Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
Tommy
Zkušený diskutér

Re: Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Příspěvek od Tommy »

Nevím jak vy,ale já jsem dělal kurz myslivosti a následeně zkoušky z myslivosti. Myslím,že jsme to tak dělali všichni,takže jsme myslivci,ne?
Shivo: rozumím ti velmi dobře a myslel jsem to taky v dobrém.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jasne Dalas, technicky a teoreticky popsano. Jen mi tak nejak chybi ty prakticke priklady, to cos popsal se hodi tak akorat na oboru. jinak nevidim realnou moznost "chovu" divoke zvere ve volne prirode. Spis muzes tak akorat regulovat a to jedine odstrelem, nebo se pletu??
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Onďa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Onďa »

to Shiva: Myslím, žes to celkem trefil. Největší bolestí myslivosti je totiž to, že to je, a na to se hodně klade důraz, spolková činnost. A jako ve všech spoocích se najdou remcalové, ti co se jen vezou, ho.ada i ti co fakt dělají něco užitečnýho. Málokterý sdružení je už při tvorbě stanov tak osvícený, aby je udělalo tak, že lemplové nedostanou šanci a je ještě míň těch, kde takový stanovy opravdu dokážou využít. Takže to občas skřípe. Ta paralela s menšinama v zahraničí je dobrá - navenek bratrstvo, který na svoje členy nenechá sáhnout a až slepě drží pospolu. Vše se řeší uvnitř. Uvnitř se taky klevetí, intrikuje, pěstujou kamarádšofty, existujou osobní antipatie a závist. Tohle jsou bohužel negativní pojmové znaky myslivosti (štastné sdružení, kde to tak není), ale i sdružení úplně jiného typu, protože to vychází z lidské podstaty. Je pravdou, že u myslivců by možná bylo na místě víc sebereflexe, protože charakter jejich spolkové činnosti se přece jen poněkud liší třeba od modelářů..

O bodech 1-3 netřeba diskutovat. To je to, oč by mělo běžet, protože myslivost je především způsobem péče o životní prostředí (kdo nevěří, mrkne sem viewtopic.php?f=23&t=233&p=2538&hilit=p ... p2538:wink: ) A tím se hezky dostáváme k tomu, co ppsal tomy, že myslivcem je každý, kdo má lístek, ale záleží jakým. To beru, někdo má fakt rád přírodu a uvědomuje si i jakési ekologické aspekty myslivoti, někdo plní mrazák, někdo hledá lovecké zážitky.. Každý podle vého vkusu.

Co mě ale fakt "baví", jsou tradice a odkaz předků. Jaké přesně tradice? Pořád slyším nebo čtu o nějakých tradicích, ale nikdo neříká co to je, resp. jaký to má dopad na praktickou myslivost. Tradicí může být mluva, oblékání, troubení na začátku honu. Ale ´jejich dodoržování nebo nedodržování s odpouštěním houby vypovídá o tom, jaký je kdo myslivec - jak je sžitý s přírodou, s jakou úctou přistupuje ke zvěři (a úcta podle mě opravdu není poslední hryz, ale to, že si lovec uvědomuje, že loví živého tvora, a proto nestřílí hlava nehlava atd..) Další perlička je dokola opakovaný odkaz předků. To je co? Moudrost ukrytá v knihách (tu v néjmenším nezpochybňuju) nebo další zanlosti, které oddlišují lovce od dobrých lovců? Nebo to, že už děda to dělal takhle, tak to budem dělat taky takhle? A jací předci konkrétně? Když si řeknem, že průměrnej myslivec má dejmetomu 4O let, tak jeho dda ještě mojhl dělat myslivost před válkou kdy ta koncepce byla dejme tomu podobná (zjednodušuju). Ale ddalší předci už těžko něco malovali, protože tenkrát "malovala" šlechta a jiní velcí pozemkový vlastníci a ti to teda určitě viděli jinak, než je to dnes( označovat myslivce za novodobou šlechtu proto podle mě dost kulhá :D ) Tím, chci říct, že společnost a i přístup k životnímu prostředí se od předka k předkovi dost posouvá a tak mi veškeré odkazy na dědictví připadají dost mlhavé. (Tommy není to myšleno osobně, jen mi zrovna tvůj příspěvek dobře nahrál :wink: )

Tak pánové, a než mě začnete pranýřovat. Myslivost (tj. z mého pohledu způsob péče o žp) mám rád, mám rád lovectví a opravdu hodně rád mám přírodu a trávím v ní dost času. Myslivec nejsem a nebudu protože se jednak nerad sdružuju a nehodlám řešit shora popsané spolkové lahůdky(několik sdružení sleduji sice zvenčí ale dost zblízka) a za druhé mi torchu vadí dogamtické a mnohdy dost patetické omýlání frází, o kterých píšu v předchozím odstavci. Tož tak :)
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Onďa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Onďa »

