To Kasari: nechci ti brat iluze, ze by to MH nepohlial. To jo, ty oficialne strelene . Ale ty "mimo". On ten zajic je prece jenom mensi nez prase a vleze se i do batohu. Tohle povolit tak amen s drobnou. Jinak spolecny hon jsou i 3+pes, tak to by nemel byt problem, ne. Pravda je ze cerna a drobna moc k sobe nejdou. Leto s dostane na frak i ta škodna typu kane, motak apod. Protoze u nas mesic v kuse snih nemaji co. Nebyl problem na honu z remizu aby vyletelo 40 kanat, takze bude dobra selekce . A tak by to melo v prirode byt
zajic je potvora,je tu hodne oplocenek,srnci vysoka nebo prase se tam nedostane,zajic ano .je tu hodne vysazenych stromku i volne a tam si zajic nezada se sparkatou jen po sparkate jsou skody vic videt a i ty co videt nejsou tak se davaji za vinu vysoke ...takze kdyz to shrnu tak kdyz je hodne zajicu tak na omlazeni porostu udelaj vetsi skodu nez par kusu vysoke ...
to kabát: vypouštíš li "živé terče", zachraňuješ tím přirozenou populaci, nebo alespoň z části omezíš predační tlak na ní. Laicky řečeno liška si sebere snadnou kořist v podobě vypouštěné a na podmínky volnosti nezvyklé zvěře a přirozená populace se snáze zachrání. Takto jsme 5 let po sobě vypouštěli koroptve (pod dotací), stavy se nezvyšovaly, ale koroptvičky byly sem tam vidět. Když už se nevypouští, mizí.
teď vypouštíme bažanty i zajíce. Bažantů cca 100ks dospělé zvěře ročně(90%slepiček) a okolo 10ks zajíců. Bažantí zvěř i nadále mizí, ale radost ti udělá, když vidíš vypouštěnou slepičku s kuřátky. Zajíc se podle mého již pár let trošku zvedá, ale ne nějak razantně. Určitě netvrdím, že je to vlivem zazavěřování. Jinak se u nás letos (2009) ulovilo ke 40 prasat, což je historické maximum.
Můžeme říkat, že černá do polních honiteb nepatří, ale podle mého při současných problémech jak se sociální strukturou a nevhodným lovem, tak i s velkoplošným zemědělstvím je to do doby zásadních změn nerealné.
Přímá úměra mezi přibývající černou a mizející drobnou jistě je, někde se udává že až 60% úbytku drobné je způsobeno predací, tedy i černou zvěří.
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
toPernik: jiste mas pravdu, ale nesmis zapominat ze nejake procento z tech vypoustenych se dostane do reprodukce a to nevim jestli je dobre. Tam bych videl problem.
Vhool: jo beru, ted jsem si vzpomel kdyz u nas delali biokoridory a byly oplecene, prisla ta velka zima nevim cca 4 roky zpatky, hodne snehu. Tak nas starosta malem sezral. Proste okus OOObrovskej. A mel si videt ty papalase z kraje, ti to malem nerozdychali.......
lörinc píše:...Chyt je a dovez, promichame krev, strilet je nemusis
no kdysi za mlada jsem se ucastnil casto odchytu zajicu v okoli Vidnavy i jinde tak vim jak se to provadelo ale tenhle zpusob si u nas neumim ani predstavit kvuli podminkam (jak jsem zminil,teren a porost) a opravdu nevim jak se odchytava v zajic v takovem terenu jako je na hrebenech krusnych hor
to v zime nasypes trochu jecmene. Zajic prijde a rekne jecmen v zime?? To jsem z toho jelen, no a pak uz pokracujes jako z jelenem. Sup do prezimovaci oburky . Sorry za OT.
Zatahovanim polodivokeho chovu prave do toho divokeho. At chceme nebo ne tak tito jedinci jsou "jini" a to bohuzel v tom spatnem slova smyslu. Samozrejme ze se to nepozna hned, ale tito jedinci skrizeni s divokym chovem uz neco odbouravaji z jedinecnosti druhu. Jsou ockovani, takze maji jinou imunitu, plachost atd. a to vse se nam jednou vrati. A nebo ne, protoze je to opet o penezich. Je poptavka - bude nabidka. Nebudeme si nalhavat, ti co do toho cpou prachy, tak to nedelaji jenom proto aby nakrmily lisky a rozmnelnily predacni tlak, ze jo. Samozrejme jsou vyjimky, aby ses necitil dotcen .
Já bych individuální lov zajíce, potažmo celé drobné taky nepovolil. To bychom opravdu přišli o veškerou drobnou. Ulovit zajíčka opravdu není problém, se psem už vůbec ne. Jak psali Zdeněk i kabát, společný lov na drobnou má svoje kouzlo, radost z dobré brokové rány, z dobré práce psa, setkání s přáteli, které opravdu vidíme 1x za rok, trocha té zvěřiny v tombole, tohle všechno všechno dělá českou myslivost českou myslivostí. Večer na zábavu při poslední leči přijdou lidé, posedět, třeba si i zatančit a zvěřina v tombole je věc lákává, kdo tohle všechno pořádá, ví o čem mluvím. Mnoho MS pořádá takové hony ne pro lov, ale proto, že se můžou sejít. Úlovek ve finále není důležitý.
4 kasari: když razantně snižovat stavy černé, tak celoplošně. Dělat to v jedné honitbě a v druhé ne, to fakt nemá smysl. Tvrdím, že bychom byli schopni během 2-3 sezon zdecimovat stavy černé zvěře tak, že by klesly na únosnou míru. Dnes docházíme do extrémů, kdy státní správa myslivosti povoluje lov ve městě, mysl. sdružení se spojují a loví černou přímo ve městech - viz nedávný případ v Ústí nad Labem.
4 kabát: souhlasím. Nějak mi není jasné, proč vlastně nelovíme káňata a jiné pernaté dravce. Staří myslivci vždycky říkávali, že co má zahnutý zobák, musí dolů. Proč s nimi nehospodařit jako s ostatní zvěří. Neříkám vystřílet, říkám hospodařit. Lovit dravé ptáky bývalo výsadou králů. My je teď chráníme, nelovíme ale nijak se o ně nestaráme a tak třeba teď za tuhé zimy nemají co žrát. Pak to zase odnese drobná a tak pořád dokola.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
S těmi káňaty musím naprosto souhlasit.To co člověk u nás napočítá káňat na obloze je neuvěřitelný.Někteří odborníci říkají,že počet káňat se odvijí od počtu myší apod.,ale to se mi jeví jako totální nesmysl.Právě káňe je jeden z dravců,který drobné zvěři po výrovi škodí nejvíce.
Další chráněný tvor sojka...
Já jich mám každé ráno na hromadě i 20.
To Lotr - souhlas. Když snižovat stavy, tak všude... Ale nějak mi to nekoresponduje s tím, že se o tom už léta mluví a výsledky nejsou vidět... Kdyby to bylo opravdu tak, jak píšeš, máme už zase spoustu drobný a málo prasat. Těžko chodí pořád nový kusy z Německa, nebo Polska.