Hodně se tu také diskutovalo o otěrech střal v hlavni. Dokonce si matně vzpomínám, že se někdo ptal, jaký má vliv otěr na hlaveň a střelbu. Bylo mu tu?ím zodpovězeno Andym, jaký to má vliv na střelbu. Dovolím si zodpovědět, jaký to má vliv na tu hlaveň.
Jak jsem již dříve zmiňoval, koroze je způsobena elektrochemickou reakcí. Aby proběhla, musí tedy vzniknout elektrochemický článek. Tazv. galvanický článek vzniká spojením dvou kovů elektrolytem. Pro vznik tohoto článku jsou některé kombinace vhodné, některé méně a některé téměř vůbec. Vezmeme-li v potaz jen namátkou některé kovy obsa?ené ve střele, můžeme tedy odhadnout chování této kombinace. Například spojení uhlíkové oceli nebo litiny s mědí je maximálně nevhodné, protože vzniká galvanický článek, který zapříčiňuje korozi.
Naštěstí zbraně jsou zhotoveny z korozivzdorné oceli (teda alespoň v to věřím

). Tato kombinace není nijak extra hrozivá a je ji možné použít například pro různé konstrukce. Co z toho vyplýváš No. Spojením hlavně s měděným otěrem není extra nebezpečné. nesněme však na vavřínech. Vemme v potaz, že splodiny vytvářejí vysoce korozní prostředí (elektrolyt), který je překryt vrstvou měděného povlaku. Vzniká tedy mnou zbyňovaný článek a problém je tu. Otěr tedy tvoří i jakousi bariéru čistícím prostředkům, zakoncentrovává elektrolyt (ionty nemohou ven) a sám otěr negativně (ikdyž jen slabě, alepřece) působí na samotnou reakci.
Doufám, že je to alespoň trošku srozumitelné. Cílem bylo, abychom tento otěr nepodceňovali. Nechtěl jsem to však napsat prostou větou:
nepodceňujte jej, je to špatné
Napadá mě. Pánové, nevíte náhodou z kterých ocelí se ty laufy dělají?? Stačí mi číslo normy, nebo staré POLDY značení? abych to mohl přesně napsat. Nějak si nejsem jist tím korozivzdorný lauf

Tro?ičku mi to zaráží

CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70