Já myslím, že u nás se ted zvěř všude chová, protože tady žádná opravdu divoká příroda není. Krajina je kulturní,ani příhraniční hory nejsou žádná divočina..
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Onda, pod se klidne podepisi,
tradice je neco co vsichni pouzivaji a zacim se schovavaji. Ale mizive procento je dodrzuje. Tradice maji sve misto u vhodnych prilezitosti, ale ne v beznem denodennim zivote.
a bazirovani na odkazich predku, tradic apd. tak jak napsal Onda, kam az mame jit? zeby k luku, sipu a kusi???
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

To Shiva: to pořád omýlaný přikrmování v době nouze, (ono to zní jednoduše, ale musíme sehnat finance na pořízení krmení -ječmennej a pšeničnej zadek, ječmen, oves, kukuřice granule, uskladnit to tak aby to vyschlo, pak to navézt po krmelcích a průběžně doplňovat, posíct, usušit a nabalíkovat jetelinu a vojtěšku, uskladnit a pak taky zozvést. To kamení měníme taky za zadky.), tlumení škodné, ochrana mláďat při sklizních (zejména sečení travnatých porostů, jeteliny, pokud nás vydrbe zemědělec, nebo i zemědělce počasí, tak se nalítáme jak magoři) jinak plán odstřelu ti silně překročí rotačky a je to na kaši, vysazování a obhospodařování zvěřních políček (vetšinou pozemky zemědělsky na h...o a taky to pak dá práci, lítání kolem kačen (jeden ze zdrojů příjmů s loveckým vyžitím, pipleme od jednodenních káčat), oprava a stavba mysliveckých zařízení, případně likvidace starých, předkládání léčiv, organizace a zajištění průběhu plesu (zdroj financí a propagace myslivosti, např v tombole je cca 100 ks zvěře, pět druhů jídel a z kořalky je mě blbě jen si na ni vzpomenu a to ji nepiju, ale ty lidi jsou z toho všeho nadšeni) No a o lovu tu snad psát nemusím. To jsou každoroční činnosti. Pak jsu činnosti nárazové, ale to zanedbám. Možná to zní učebnicově, ale kolem těch činností se to skutečně točí a jedinej cíl je, aby ta zvěž byla v přiměřeným množství, přirozeném pohlavním poměru, dobré kondici a konstituci a samozřejmě druhovém zastoupení. Na druhé straně se docela odreaguju. Můžeme o tom pokecat na srazu. Je ale fakt, že pokud člověk není uživatel honitby.............
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ještě k těm tradicím. Já to vidím asi takto: Kamarád mě pozve na svatbu a já dorazím v teplákové soupravě. Buď mě pošle do pryč, nebo to zkousne a bude si myslet něco o debilovi. S největší pravděpodobností to ale nebude mít vliv na změnu jeho stavu. Pokud ale tato úchylka se začne vyskytovat častěj a častěji, prijde doba "když na svatbu, tak jedině v teplákách". Jedině blbec půjde v šolně. Ano, tradice je pěkná kulturní nádstavba, ale na výsledek mysliveckýho hospodaření nemá vliv.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Onďa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Onďa »

Dalas: Tomu říkám trefa :D :D :D
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

