Kulovnice na naháňky

Vše o kulovnicích a malorážkách
Olaf
Pravidelný diskutér

kulovnice na naháňky

Příspěvek od Olaf »

rimar77:
Neměl jsem v úmyslu rýpat, bylo to spíš konstatování.
kikin:
Marlina 30-30W mám také a mohu jen potvrdit jeho vhodnost na nátlačky. Výhodou je především krátký lauf a rychlé přebíjení
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kikin naštěstí kamarád přežil bez následků má jen doživotně brok ve tříslu projel mu tam bři?ním svalem jak se stočil k němu bokem takže dostal jen podmínku a přišel o papíry
olaf promin překouknul jsem se o řádek před tebou bylo že nechce rejpat tak jsem to poplet ale jak vidí? brokovnice s hrubý brolem v rukách debila co nerespektuje zákon a bezpečnost střelby nadělá ještě víc paseky než kule
Broněk
Nový návštěvník

Re: Kulovnice na naháňky

Příspěvek od Broněk »

Chtěl bych se taky zapojit do diskuze a podělit se taky o trochu poznatků. Vše, co jsem tady četl, jak o výběru zbraně, o kalibrech, tak i o tom či střílet v leči nebo ne, je bezesporu založeno na individuálním výběru každého z vás, a také i na možnostech každého. Nejprve je ale potřeba definovat, co si představujeme pod pojmem "Kulovnice na naháňky". Já osobně jsem si nikdsy moc neužil při naháňkách na stanovišti, zato se svými psy jsem absolvoval v lečích více jak 300 společných lovů na černou zvěř, a je jedno jestli více či méně úspěšných. Důležité jsou poznatky které člověk získá. Můj názor není tak důležitý. Následující se opírá o fakta.
1./První zkušenost - nejúspěšnější lovci na stanovištích jsou majitelé jednoranných kulovnic (myšleno úspěšností smrtícího zásahu na jednu ránu), po nich majitelé kulobroků, kulových kozlic a dvojáků, a jako poslední - i když to tak nevypadá - majitelé opakovacívh kulovnic. Čím více ran má lovec ve své zbrani, tím více chyb v míření a odpálení, což je kompenzováno množstvím patron pod závěrem.
2./ Druhá zkušenost - nejúčinnější kalibry, co se týká ranivého efektu, stop efektu nebo minimální potřeby dohledávky, jsou kalibry 30-06, 300Win.mag.,8x57JS(JRS),9,3x62 a 9,3x74R. Těmito kalibry ulovená nebo postřelená zvěř (bavíme se především o "černé"), vyžaduje jen v minimálním procentu náročné dohledávky a dosledy.
3./ Třetí zkušenost - Do hlavně na naháňku lze použít jen dva druhy střeliva, a to RWS H-mantel a starý dobrý Český Selier Bellot. Z prostého důvodu - RWS HMK je expanzní, zásah je viditelný okem v podobě oblaku hustého bílého kouře, který vyletí ze vstřelu, ranivost obrovská. Selier ma ze všech výrobců střeliva nejměkší projektily (poloplášťové), tudíž zaručený rozklad na škáře i při ráně na slabiny. Navíc ušetříte, bereme li v potaz, že si nemůže být zásahem nikdy nikdo na 100% jistý.
4./ Čtvrtá zkušenost - pokud to zvěř nemá tam, kde to má být, můžete mít i dělo a nebude vám nic platné!

K samotnému střílení. Každý měl zvážit, jestli je nutné vypáskovat zásobník, střelit sele a další 2 postřelit, nebo ulovit jedno a to super vymířenou ránou.

