Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Alda
Zkušený diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Alda »

kdyz jsem nedavno sumarizoval me ulovky cerne zvere, prisel jsem na jeden muj zazitek, ktery se hned tak nestava - mel jsem pri nem nesmirne stesti, ze dopadl nakonec dobre - presto vsechno, ze si myslim, ze pri lovu cerne jsem obezretny...

v polovine zari pred tremi roky jsem zasedl na nove postavenou kazatelnu doprostred poli, kde zrovna bylo strniste. okynka jsme, bohuzel, udelali prilis nizko, takze jsem s sebou mel hranolek, ktery jsem planoval na konci cekane pribit do jednoho okenka. asi po 15 minutach cekany jsem slysel klasicke susteni na strnisti - podivam se doprava a primo na mne miril rudl divocaku. beru kulovnici a pro lepsi zamireni si do okynka davam zminovany hranolek - piskam, aby se cunici zastavili... kdyz v tom mi sjel hranolek a bouchnul do steny kazatelny. nez jsem se nadal, cunici byli pryc. no nic, rikam si, noc je jeste mlada... neubehla snad ani pulhodina, kdyz ze stejneho smeru slysim opet prasata. nyni jiz opatrneji se chystam k rane - po rane je videt i slyset, jak sele odkazuje v ohni. opru se o stenu kazatelny a rozjimam, kolik zazitku mam behem poslednich par minut... kdyz se pomalu zacinam balit, abych sel k seleti, slysim, jak nyni z druhe strany tahnou dalsi prasata. beru kulovnici (podotykam - videt bylo tak akorat, ani moc, ani malo...), piskam, prasata se zastavuji - strilim a slysim, jak sele opet odkazuje. jak jsem si toto zaslouzil, honi se mi hlavou pri pomysleni na 2 ulovky behem tak kratke doby. pomalu slezam z kazatelny a vydavam se k 1. ulovenemu seleti. je to dobre - cca 15 kg, vydavam se tedy k tomu druhemu... kdyz jsem prisel na druhy nastrel, krve by se ve mne nedorezal a hlava mi to nebrala: na nastrelu lezely 3 selata! ackoliv jsem nestrilel daleko (cca 70m), videt bylo, byl jsem si jist, ze se selata neprekryvaji, staly v zakrytu za prvnim seletem dalsi 2, o kterych jsem vubec nevedel... 1. bylo streleno na komoru za plec, druhe na plec a treti na krk (7x64, RWS ID 11,5g). mel jsem tedy neskutecne stesti - nejen diky tomu, kolik prasat jsem za noc videl, ale hlavne pri tom prekryvu mi vsechny strelena selata zustaly v ohni. tak si jen tak rikam, kolikrat se nam asi stane, ze jsme si jisti, ze jsme strileli a ulovili jeden kus cerne a klidne opodal muze byl dalsi kus, a to at jiz zhasly, nebo postreleny odchazejici...

Obrázek
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Pyros82
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pyros82 »

Tak to musel být fantastický zážitek. Letos se mi stalo,že jsem střelil dvě selata jednou ranou. Když jsem střílel,tak jsem si byl naprosto jist, že střílím na jedno sele. Byl úplněk a vidět bylo pěkně. Jdu se podívat na nástřel a sele leží tam kde má. Kontroliji kam jsem ho zasáhl, rána prošla přes obě plecka,ale když se dívám na vstřel a výstřel,tak mi něco nesedí vstřel a výstřel by měl být opačně, protože sele stálo určitě jinak.Proto pro jistotu prohledávám okolí,ale nenacházím žádné známky toho,že bych střelil další kus. Proto jsem vyvrhnul střelené sele a odvezl jsem ho domů. Celý večer mi to vrtalo hlavou a celé jsem si to dokola přehrával.Hned ráno jsem se vydal za kolegou a popsal jsem mu celou událost a ten si myslel,že tam bude ještě jeden kus.Tak jsme vzali psa a vyrazili jsme na místo. Po delším hledání jsme našli kousek od nástřelu stopu barvy. Ta směřovala do nedaleké huštiny. Nasadili jsme psa a vyrazili jsme po stopě. Šlo to,ale pomalu barvy bylo minimum. Pomalu jsme se blížili do huštiny. Po půl hodině se psovi opravdu podařilo najít druhé sele. Bylo zhruba 60m od nástřelu a bylo střeleno na měko.Barvilo málo,protože rána se zatáhla střevy. Měl jsem radost,že to na konec dopadlo dobře.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Já vím proč si je nechávám popojít 20 metrů od houští a střlím na kus proti kopci vždy v pravém uhlu k ostatním.Ale stane se...Jen teču u toho,když mi někdo líčí jak si je nechává přikrýt schválně.Mockrát mohu opakovat a dělám to jen výjmečně.Jinak jistě Aldu to potešilo,ale sám to vyhodnotil jako to že by to člověk ani nemusel čekat.A je pravdou,že ty co to posílají na kraj lesa,kde je čára tmi tak nikdy nemohou vědět co tam padlo a nebo uteklo.Já i když lovím a vim jdu ještě po stopách odbíhajícich.Jistota je jistota.Jednou se mi stalo,že 11,2g SB jsem ulovil srnu a 25m v levo vyskočilo srnče z trávy,které zhaslo,mělo 1střepinu v srdci.
Kettu81
Častý návštěvník

Příspěvek od Kettu81 »

Zdar, mě se jednou stalo že sem střelil lončáka z rudlu na strništi po pšenici tak na 30m z volné ruky , při zásahu na klouby se jen převalil a zhasl tak sem ho na místě vyvrhl zajel k němu autem a odvezl. Bylo to někdy v září nad ránem a z lesů se ozývali jeleni no prostě paráda. Ráno sem tam zajel uklidit vývrh a 50m od něj sem na strništi našel sele které mělo jen vstřel v oblasti ledvin při stahování sem zjistil že chytlo kus olověnyho jádra a to roztříštilo ledvinu. Střílel sem tenkrát SieramaGK od SB a su si na sto procent jistý že se nepřekrývali takže se to může stát prakticky vždy( ODRAZILA SE) a pokud se mi něco nezdá vždycky to kolem nástřelu ráno pořádně projdu.
Naposledy upravil(a) Kettu81 dne sob 29.1.2011, 6:48, celkem upraveno 1 x.
Pyros82
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pyros82 »

Souhlasím s tebou Zdeňku,že nechat si překrýt dva kusy za sebou úmyslně je naprostá blbost,protože zásah toho druhého kusu je značně nejistý a podle mě je spíš šance,že druhý kus bude spíš zmrzačený odběhne daleko od nástřelu,takže spousta zbytečných starostí a z pěkného loveckého zážitku se tak stane spíš noční můra.I dnes s odstupem času,kdy jsem si to v hlavě přehrál snad tisíckrát jsem si naprosto jistý,že jsem měl v optice jedno sele.To druhé muselo stát docela blízko od toho prvního,ale z mého pohledu jsem to druhé neviděl.Byl jsem,ale rád,že jsem je obě našel.A po mojí zkušenosti si myslím,že se to stát může a jak piše Zdeněk41 a Kettu81 to,že odletí část střeli si myslím není taky nic podivného.Pro mě z této příhody jasně vyplynulo,že je potřeba nástřel důsledně projít i když jsem si jistý.
Remington 700XCR long tactical range 308 win.- puškohled Meopta ZD 6-24x56mm Mil-Dot 2
Baikal IŽ-43 E 1C ráže 12/76, 12/76 -puškohled Meopta Artemis 2000 6x42mm
Malorážka ZKM 456 model 4 - puškohled Leupold Mark4 8,5-25x50mm LR/T ilum.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

panove, prave z tohoto duvodu jsem to sem dal - vim, ze se stava to, ze se nechtene ulovi vice kusu na jednu ranu (zamerne pisu nechtene), ale nikdy nikdo o tom tady nepsal nebo se k tomu nepriznal - a to byl taky duvod, proc jsem tento muj pribeh tady popsal, jako zamysleni pro ostatni...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

jo člověk se občas nestačí divit co ta střela po projítí zvěří dokáže vykouzlit jednou jsem četl v myslivosti že střílel daňka krásně na komoru a pak ho pes přitáhnul ke druhému kusu 90m vzdálenému od nástřelu cca 45 úhlu v levo odletěla střepina a zabila druhej kus dostal ji do světla ležen na fleku kdyby neměl psa a ten ho tam netáhnul a chlap nebyl zvědavej zbytečně by tam se znehodnotil krásnej kus a to střílel ve dne za plného světla takžev noci to je mnohem pravděěpodobnější, já jednou prostřelil kus kterej stál opravdu sám a nebyl v zákrytu žádnej další měl jsem od sebe cca 25 m a byl sníh, čistej průstřel kterej se zavalil a kule se vněm malinko stočila a další kus co stál 10m za ním a byl vidět nepřekrývali se dostal ještě ránu na běh jen ho to štrejchlo ale barvil, střílel jsem jsem 7x57 RWS ID to prostřelený leželo 70m od nástřelu ale ani kapička barvy po dráze co běžel takže to byl důvod proč jsem nakonec šel do 9,3x62 prostě chci aby kus barvil a dal se snadněji dohledat tu sedmičku jsem dal manželce která stejně ven s flintou nechodí takže počká na synky pokud budou chtít taky dělat myslivost:-)
Tony30
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tony30 »