To cos popsal, je prace jako kazda jina. A vse se tak jako tak podrizuje penezum a kvuli tem se to dela. nekdo praci nekdo primo hotovosti. Ten co hotovosti, tak ten ty penize musel nejak nekde vydelat a pak je dat sdruzeni. nevidim v tom zadny rozdil, jen myslivci ano, oni vyrobu penez na beh honitby povysili na myslivost. Kdyz ty rozvezes jecmen, psenici atd. tak jsi investoval svou praci, kdyz ja budu delat v pivovaru a prelozim 20x vic jecmene, dostanu vyplatu a tu dam do sdruzeni, tak jsem jen prazskej zmrd, kterej si zaplatil povolenku.
Podivej, ja ted organizuji ME a shanim sponzory nebo lidi kteri mi prijdou pomoci. Obema jsem vdecny a vazim si jich, neprudim je jak mluvi, jak chodi obleceni. Tak to vetsinou funguje vsude akorat u myslivcu ne. Nejenze na te koukaji z krz prsty, ale jeste jim vadi jak chodis obleceny, jak mluvis, jake vybaveni mas, ze nedelas tamhle to nebo neco jineho. Povolenku dostanes protoze je potreba snizit stavy, jinak co?? pokuty. No kdyz uz si tu povolenku zaplatim, pak neco ulovim, tak s tim mam mraky prace a sdruzeni z toho ma dalsi penize.Takze takova mala dojna krava. vetsinou neznas revir, trva ti to 2-3 sezony, to je uz hezkych par desitek tisic.
no a kdyz uz jsme u toho prirovnani ke svatbe, popravde receno, kdyz pozvu kamarada, nebo kamaradi prijdou tak jsem rad ze prijdou a ze jim stojim za to prijit a je mi fuk v cem prijdou. to za prve a za druhe povolenku si nekupuji abych se tam videl z kamarady. za treti,
kdyz kdyz poujdes na moravskou svatbu, tak pujdes taky v kroji??? a za ctvrte, nekdy mam praci takovou, ze v satech chodim furt tak je mi to jedno jestli v nich jedu jeste nekam na svatbu, a kdyz tam jedu fotit (pracovne tudiz) tak urcite nejedu v satech. zaroven by me zajimalo, jestli vsichni myslivci chodi ve svem "kroji" i na tak banalni vykon myslivosti, jako je hazeni jecmene, uskladnovani kukurice apd, cos popsal. protoze ja na svatbu nechodim kazdy den.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 Shiva: Moc dobře položená otázka, teď tu spousta myslivců vysvětluje lovci-střelci-nemyslivci co je to myslivost. To jsme teda dopadli :roll:
1/Příprava ME a shánění sponzorů a organizátorů je jistě úctyhodná a chvályhodná záležitost, jenže ti Tvoji střelci tu nejsou 1000 let jako myslivci střední Evropy, tím mám na mysli českou, rakouskou a německou myslivost. Spousta střeleckých spolků zanikla se svými tradicemi po první světové válce, vydržela nejvýš do té druhé. Stejně jako v myslivosti, byli členy střeleckých spolků menších či větších měst významní a vážení občané města. Dnes je takových obnovených spolků velmi málo, i když je to činnost velmi poučná a zajímavá pro současnost i historii. Např. http://www.ostrostrelci.cz/4.html. Až přijdeš na klubovou soutěž ostrostřelců v maskáčích vz. 95, budou na Tebe taky koukat blbě. Jestli si střelecká komunita vytvoří nebo nevytvoří svoje tradice a třeba styl oblékání je čistě její věc.
2/Chov divoké zvěře v přírodě není jen odstřel. Nedělal sis náhodou lovecký lístek v pražském Safari klubu? Chov divoké zvěře v přírodě je také vytváření jejích životních podmínek, tj. zakládání remízků, zajištění vodních zdrůj nebo přístupů k nim, zajištění vhodné skladby dřevin, je to také ochrana volně žijící zvěře, např. pachovými oplocenkami, oplocování dálnic, je to vytváření oblastí chovů zvěře, jelení, dančí a dalších. Je to vypouštění původních druhů zpět do přírody a tlumení těch nepůvodních a spousta dalších činností, které jsou podrobně popsány v mnoha knihách a učebnicích myslivosti.
3/Kdyby myslivost nebyla takovým významným oborem lidské činnosti v ČR, nevytvořil by si stát nástroje pro její řízení, ministerstvem začínaje a ORP konče.
4/tohle všechno není třeba znovu popisovat a vysvětlovat, s tímhle vším by měl být obeznámen každý uchazeč o první lovecký lístek. Nevidím důvod, proč přesvědčovat jednotlivce, že nemá pravdu. Naštěstí tu nemusím nikoho přesvědčovat, vedeme tu o tom diskuzi.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Teda pánové, koukám, že jste se pěkně rozjeli. Dočetl jsem to až sem a musím říct, že chvíli jsem se smál, chvíli žasl.
Vezmu to odzadu - to lotr - ty opravdu věříš všemu, cos napsal? Například bod 3 ! Nemyslím si, že stát si ty nástroje vytvořil proto, že je myslivost tak strašně významným oborem lidské činnosti v ČR. Myslím, že třeba zahrádkáři, nebo chovatelé jsou úplně stejně významnej obor. Rozdíl je ale v tom, že myslivci svojí činností můžou jak zhodnotit, tak znehodnotit celej ekosystém, a proto je potřeba státní dohled. Jestli svojí práci dělá dostatečně, nebo ne, to pominu...
bod 2 - krásnej popis toho, jak by to mělo být. Ale proč to tak teda není, když se o to myslivci tak snažej? Konkrétně - zakládání remízků- neznám jedinej případ na okrese.
zajištění vodních zdrojů - pouze přirozený
zajištění vhodné skladby dřevin - dokážete přesvědčit majitele lesa o nedodržování LHP ?
oplocování dálnic - pokud to neplotí stát, tak nikdo
vytváření oblastí chovu - osobně vím tak o 3, z toho jedna pro tetřívka, vytvořená na základě tlaku ochranářů v čele s doc. Bejčkem z ČZU
Proč se pořád píše o tom, že sika je přemnoženej a přitom je ho čím dál víc? A neoperuj tím, že se obtížně loví - vzpomeň si na Šumavu za Schwarzenbergů... Podle mě jsou tohle krásný řeči, vzletný, ale jen řeči - realita je jiná. A to je právě bohužel to, na co Shiva i jiní poukazujou. A právem. I já jsem mu musel dát za pravdu.
A k bodu 1 - myslivci tu nejsou žádných 1000 let, ale s bídou 300 a v dnešním pojetí dokonce míň, než zmiňovaný ostrostřelci. Předtím totiž byli buď šlechtici ( lovci ), nebo lokajové ( lovčí, panský hajný ). Slovo myslivec se k nám dostalo z polštiny a myslím, že už jsem to tu jednou psal.
Ulkomaalainen...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Onďa - k tomu není co dodat. Vystihls přesně to, co tvrdím už dávno.
Ulkomaalainen...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

A ještě pro Shivu - ať ti říkaj co chtěj, máš pravdu - to, jestli sbíráš na poli kamení, nebo zařídíš plat pro 10 ukrajinců, který to udělaj úplně stejně, je jedno. Jedinej rozdíl je v tom, že když to bude " brigáda" je pak důvod pranýřovat na schůzi ty, co se nezúčastnili a "vyvozovat důsledky". :!:
Ulkomaalainen...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

A ještě jedna věc mě napadla. Včera jsem četl diskuzi k jednomu článku na www.silvarium.cz. Týkal se zmenšování honiteb a autor tam popisoval, že velikost honiteb není tak palčivej problém a že vlastně není důvod je zmenšovat. Že by ale mělo být konkretizováno právo vlastníka pozemku, narozdíl od celkem anonymního členství v HS. Celkem rozumnej pohled z " druhý strany". S takovejma lidma je potřeba vést dialog a snažit se dobrat kompromisu. Příspěvky myslivců se však nesli v duchu - to jsou bláboly, ničemu nerozumí, je to debil, ať se do toho nese.., jedině myslivci ví, co je dobře, atd. :roll:

Víte, že se ani veřejnosti moc nedivím, co si o myslivcích myslí? :?
Ulkomaalainen...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Neuvedl jsem co delam z duvodu aby nekdo neco chvalil, ale jen o pristupu jak se kdo chova. A uz vubec ne o nejakou ironii.
1000let tradic je moc pekny, ale urcite do tech tradic nespada to jak se myslivci chovaji dnes, ze? A o tom tu byla hlavne rec. Vadi mi to myslivecke pokrytectvi, a z tveho prispevku je citit na hony daleko. Vytahnete 1000let tradic jen kdyz se vam to hodi. Myslivost tak jak je prezentovana (a nakonec jsi to napsal sam) existuje jen ve zminenych trech zemi. Klidne si ji udrzujte, ale nez ji nekomu budete cpat, tak se podle ni ridte sami.

bodu 2. tak vetsinu techto praci jsem vzivote myslivce delat nevidel. Praci se drevem delaji lesaci (treba cesky lesy, ci jiny majitel), tezko mi bude nejaky myslivec delat oplocenky v mem lese. Remizky apd plati totez, stejne tak nebudou myslivci stourat do vodnich zdroju. Kdyby to tak bylo, tak by tech par clenu, kteri si mezi sebe nikoho nepripusti, nedelaji nic jineho a to celorocne a museli by to mit jako zamestnani. Chces rici ze mylivci oplocuji dalnice???
Popsano v ucebnicich a knihach. No tam je veci, jako treba bezpecna manipulace se zbrani, pozivani alkoholu a dalsi veci jez se daji shrnout pod dodrzovani platnych zakonu.
3. kdyby vis co?? vid, ta loby je jen z jednoho duvodu, jak jsi zminil o tech cestnych clenech, tak kazdej papalas si chce jit neco strelit, ozrat se a sejit se nekde se svyma kamosema, kde to nebude napadne a tam upect dalsi podvodne vyberove rizeni.
4. no ja si myslim ze potreba to je, protoze myslivci pozivaji takove povesti u zbytku obyatel jakou pozivaji. takze bezte a vysvetlete a presvecte ze spolecnost ze to je jinak. Protoze to je vasi povinosti uz jen k vuli tem 1000letum tradic.
Odpovědět