Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

a vse kolem nich
Odpovědět
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo a jaké ?

Příspěvek od xtaup »

Tradice se rozhodně snažím ctít, tedy spíš si z nich snažím brát to lepší, rozhodně se nebráním různým novinkám či zlepšovákům,vždyť i tradice mají určitý vývoj, nicméně si myslím, že myslivec by měl vystupovat zejména pokud přichází do kontaktu s veřejností, jako slušný a slušně vypadající člověk, což neznamená nosit pořád uniformu, ale taky asi není vhodné chodit po revíru, kde potkávám lidi, v oblečku hejkal :lol: , večer na čekané ať si sedí každý v čem chce :wink: . Řekl bych, že mnoho z tradic má nadčasový charakter a není třeba se do nich odklánět.
Ertner
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od Ertner »

...
Naposledy upravil(a) Ertner dne sob 17.9.2011, 7:46, celkem upraveno 1 x.
Ertner
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Dodržování tradic je otázka přístupu. Buď je chceš dodržovat, nebo nechceš. Podle zelenýho oblečení ale tradicionalistu nepoznáš. Konkrétně u mě byly tradice a jejich dodržování z 90 % pracovní povinnost. Host si to platí, tak to má. Ale já dodržuju jen ty, který mě nijak nelimitujou
Ulkomaalainen...
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Tradice přece nejsou jen zelené oblečení a lovecká flinta ve dřevě. Myslivost není koníček, myslivost je životní styl. Tradice jsou také znalosti o zvěři, o zbraních, o loveckých psech, znalost správného položení zvěře na výřadu, jít o Štědrý den beze zbraně s krmením zvěři, znalost jak dát správně zálomek, podat ruku při setkání s přáteli a spousta dalších věcí, o kterých by klidně mohla být sepsána tlustá kniha. Jako všechno se tradice vyvíjejí, některé zanikají a nové zase vznikají. Též se nebráním novým věcem a tradice ctím rád. Je v tom kus naší minulosti i současnosti a jejich zachováním předáváme svým potomkům do budoucna.

Bod kasarimu. Podle zeleného oblečení tradicionalistu nepoznáš. Poznáš ho podle toho, jak se chová a vystupuje po celý rok.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtaup »

Já s tím oblečením souhlasím, měl jsem na mysliv hlavně chování myslivce, koneckonců kutna nedělá mnicha, ale nejsem si jist, jaký vztah ke tradicím má člověk v modrákách od oleje pohybující se zbraní v honitbě, u mě je oblečení součást tradic, a tak se snažím nosit rozumně vypadající oděv, v dnešní době ostatně není problém pořídit slušný myslivecký oděv, který má zároveň všechny moderní vymoženosti, takže se tímto necítím limitovám. Ale toť můj názor.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ne ze bych chtel rozpoutavat nejakou ohnivou debatu, to v zadnem pripade. V podstate souhlasim s Kasarim.
Nicmene nekolik poslednich prispevku mne donutilo k zamyslenim se nad nimi.
zjednodusene bylo receno: tradice = zivotni styl a kdyz pouziju zmineny primer "kutna nedela mnicha". vychazi mi z toho dva rozporuplne pohledy ktere se misty protinaji.
Zivotni styl (kodex, hodnoty, moralni hodnoty atd) je dan nekolika aspekty: vychovou z domova, vychovou ze skoly, akceptovanim nejakych pravidel spolecnosti ve ktere ziji. Z toho vseho si clovek udela vlastni zebricek hodnot a podle toho zije, tj. ma nejaky zivotni styl.
Aplikovano na myslivce to vsak znamena, ze abych mohl mit zivotni styl mysliveckych tradic, nemohu zit, zivotnim stylem podnikatele nebo mestkeho cloveka. Coz vede k tomu, ze jediny spravni myslivci zijici podle mysliveckych tradic (maji tento zivotni styl) jsou jen ti co ziji na male vesnici a mohou chodit ve svych zelenych monterkach, spinavych od smuly, chlupu, barvy a psiho slintani tak jako delnici zijici zivtonim stilem delnicke tridy (i kdyz intelekt bude +/- stejny) a nosici modraky spinave od oleje, smiru, rzi apd. stejne tak jako vyssi trida ktera ma sve monterky v podobe obleku, kravat, smrdici antiprespiranty, vodami po holeni, spinavymi kapsami od inkoustu, flicky od kavy ci caje. vsichni tito lide (dalo by se tridit vice, vojaci, policajti atd) ziji nejaky svuj zivotni styl. A dle toho by teda mohl byt echt myslivec pouze ten co jsem uvedl jako prvni skupinu.
Z toho mi plyne jen jedno. My ostatni myslivci byt nemuzem, protoze proste zijem v jinem prostredi a jinym zivotnim stylem.
tak ted k sutane (obleceni)
vsichni dobre vime a zname (nebo teda alespon ti drive narozeni) o desateru prikazani, zaroven vime co katolicka (nebo jakoakoli jina) cirkev kaze a jak se ovecky chovaji. vetsina tzv vericich, sve nabozenstvi absolutne nedodrzuje. Nakonec ono v dnesni dobe to dost dobre ani nejde, ale ono se to nedodrzovalo ani ve stredoveku. Hlavnim meritkem jsou nejaky duchovni symboly, navstevy kostelu a modleni se tam, zpovedi a hlavne prispevky do pokladnicky. Pokud si dobre pamatuji ze skoly tak nevim ve kterem stoleti se zavedly odpustky. Toto pokrytectvi pretrvalo a znacne se rozsirilo do dnesni doby. Lidi (ruznych spolku vcetne mysliveckeho) jsou posuzovani podle toho jak se chovaji a mluvi pred svymi kolegy nebo v cem chodi obleceni, nikoli podle toho podle jakych hodnot ziji.
Je zvlastni, ze zrovna myslivci (teda ne vsichni, to bych nekterym opravdu krivdil) jsou tak citlivi na obleceni a mluvu ci naradi. Za mnou kdyz prisel clovek v tralalacku se stetkou a sojcim perim, v hubertusu a zelenych kalhotach do kancelare v Praze (Palac Lucerna) a byl to znamy, tak jsem mu jen rekl, ty vole, jak to vypadas? a tim to pro mne zkoncilo, kdyz to byl neznamy, tak jsem si v duchu rekl ze to je proste vidlak a myslivec k tomu. A neresil jsem to vice. Kdyz prisel nekdo a rekl ze prije pozde protoze mu nejela salina, tak jsem se zeptal co ze mu nejelo? kdyz mi vysvetlil ze to je tramvaj, tak dobry.
Dnes je to tak, ze kdyz vidim na ulici v Praze nekoho v typickem zelenem mysliveckem, tak je mi to jedno. Protoze vim, ze vetsina myslivcu ty tradice nedodrzuje kdyz je nikdo nevidi.
Co se tyce vhodneho obleceni, tak si myslim ze xtaup nema tak uplne pravdu. Aby obleceni ktere splnuje myslivecke tradice bylo opravdu efektivni jak je treba sportovni nebo takticke, tak se sakramentsky prohnes.
teda tady jsme zase u toho, jak dlouho, v jakych podminkach a pri jake cinnosti kdo v tom lese je. Protoze nebydlim v zadnem reviru, tak kde jsem mohl ci mohu lovit, to bylo vzdy na nekolik desitek km dojezd. Do Krusnejch to bylo bezmala 100km, a nez jezdit nekam do penzionu ci velke lovecke chaty, tak jsem prebyval v chatce bez izolace, vody a el. mezi 5 a 14 dny, v mrazech kolem -15 a mene. mnohokrat jsem zustaval 2-3 noci v reviru bud na kazatelne nebo proste jen ve spacaku v zahrabu. Mistni myslivci tam cely dny ani nepachli, a kdyz bylo kolem -5 tak se objevili a sli si sednout na 2-3 hodky na "sve" misto kde si krmili. Na to jim opravdu staci bezne tradicni obleceni.
uz jen boty (v soucasne dobe dle mne nejdulezitejsi cast obleceni) aby si v nich mohl chodit rekneme do 15km v tezkem terenu, ev. na sneznicich a pak sedet bez pohybu nekolik hodin. totez plati o obleceni. Takticke a sportovni obleceni jez je po strance tepla, nepromokavosti atd. vhodne, susti ci ma jine nectnosti. Lovecke je fakt drahy, vetsinou se opravdu hodi obleceni pracovni (stavby apd.).
Co se tyce zbrane, to nehodlam vubec resit.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

ja za sebe absolutne souhlasim s vyrokem lotra, ze myslivost, tedy alespon pro mne, je zivotni styl. jsem zde na foru znam jako inkvizitor, predevsim pokud jde prave o tradice, takze asi se nemusim rozepisovat o klasickych tradicich, at jiz jde o mluvu ci uctu k ulovene zveri. ono je to ale mozna dano tim, ze mam v sobe nejakym zpusobem zakodovany vztah k 1. republice a rakousku uhersku, takze jsem v necem konzerva, ktera se ale uz asi nezmeni. proto treba nosim klasicke zelene temer porad (ac toto myslivce nedela, ale me se to libi) vc. kozenych pumpek a jsem diky tomu casto stredem "zajmu" ostatnich, ale treba se ani "nestydim" za to, ze jsem myslivec, a pri jakekoliv moznosti to verejne rikam a snazim se ukazat, ze myslivci nejsou vsichni stejni, jak je verejnost zna z reportazi televize nova ci z diskusi pod clanky tykajich se myslivosti na ruznych zpravodajskych serverech.

memu pristupu a zasadam pak vdecim za to, ze nemam tolik masla na hlave, jako nekteri kolegove, a muzu na venek rici veci, ktere ostatni prave diky tomu maslu rici nemohou :twisted:

tento muj zivotni styl ovlivnuje i naseho juniora, ktery ve 2 letech chce nosit myslivecky kloboucek, vi jak dela jelen ci prase, na zdi pozna muflona, jezevce, srnce, danka, lisku... :wink:

a na konec takova poznamka - uprimne - ktere tradice nas limituji? je pro nas nerealne najit si 2 minuty k tomu, abych ulomil ulomek a vzdal hold ulovene zveri? usporadat vyloz ci vyrad, jak se ma? dat skutecne "par" korun za zelene obleceni (nemluvim o funkcim a jeste zelenem pradlu)

p.s. ted jsem si dodatecne precetl prispevek shivy a musim se smat, jak se v tom proliname :wink: jsem zrovna ten typ, co je pres tyden "v monterkach" typu kravata a kvadro a o vikendu by me v zelenem skoro nikdo nepoznal :lol:
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-) Aldo, kazdy mame svou uchylku :-)
nevim jak by ceska myslivost vypadala kdyby byli vsichni jako ty, jedno vim jiste, urcite lepsi (ale urcite ne dokonala, protoze extremni neni dobre a ty jsi extremista), ale urcite by mela lepsi povest u ostatnich obyvatel, urcite by byla tolerantnejsi vuci "lovcum".
rekneme si narovinu, kdyz nebudou lovci, tak nebudou penize. a to mluvim o "lovcich" vseobecne. protoze ja si treba myslim ze se k myslivcum radit nemohu, ale jsem lepsi lovec nez poplatkovy nemec, ktery vypada jako myslivec.
Nakonec si myslim, ze se na mnoha vecech shodnem a nekolikrat co jsme diskutovali osobne, si myslim ze to bylo jen ku prospechu veci. :-)
ale kdyz se zamyslim nad prohlasenim ze myslivecke tradice je zivotni styl, tak vlastne, se cely tyden pretvarujes a jen o weekendu zijes mysliveckymi tradicemi (stylem). Nebo lepe receno, pretvarujes se 200hodin v mesici. otazka je jestli mysliveckou tradici nemas jako nabozenstvi ci hobby. Protoze prace a spanek je radove 18 hodin denne a myslivec jsi jen 6 hodin denne. a to jeste za predpokladu ze nemas zadne jine rodinne spolecenske povinosti jez nejsou vhodne pro myslivecky zpusob chovani.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