Tak toto se mi zatím nestalo a snad nestane,ale je to možné.
Otci se loni přihodilo že při lovu holé srnčí střílel na slabé srnče 6kg na vzdálenost cca 20m a stálo minimálně 20m od ostatních.Rozhodl se střílet na krk jelikož s r 8x57JS by z něj moc nezbylo,(zkušenost se střelou SaB 12,7gr,při zásahu žebra)po ráně srnče v ohni,ale jeden kus co stál opodál 20m se také zlomil v ohni :shock: naštěstí opět slabé srnče 8kg,které měl v plánu také druhý den slovit.Srnče na které zmačkl zásah páteře,kule se samozřejmě ruztříštila a jeden větší fragment olova(asi čtvrtina střeli)druhé srnče zasáhla přímo na komoru.Je vidět že není radno nic podcenovat a nikdy člověk nemůže stopro předpokládat co se přihodí!Střelba s kulovnice je opravdu nebespečná a často na to ani člověk nepomyslí co se může zvrtnout.
Osobně se mi párkrád stalo že po střelbě např.na srnce po průstřelu jsem slyšel jak kule po odražení od zamě hvízdá a pokračuje kamsi dál,ačkoli střílím směrem např.dolů s posedu a směrem kam můžu stajně si pak řeknu kam asi dopadne? Člověk opravdu neví co se může přihodit,omlouvám se za odbočení.
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Aldo já to přesně myslel jak ty píšeš,doufám ,že jsme si rozuměli.Vždy je potřeba se přiučit a ukázat,ano může se to stát.A pak neni divu,že se nám točí hlava ze střílení kormoránů 308 a co jsem také nedavno slyšel v jednom jihomoravském městečku nejmenovaném lov hus kulovnicí což je dnes proti zákonu,ale tohle bylo přímo do klínu.Tak jsem si tenkrát vzpoměl na dolet 5km a na letadla.No opravdu někdy se člověk diví nad slovem myslivec.
Žanek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Žanek »

A teď si rýpnu:
Neděje se náhodou tohle všechno jen proto, že používáme ráže se zbytečně velkým přebytkem výkonu? :wink: :lol:

omlouvám se za OT - klidně mě smažte, ale po argumentaci pro 375 HaH a 458WM mi to prostě nedalo
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Taky budu OT, ale taky si rýpnu - nebude to spíš tím, že je mezi myslivci a lovci stále dost idiotů, kterým měli už dávno sebrat nejen ZP, ale i lov. lístky...?
Ti jsou totiž nebezpečný i s malorážkou... :roll:
Ulkomaalainen...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Žanek píše:A teď si rýpnu:
Neděje se náhodou tohle všechno jen proto, že používáme ráže se zbytečně velkým přebytkem výkonu? :wink: :lol:

omlouvám se za OT - klidně mě smažte, ale po argumentaci pro 375 HaH a 458WM mi to prostě nedalo
7x57 a nebo 8x57 ti přijdou jako předimenzované ráže se zbytečně velekým přebytek výkonu??
vhool

Příspěvek od vhool »

Panove myslm,ze debata o vhodnosti razi sem nepatri tak zpet k tematu pls....
moron
Nový návštěvník

Příspěvek od moron »