Brno Super 9,3x74R/9,3x74R, Brno ZK99 9,3x74R + 6,5x57R
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Broněk píše:3./ Třetí zkušenost - Do hlavně na naháňku lze použít jen dva druhy střeliva, a to RWS H-mantel a starý dobrý Český Selier Bellot. Z prostého důvodu - RWS HMK je expanzní, zásah je viditelný okem v podobě oblaku hustého bílého kouře, který vyletí ze vstřelu, ranivost obrovská. Selier ma ze všech výrobců střeliva nejměkší projektily (poloplášťové), tudíž zaručený rozklad na škáře i při ráně na slabiny. Navíc ušetříte, bereme li v potaz, že si nemůže být zásahem nikdy nikdo na 100% jistý.
Tak to robim asi nieco spatne.....stary dobry cesky Sellier&Bellot som prestal pouzivat definitivne pred rokmi po tom, ako po 110% komorovej rane na cca. 35-40 krokov na 50kg kus sa tento ani po velmi dlhej dohladavke nepodarilo najst. Na nastrele kaluz farby ako dlan a farbil aj na stope. Zasah som velmi dobre videl. Myslim si,ze ten plechovy hnoj nebol schopny na par krokov preniknut do komory. A toto nebol jediny pripad,len ta posledna kvapka....Obrovsku ranivost ma kdejaka ina strela a pritom nemusi rozmlatit divinu. Absolvujem vela spolocnych (nahankovych) polovaciek do roka, hovorim o desiatkach ulovenych kusov ciernej rocne a aj nejakej tej vysokej..... Pouzil som mnoho rozlicnych striel a ani voci jednej som nemal ziadne vyhrady,ktore by ma odradili od jej pouzitia. Zoznam by bol dost dlhy. No a taktiez patrim do "nespravnej" skupiny,polujem zasadne s opakovacou gulovnicou (.30-06, .300WM) a uspesnost.... :mrgreen: ....tu by posudili ini. Pardon,ze nepasujem do statistiky.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
miroslavek
Nový návštěvník

Příspěvek od miroslavek »

nazdarek mate niekto 303 sauer poloautomat ake je vase zhodnotenie mam zaujem o prak. skusenosti +a- za odpovede dakujem
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hans88Vagus »

Toto nejde samozřejmě zobecňovat. Pravda je, že sám jsem učil střílet na holuby napřed s jednou komorou a až jsem trefoval, dával jsem druhou na tuplování. Jak říká Edelweiss je to o střelci. Byl jsem svědkem toho, kdy lovec s 3-raným automatem ulovil v leči 4ks. Byl to zkušený lovec a vynikající střelec.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

počkej tady mi nějak nesedí počty 3raný automa a 4 kusy?
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hans88Vagus »

V průběhu leče: 2 ks plus 2 ks.
vejce

Příspěvek od vejce »

Zdravím,já mám na tyto akce Mosin m 38,koupil jsem ho v BVS PHA za necelou čtyřku i s 60 ks střeliva,lovecká úprava stála 2,5tis,střílím přes mířidla a spokojenost,ráže parádní,je to pan náboj a SP za 8kč,do 50m přesný,světlovodná muška stačí,je to ruská "osvědčená kvalita",(prověřena válkami a počasím na východě)kde mi neni při pádu,nebo marastu líto tohoto dělňase,je to dobrá a levná volba,pro tyto účely.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Jak to řešíš s pojistkou? Na štontu nebo vleči, např při dosledu máš odjištěno :?:
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Perník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Perník »

to vejce : co vše je myšleno onou loveckou úpravou?
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
vejce

Příspěvek od vejce »

Ne,ne,zajištěno,nenyslím že u mosina je s pojistkou problém,vše je v rukách,úprava je pouze výmněna "celého dřeva"zůstali pouze střeva a hlaveň,nevidím v tomto levném řešení žádný problém.
Perník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Perník »

to vejce: Nebyl by fotečka nového kabátu?
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
vejce

Příspěvek od vejce »

jj,až budu doma,nafotim a zkusim sem strčit.(jestli to mé chabé zkušenosti s PC svedou)
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Myslíš třeba tohle? :

Obrázek

Obrázek

Obrázek

adresa výrobce: http://www.gunmakerstanek.com
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět