde se dá korigovat boční vítr a vzdálenost (pokud ovšem nechcete investovat přes 80tis. do puškohledu, který má integrovaná dálkoměr a korekci provádí sám - jen zamíříte na cíl a rána jde tam kam míříte, na 50 i na 400m, jen boční vítr to nebere v potaz, použité střelivo a vzdálenost ano).
Nová tečka u R1r, která se nezvětšuje, je už úplně o něčem jiném, ale křížek se mi líbil mnohem víc a dnes jsem ho koupil - je to tedy Meopta Meostar R1r (3-12x56 RD) s osnovou 4k (tedy uprostřed nitkový osvětlený křížek), v dnešní době vlajková loď Meopty.
Více tedy připíši po zkušenostech, zatím se jen vyjádřím k tomu, co jsem četl.
V první řadě téma tečka versus křížek je vinikající, ale je potřeba zaměřit se na Meopty, protože jistě je Zeiss s tečkou lepší, než jakákoli Meopta. Proto bych ani nesrovnával tečku u Zeisse s tečkou či křížkem u Meopty.
Pokud chce a může někdo investovat do top značek jako Zeiss, Swarowski nebo Leupold, zvláště co se týká "lepších" modelů těchto značek, není co řešit, dotyčný musí pouze vyřešit finance

A co se porovnání Meopty týká, tak pokud budete střílet max. mezi 100-150m srnčí zvěř, případně vysokou atd., klidně si kupte starší Meoptu, kde se bod zvětšuje. Problém budete mít trochu v noci, ikdyž bude bod svítit méně (vlivem přidaného odporu nebo slabší baterie), protože to je největší kámen úrazu. Opět za to může velikost bodu, kvůli které je dost problém střílet v noci třeba na lišku nad 100m, pokud je opravdu málo vidět. Stejný problém je při střelbě ve dne, např. nad 200m na lišku a i zamíření na srnčí už není nijak precizní (byť srnče jsem na 300m střelil a na komoru, ale...).
U nové Meopty R1r bych se bodu nebál, ake křížek dle mého názoru skýtá více možností, např střílet koncem horní nebo spodní části nitkového kříže (např. zjistím, že na 250m musím mířit spodní čístí nitkového kříže,aby byl zásah umístěn tam kam mířím). Také to vypadá, že křížek překryje přeci jen menší část cíle než tečka, byť poměrně malá a pokud nebude škodit přisvícení v noci, tak se bude mířit jistě lépe než s tečkou.
A ve dne křížek umožní preciznější zamíření, zvláště lidem s dobrým zrakem.
Obliba tečky versus křížku tak bude určitě individuální (dle Vašeho zraky, zvyku a plánovaného použití puškohledu) a je nejlepší obě osnovy porovnat, chybu také neuděláte s dražším dalekohledem jiné značky než Meopta.
Ale pozor, už jsme také slyšel, že ten můj bod (ve starší Meoptě) je nějak malinkej a je to hrůza...

A na závěr musím napsat o osnově typu V - dot, která je k mání u typu Meopta ZD (je to vojenská řada, označení znamená zaměřovač denní).
Tato osnova se zvětšuje tak jako u starší řady Meopty, byť kvalita puškohledů ZD je na nejvyšší úrovni, má tedy stejnou úpravu čoček jako nový Meostar R1r atd. Ovšem u tohoto typu je mnoho výhod a při výběru jsme se do nějj vyloženě "zamiloval", uprostřed je totiž otočené V a tím hrotem se míří, je v místě, kde by byl střed tečky u jiné osnovy. To V je osvětlené a je silné jako nitkový kříž u jiných osnov a kolem toho Včka je dostatek prostoru, než pokračuje kříž, který je ovšem pouze nitkový a to se nakonec ukázalo jako největší nevýhoda pro univerzálnější pouřití, tedy pro myslivost, kdyby okraje kříže byly zesílené jako u osnov R4c nebo 4K, byla by to jasná volba.
Možná by se na to s dobrým zrakem dalo také zvyknout, ale subjektivně mi zeslení kříže po stranách velmi chybělo, protože při míření po různě světlém podkladu působil puškohled trochu jako tubus bez osnovy, aby se dalo svižněji mířit, muselo by to V být rozsvícené, při zhasnutém je to dost problém. Musím ovšem zdůraznit, že pro střelbu v noci a na větší vzdálenosti (ve dne i v noci), je to podle mého názoru a logicky, ta nejlepší volba. Puškohled je se dá koupit i ve verzi tactical, kde se dá korigovat boční vítr a vzdálenost (pokud ovšem nechcete investovat přes 80tis. do puškohledu, který má integrovaná dálkoměr a korekci provádí sám - jen zamíříte na cíl a rána jde tam kam míříte, na 50 i na 400m, jen boční vítr to nebere v potaz, použité střelivo a vzdálenost ano).
Florian broková kozlice - 12/76 a CZ 550 FS 30-06 + Meopta 3-12x56 RD
Dotaz,když je to véčko zhasnuté tak není vidět černě jako bod?
Lovec zabíjí jednou ranou.
to Toma: to Véčko je při poloze vypnuto vidět jako černá nitka. Jinak si myslím, že je to lepčí než svítíci bod 

Marlin XS 7 243 win, cz 550 lux 8x57JS, ZP 45 16/65, ZP 149 12/70
Přikládám odkaz na obrázek osnovy typu V- dot. Na obrázku je "V" červené (resp. oranžové), ale pokud je zhasnuté, je černé jako jiné části.Toma píše:Dotaz,když je to véčko zhasnuté tak není vidět černě jako bod?
Mimochodem, ty čárečky vlevo a vpravo slouží pro odhad vzdálenosti, podobně jako tečky u mildotu.
Opravdu super osnova, ale ve dne je mnohem méně vidět, než by člověk čekal, jen proto jsem si tuto osnovu nevybral. Vše z čeho se osnova skládá je tak "jemné", jako nitkový křížek u osnovy 4k, nebo ta nejtenčí část u jiných osnov, např. 4c a R4c.
http://mcompact.cz/wdengine/thumbgen/op ... title=Kříž V-Dot - kliknete pro větší obrázek&back=/puskohledy/zd-3-12x50-tactic/
- ridgeback
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Bendy - proč jsi nezvolil typ: Meopta ZD 3-12x50 Tactic? Zdá se mi, že za stejné peníze nabízí víc.
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
To je celkem jednoduché.ridgeback píše:Bendy - proč jsi nezvolil typ: Meopta ZD 3-12x50 Tactic? Zdá se mi, že za stejné peníze nabízí víc.
1.) 50 versus 56 se večer určitě projeví, zvlášť v maldším věku, kdy je pupila oka přeci jen dost velká a využijě větší průměr výstupní pupily dalekohledu.
2.) Potom osnovy, které nabízí ZD nejsou pro myslivost vhodné, byť podle obrázků mi V-dot přišel jako nejlepší, tak v praxi je to opravdu trochu problém, pokud nejde pouze o mířenou ránu s relativním dostatkem času. Křížek je vinikající kompromis mezi vojenskými osnovami a ostatními loveckými osnovami co nabízí Meopta.
3.) A co se verze tactical týká, tak korekci poklesu střely případně bočního větru bych v praxi nevyužil, jednak jsem to do 300m zatím nepotřeboval (pouze jsem toužil po něčem jemnějším, než byla velká tečka Meopty řady 3100) a pak mám stále určité rezervy ve střeleckém umění, především ve spouštění a stabilizaci zbraně (posed nebo opěrná hůl, což je nejčastější situace opory v myslivosti, se nedá srovnat s uzpůsobenými pytlíky pro střelbu v leže na střelnici), takže podle mě buď skoro nefouká, nebo málo a nebo moc a pak bu'd zleva nebo zprava, podle toho zhodnotím situaci a buď při dané vzdálenosti nevystřelím, nebo trochu přizpůsobím záměrný bod, stejně jako u odhadu vzdálenosti, kde mi navíc velmi pomáhá "plochá balistika" nábojů které používám.
4.) Pak je tu i trochu omezení zbraně a mysliveckého hlediska, nemohu riskovat zásah nedostatečně obeznaného kusu ani velké riziko špatného zásahu, přeci jen nestřílím na terč. Takže střelba mezi 300 až 800m s adekvátní zbraní a dálkoměrem, by potřebovala také puškohled tactical, v mém případě bych zbytečně platil za nevyužitou část puškohledu.
Pak mám teké pocit, že R1r je o něco jehčí než ZD, což se také hodí.
No a pokud se bavíme o částce kolem 20tis. a pořízení nového puškohledu, přišlo mi nyní pořízení "vlajkové lodě" civilních puškohledůů vyráběných Meopto, jako nejrozumnější investice. Mám s čím porovnávat a mnoho aspektů bylo změněno k lepšímu, oproti modelu který jsem vlastnil dříve, především ta osnova... A to by mi pár let ke štěstí a dobrým zásahům mělo stačit

5.) Ninméně je tu ještě subjektivní rovina pohledu, v ruse jsme měll v jednom čase všechny 3 puškohledy, resp. 4 (Meopty s osnovami mil dot, V dot, R4c a 4k - 4c jsme používal předtím), takže jsme si vše "osahal" zhodnotil a uvážil a volba padla na křížek, ale být u V dotu zesílená alespoň boční ramena osnovy, řekněme z půlky, tak asi neváhám.
Teď to bylo těsně, ale dopadlo to takto

to bendy: jen dotaz,hazis tu stovkami metru ... vis presne kolik ti to pada na 300m?,na kolik mas nastrelno? jak jsi to meril?jak vis ze strilis na 250m?.....neber to zle ale tve prispevky na me pusobi trosku podivne
hodne slov a zadna vecna informace....

Taky mi to přijde trochu zvláštní, ve stylu - buď to vyjde, nebo ne.
Osnova V-dot má všechny rysky o polovinu tenčí, než nitky loveckých osnov č.4 a ostatních od ní odvozených, zakryje 5mm na 100m při zvětšení 12x.
Dnes už mám na všech zbraních ( krom 8x57 ) osnovu mil-dot, která má i silné rysky a oproti V.dotu je velmi výrazná, i když mi rysky osnovy zarývají pouze 2,5 mm na sto m, je velmi dobře čitelná i při lovu v lese a za šera. V dot je v tomto prostředí už problematický. U mildotu ty silné části osnovy asi velmi dobře centrují oko na střed, a tím výrazně usnadní zamíření i při prakticky hozených ranách na zvěř v pohybu.
A mil dot s osvětlením ( meopta ZD 3-12x50 nebo Zeiss 6-24x56 ) je nepřekonatelný i za šera nebo v noci i na vzdálenosti přes 200m.
Osnova V-dot má všechny rysky o polovinu tenčí, než nitky loveckých osnov č.4 a ostatních od ní odvozených, zakryje 5mm na 100m při zvětšení 12x.
Dnes už mám na všech zbraních ( krom 8x57 ) osnovu mil-dot, která má i silné rysky a oproti V.dotu je velmi výrazná, i když mi rysky osnovy zarývají pouze 2,5 mm na sto m, je velmi dobře čitelná i při lovu v lese a za šera. V dot je v tomto prostředí už problematický. U mildotu ty silné části osnovy asi velmi dobře centrují oko na střed, a tím výrazně usnadní zamíření i při prakticky hozených ranách na zvěř v pohybu.
A mil dot s osvětlením ( meopta ZD 3-12x50 nebo Zeiss 6-24x56 ) je nepřekonatelný i za šera nebo v noci i na vzdálenosti přes 200m.
Jasně, že vím, kolik mi to padá na 250, 300, 350 a 400m, vzdálenost jen odhaduji podle známých míst v terénu případně velikosti zvěře v porovnání s osnovou, nebo "od oka" (obvykle docela slušně, byť dálkoměr nemám). Do odhadem 300m nemám problém se střelbou na srnčí, 200m je zcela bez problémů i z hlediska udržení rány s oporou lovecké hole (používám přenosnou duralovou dvounožku s nastavitelnou délkou nožek a otočným "V", kam se vkládá puška). Pro věcnost informací nemám zase tolik zkušeností, kdybych lovil ročně 50 kusů zvěře, rád popíši jednotlivé případy, to ale není můj případ, ale v revíru ročně ty 2 krabičky nábojů na zvěř spotřebuji.vhool píše:to bendy: jen dotaz,hazis tu stovkami metru ... vis presne kolik ti to pada na 300m?,na kolik mas nastrelno? jak jsi to meril?jak vis ze strilis na 250m?.....neber to zle ale tve prispevky na me pusobi trosku podivnehodne slov a zadna vecna informace....
-
- Administrátor
To bendy: tak to se té 50 docela blížíš. 2 krabičky, to je 40 ks ne?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Přesně to jsem měl na mysli, s V-dotem není skoro možné v mnoha situacích střílet bez delšího míření, natož bez rozsvíceného V.figi píše:Taky mi to přijde trochu zvláštní, ve stylu - buď to vyjde, nebo ne.
Proti mil-dotu nic nemám,ale ... Těch teček mi prostě přišlo moc a subjektivně mi to příliš nesedlo, ale asi by se o ní dalo vážně uvažovat.
Až něco nakoukám s tím křížkem, budu moudřejší. Pak to znovu porovnám s mil-dotem alespoň v obchodě.
To sice ano, ale je v tom něco na nastřelení, pár ran na lišku, co nevyjdou a zbytek je srnčí a nějaká černá zvěř.I tak to byl jen odhad, letos to mohlo být 27 nábojů, loni cca 35 nábojů... Ty dvě krabičky jsou tedy celkem s rezervou.dalas píše:To bendy: tak to se té 50 docela blížíš. 2 krabičky, to je 40 ks ne?
no tak tedy bendy ..."potes koste" ... do 200m to beru ale predne s CZ 550 FS (na razi tolik nezalezi) strilet na vice nez 200m a jeste vzdalenost odhadovat navic kdyz sam priznavas ,ze nemas moc zkusenosti .... nic ve zlem ale (podle toho jak se prezentujes) v mych ocich jsi neco mezi nezodpovednym dobrodruhem,hazarderem-amaterem a carostrelcem teoretikem ... neber to zle nebo jako utok na tvou osobu ale to co popisujes nema nic spolecneho ani s myslivosti,ani lovem ....
...bendy píše:....To sice ano, ale je v tom něco na nastřelení, pár ran na lišku, co nevyjdou a zbytek je srnčí a nějaká černá zvěř.I tak to byl jen odhad, letos to mohlo být 27 nábojů, loni cca 35 nábojů... Ty dvě krabičky jsou tedy celkem s rezervou.