Zdravím na foru,
dovolím si přidat jeden hezký zážitek z této soboty.
Letošní myslivecký rok u mě začal tím, že jsem si pořídil na šoulačky a do tlaku jednušku v ráži .30-.30win. Z radosti kterou mi pořízení nové zbraně přineslo mě však z nedlouho vyvedli 2 chybené kusy srnčí zvěře, což se mi už pár let nestalo. Byl to celkově náročný rok a vyvrcholil na podzim tím, že jsem na naháňce se slíděním přišel o našeho (manželčiného) drsoňka trpaslíka - když se vracel od zvěře tak jej přejelo auto na silnici.
Od té doby jsem do tlaku nechodil. Byť jako host na "štont" jsem si i na pár dalších společných akcí bral tuto jednušku a pak se mi začalo v lovu dařit. Od svého kamarádaze severní moravy, se kterým jsme zažili už celou řadu pěkných příhod jsem byl pozván na poslední naháňku na černou a škodnou. Jedná se dobře zazvěřený revír, kde se schází menší skupina lidí max 2x za rok. Nejde tedy zdaleka jen o lov(přestože pro fungování honitby je ulovená zvěř velmi důležitá), ale taky a hlavně o příjemně strávený čas na poslední leči, s mysliveckým soudem apod. Kamarád má jednu výjimečnou vlastnost a to že se na podobné akce vždy náležitě připravuje a nevynechá jediný detail ať se to týká jídla, tomboly či organizace tlaku, který sám vždy vede.
V sobotu ráno jsem se se svých tchánem(chodí jako honec) dostavil včas na místo srazu na chatu. Venku mínus 12, 10cm prašanu, který napadl předevčírem a ven se pomalu dralo sluníčko. Dál to všichni znáte. Jen snad navíc, že všem se chodilo při zavádění v jednotlivých lečích o to lépe, že byl celý revír protkán stopami zvěře, které byly max 1 den staré.
V každé leči byla zvěř a mě se podařilo ve druhé leči ulovit lišku - první střelenou kulí na společném lovu. Bylo to na závěr leče, myšlenky mi běhali už trošku někde jinde, ale bylo mi přáno udržet pozornost a mít dobrou mušku. Zatím byl uloven jen jeden divočák, přestože že zvěře bylo dost, ale bohužel ostatní kolegové neměli tak dobrou mušku. Kamarád byl docela zklamán, že zatím není uloveno více kusů i proto že honci a psi odváděli náročnou a dobrou práci a zvěře bylo dost.
Ve třetí leči si mě kamarád vzal sebou s tlakem - že budu mobilním sřelcem na zad leče, kde nikdo jiný nebude. Při vystoupení z auta mi ukázal několikrát a velmi důkladně jeden smyk po kterém se budu přesunovat v průběhu této leče na určené druhé místo.To místo jsem znal, protože jsem na něm kdysi úspěšně ulovil 3 kusy z rudlu, který na mě kamarád nahnal a tak jsem jeho ujišťování, že musím jít přesně po něm nevěnoval nijak vyjímečnou pozornost.
Leč začala, já stál na prvním z určených míst. Honci ke mě protlačili malý úsek houštin, seřadili se u mě na cestě a s tím, že mám přejít po smyku na druhé určené místo a oni budou pokračovat dál. Já se tedy vydal na určené místo. Protože to bylo v průběhu leče kdy se lovilo, mě jsem zbrań připravenou a šel potichu a dával jsem dobrý pozor. Zvěř mohla být kdekoli, ostatní střelci byli daleko za kopcem. Odtud se také před chvílí ozvalo pár ran. Jak sem tak potichu šel do mírného kopce neuniklo mi, že ve sněhu jsou stopy min. od 2 lidí, které vedly nahoru i dolů .Přemýšlel jsem co tam kdo mohl dělat, když ve čtvrtek sněžilo, a kluci tam obeznávat zvěř nechodí. Popošel jsem ještě pár metrů a najednou vidím za stromem sele. Prvně se mi zdálo větší, ale rezavý odstín a rychlé srovnání s okolím mi potvrzují, že jde o sele. Podivil jsem se jakto, že jsem je nezradil a že možná půjde o kus potřelený, který u stromu odpočívá.Viděl jsme, ale taky že má pírko nahoru tak jsem si říkal možná že jistí a celkově mi přišlo jaksi strnulé.Jenže to už jsme měl zbraň v rameni a jak rychle letěli myšlenky, tak rychle letěla kulička. Do tohoto okamžiku to byl perfektní lov. Jenže když se kus po ráně ani nehnul, tak mě v tom okamžiku konečně spojili všechny okolnosti a bylo mě jasné že jsem se nechal nachytat. a taky že ano. Sele za stromem byla perfektně vycpaná a připevněná škára ze selete, která měla výstřel na komoře, ale z výstřelu se sypalo jen pár drobků molitanu :D
O dohře na poslední leči snad ani nemusím povídat. Jen jsem byl rád že jsem netuploval a že jsem se tak dobře trefil. A navíc to krásně vyvrcholilo upřimným přáním kamarádovýho táty - hospodáře v tomto revíru, který o takto připravené akci nevěděl a když viděl tohoto "pepy" na korbě pick-upu při výloži, tak to ani nepoznal a měl radost že se mi podařilo ulovit sele. Byl to překrásný den s dobrými kamarády. O tom jak se bavili honci, kteří pomém odchodu jen čekali kdy padne rána a moje žena která o tom doma věděla, to vám nepovím, ale prý se smáli hodně a dobře. Na výřadu pak byl lončák, sele, liška a kuna.
Myslivosti zdar!
hanmilan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od hanmilan »

Moron - přeju lovu zdar 8) Musel to být pěkný zážitek a veselá parta k tomu. Úplně si to vybavuju před očima, jak sis pěkně zalovil a zvěři neublížil. Budu muset něco podobného připravit u nás 8)
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
Odpovědět