pekne jsi to napsal, shivo :wink:
kdyz bych to mohl trochu okomentovat - tedy postupne:
vis, toto forum mi pomohlo pochopit lidi (schvalne nyni nepisu lovce), jako jsi ty, kasari, vhool apod., kteri se pak stali mymi dobrymi znamymi ci kamarady. diky tomu, ze jsem casto v nekterych vecech extremni (resp. osobne bych rekl, ze vystupuju z trady), jsem vas drive videl zcela v jinem svetla - nyni vas vsak chapu a muzu podepsat to, ze casto pro myslivost udelate vice, nez vetsina lidovych myslivcu.
k pojmu "lovec" - sam jsem jej zacal pouzivat pravo pro "typky", jako jste vy. ale na strane druhe v tomto kontextu jsem i ja lovec - ano, platim nemale penize za me poplatkove lovy... ano, jsem pysny na moji "paroharnu", ktera odrazi jednak muj "myslivecky" zivotni styl (uprava trofeji), jednak i to, ze jsem lovec (rozmanitost trofeji). za tuto moji "pychu" se nestydim a narovinu rikam, ze trofeji rad pochlubim - protoze i ona patri k te myslivosti, nejenom ten cas, co stravim prikrmovanim, brigadama, ctenim knih, bojovanim za dobre veci (danci oblast, causa plzak).
dale musim priznat, ze mas pravdu - ano, pres tyden se pretvaruji, toto neni muj zivotni styl, ktery mam v zilach, neni mi prirozeny. na stranu druhou mi dava volnost, kterou pak mohu vyuzit prave pro tu "moji" myslivost. podobne i paralela k nabozenstvi - z tohoto pohledu nevim, zda to je zivotni styl ci nabozenstvi, jedno vim jiste, jsou to veci, nazory, zasady, podle kterych ziju, a je mi jedno, jak je nazvu.
a to vsechno bych nemohl delat, pokud bych nemel moji milujici manzelku, ktera ma svatozar, nebot by jinak jiz se mnou nebyla - bez jeji lasky, pochopeni, podpory a tolerance bych takto nemohl zit. smekam pred ni muj tyrolsky tralalacek...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-) super, ja vim ze si rozumime a respektujem nazory ci zpusoby toho druheho. Takze opravdu nevidim nejaky extremne rozdilny nazor co mas ty nebo ja.
Kazdy mame ty zaklady jine, kazdy mame zivotni zkusenosti jine a tim i jiny zebricek hodnot. Ale to jeste neznamena, ze jsme spatni.
Neni to o tom jak nas tradice omezuji, jde o to, ze pro nekoho je to kniha zalmu, pro nekoho je to posledni hryz a pro nekoho je to zasah na 500m. Ja nikoho nenutim aby se modlil ale nesnasim kdyz mi to nekdo vnucuje a vyhrozuje peklem, protoze vim ze o peklu vi velky prd.
Nikoho nenutim lovit na 500m ale nesnasim kdyz mi nekdo vnucuje lovit na 100m
nikoho nenutim salutovat aby mi vyjadril respekt ale nesnasim kdyz mi nekdo vnucuje neco co mi nic nerika.
a prominte mi prosim, tradice = zivotni styl, nikdo neziska, ziskanim loveckeho listku.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Já věděl, že to Láďovi nedá, nepřipojit se do diskuze :D Ale je to dobře, protože umí být dobrým oponentem.

Myslivecké tradice nejsou životní styl, myslivost sama je životní styl. Do situace, v jaké současné myslivost v očích veřejnosti je, jsme se přivedli sami za nechtěné účinné podpory médií. Když nemáme o čem vysílat, vysíláme nesmyslný příspěvek o tom, že nebohé rodince spadlo na střechu chalupy u lesa 5 broků, které statečný majitel chalupy sebral a předal policejnímu vyšetřovateli. To fakt nevím, jestli se mám u té televize smát nebo brečet.
Add "kutna nedělá mnicha" V podstatě má Shiva pravdu, nejvíc myslivců potká člověk na venkově, chodí si v tom svém zeleném, stejně jako tam potkám jiného v modrých hasičských motérkách nebo v červeném tričku místního fotbalového oddílu. Ve městech se už zelená moc nenosí a když jdu v zeleném po městě, tak si takového člověka všimnu, buď se potkáme a pozdravíme se, nebo většinou pokecáme, protože na tom našem malém městečku se většinou známe. Ve velkých městech je člověk v zeleném pomalu za exota, dodnes se neubráním úsměvu, když si vzpomenu, jak nás recepční jednoho hotelu v Plzni vítala se slovy, jééé Vy jste všichni pěkně v tom zeleném a strašně se divila, že na konferenci o lesním zákoně přijeli zeleně oblečení mužíci.
Nedávno mi vyprávěla manželka o jakémsi vysílání v rádiu, kde se ptali lidí na názor na myslivce. Světe div se, nebylo to tak zlé, samozřejmě se našlo pár exotů, kteří v nás vidí krvelačné zabijáky roztomilých zviřátek, ale většinou nás veřejnost vidí jako bandu podivínů, kteří chodí v zeleném i do postele, mají doma zbraň a ve dne v noci běhají lese. Neodpustila si v legraci narážku na mě, protože já chodím v zeleném také pořád, do práce i ve svém volnu a jak ona říká, Ty když se sejdeš s kamarády, tak stojíte po kolena v patronách :) Nikdy není na škodu si poslechnout názor toho druhého a znát názor druhé strany. Někteří z nás ve své zaslepenosti nevidí co by vidět měli a co by se mnohokrát dalo zlepšit. Takže já za sebe říkám - myslivost = životní styl a dbejme tradic, jsou to, co nám tu zůstalo po předcích, ať to můžeme předat našim potomkům. České myslivosti zdar!

P.S. Láďo máš pravdu, získáním loveckého lístku se z nikoho myslivec ani lovec nestane.
Naposledy upravil(a) Lotr dne stř 05.1.2011, 14:16, celkem upraveno 2 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Oba máte pravdu a pěkně píšete, já toto nadání nemám, ale souhlasím s Váma.
Ale jednu perlu si neodpustím:
Shiva píše:...........a ty jsi extremista.........
:D :D tak tohle od tebe fakt sedí :lol: :lol: :wink:
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-)
jak jsem napsal, kazdy mame svou uchylku :-) takze samozrejme ze i ja jsem extremista. A to nejen ve strelbe. No a jak vsichni dobre vedi, tak se za sve nazory nestydim. Taky jsem za to v kolektivu vzdy obliben. :D

Dovolim si nesouhlasit, ziskanim loveckeho listku se s tebe stane myslivec. a to v to smyslu, ze ti staci povolenka a muzes jit vykonavat myslivecke pravo. Nestane se z tebe Lovec (protoze mnoho myslivcu neni lovci) ale zaroven ti to nenaleje do zil tradice.

On je totiz dost problem v pojeti lovcu "myslivci". Problem spociva ve dvou (mozna i vice) zakladnich vecech.
1. pokrytectvi (vseobecna vlastnost lidi, nektere zeme vice nektere mene) je to stejne jako pambickari. Kazu vodu piji vino. Coz je dost problem, protoze klidne mohu pit vino, ale nikomu neprednasim o vode. ale protoze piti vino neni primo to spravne orechove, musim odvratit pozornost, tak prudim ostatni s tradicemi, mluvou, oblecenim etc.
2. nehody zpusobene spatnou manipulaci, zanedbanou bezpecnosti, alkoholem no a samozrejme takove ty oblibene, myslivci sezrali kolegovi psa, myslivec zastrelil psa misto prasete atd.
to jsou zasadni problemy ktere udelaly myslivcum spatne jmeno.

takze dodrzovani tradic lepe receno jejich vynucovanim, dobremu jemenu myslivcum nepomuze.

Spise bych to videla na vetsi toleranci a pochopeni ze lovci jez nejsou myslivci (i pres vlastneni loveckeho listku ) a pouzivajici moderni vybaveni nemyslivecke obleceni netradicni mluvu, jsou nevyhnutelnost a je potreba se s tim smirit.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

I kdepak, já to vidím jinak. Získáním loveckého lístku získáš právo vykonávat myslivost. Myslivec v mém pojetí je už tou dobou dávno v Tobě, nebo se jím staneš dávno po tom. Někdo to má v sobě, protože je k tomu odmala veden a vyrůstá v tom (já) nebo tomu časem propadne, jako se propadá červenému vínu nebo platinovým blondýnkám.
O pokrytectví nemluvím, hasič, který se žene jako první k požáru, který předtím tajně sám zapálil, je v mých očich na roveň myslivci, který kolegovi zastřelí psa a sežere ho. Všichni slušní a poctiví myslivci a hasiči mě chápou.

S větší tolerancí k lovcům, ochráncům přírody a ostatní veřejnosti plně souhlasím, ale očekávám ji i od nich. Tím, že budeme ustupovat extremistům maskujícími se pod roušku třeba ochrany přírody ničeho nedosáhneme. A s těmi, co to myslí dobře se domluvíme.
Nikon D-3100
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

vite, toto se mi na tomto foru libi - tedy na rovinu: u toho skalniho jadra. jsme tu ti, kteri rikaji, ze myslivost je jejich zivotni styl ci nabozenstvi. a vedle toho jsou tu ti, kteri jsou lovci - obe dve skupiny maji svuj od druhe skupiny odlisny nazor, ale presto jsou schopni tolerance nebo spis pochopeni ci akceptovani te druhe strany, ze na jednu vec, muze byt jiny nazor. na vetsine ostatnich for a zde obcas (a to spise pouze) mezi nove prichozimi, kteri se hned tvari, ze spolkli salamouna, to takto nefunguje...
Odpovědět