
Nakládání zvěřiny
Re: Nakládání zvěřiny
A máte někdo recept, jak naložit starší kus? Mám v mrazáku větší prase (kňoura) z tomboly. Kdybych to dostal, nazvu to danajským darem, takhle je to danajská výhra
No a přítelkyně (která normálně ze zvěřiny jí všechno a ráda jí i dělá) brblá, že to "smrdí". Nevíte, jak se to dá "vytáhnout" ? Někdo mi poradil víno. To jsem zkusil - dal jsem to do něj na 3 dny a nemůžu říct, že by to nějak extra zabralo.

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání zvěřiny
Když to tu pročteš najdeš toho víc.Co používali chlapi tak voda,cibule.Jinak já jednou muflona z listopadu dělal tak,že jsem ho přes noc namočil do vody,ráno vyndal nakrájel 3 větší cibule na kolečka zasypal ,nastrouhal celer mrkev petržel.Nasypal na kýtu a rozehřál máslo s jalovcem a tymianem,zalil po mase a zelenině.Po třech dnech upekl i se zeleninou.Udělal v mixeru svíčkovou a nikdo nepoznal nic.Knoury nemusím...taky je nelovím 
Víno a česnek ti ten smrádek ještě umocní.

Víno a česnek ti ten smrádek ještě umocní.
Re: Nakládání zvěřiny
Nech tu zvěřinu den dva odstát v mléce, potom teprve nakládej. Ráno a večer mléko vyměň. Maso Ti zkřehne a nebude páchnout. Pokud to nepomůže, tak ho uvař psům, jiné pomoci už není 

ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání zvěřiny
Lotr je...Tchyně,zahraniční lovci,klobása 

Re: Nakládání zvěřiny
Zdendo - Interlov




ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Re: Nakládání zvěřiny
taky si rikam ze takovyhle kus je nejlepsi nalozit ...na vozejk a sup do vykupu




Re: Nakládání zvěřiny
Zdeňku, asi před 3 rokama jsem u tchýně griloval na zahradě koloucha siky a tchýně se strašně divila, že to ani neni cejtit po zvěřině, takže dík za inspiraciZdenek41 píše:Lotr je...Tchyně,zahraniční lovci,klobása


Re: Nakládání zvěřiny
Tak situace se vyvinula tak, že jsem vyzkoušel cibuli i mlíko. Tento souboj nakonec vyhrál můj čtyřměsíční drsňák Andy 



Naposledy upravil(a) Jirka C. dne pát 04.11.2011, 12:37, celkem upraveno 1 x.
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: Nakládání zvěřiny
Jednou jsme si ve sdružení rozdělili jelena, který byl střelen večer, dohledán ráno a počochněn od prasat, takže nám ho ve výkupu nevzali. Ač to bylo koncem srpna, asi už šel do říje a při normální úpravě se to nedalo jíst. Tak jsem zkusil přidat kyselou čalamádu a problém byl vyřešen - veškerý zápach a pachuť ta čalamáda odstranila. Na biftečky a svíčkovou bylo ovšem nutno zapomenout, holt bylo víc gulášku a ten já taky můžu.
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání zvěřiny
Je to zajímavé,ale kyselé opravdu pach prku i mírné zapařeniny neutralizuje.Největší bordel udělá v kusu nedohledaném játra.Ta fermentují a s kombinací s mrazem je to již ráno pěknej smrad.Maso nezměněné,ale smrdí to.Je pravdou,že kdo to neviděl a necítil při vyvrhování to normálně sní.Já tedy už ne.Jinak rakušáci běžne dávají o říji do jater velkýho panáka octu asi vědí proč. 

- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: Nakládání zvěřiny
Již několikrát jsem slyšel, že jediná část říjného jelena, která, pokud je správně vyvrhován, není při kuchyňské úpravě cítit prkem, jsou kupodivu ráže. Co je na tom pravdy ?
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání zvěřiny
Pravda to zřejmě je jelikož jsem v době chrutí jedl kančí ráže na řízek.U jelena nevím toho jsem za život dosavadní neulovil,ale na Slovensku do hnojiště nešly ani bachor....Oni jsou profíci a vše zůžitkují,a tak to má být.Tvrdí pokud se říjný jelen ve dvou vyvrhne se dvěma noži a dá se do mořidla zrát neni šance něco cítit.Nevím mě prk v době říje připomíná střelný prach a cítím ho na hooodně daleko.
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 115
- Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
- Bydliště: Bílá
Re: Nakládání zvěřiny
Ráže s říjného jelena cítit opravdu nejsou, jak píšu vedle. No a zvěřina, jde cítit pořád, ale jak píše Zdenek, maximální pečlivost při vyvrhování. Ideální je vyvrhovat až v "civilizaci", kdy je možnost horké vody na oplachování nože a rukou. Je to stejné jak rušení ovcí (beranů). Vlastní vývrh se provádí, až po stažení z kůže, nůž nebo ruka, která se dotkla kůže (deky) se nesmí dotknout masa (zvěřiny), oplachovat, oplachovat, oplachovat... V lese pokud je to možné, provézt vývrh až před naložením na dopravní prosředek, abychom zabráníli při tažení kusu exkretům z okolí spály dostat ke zvěřině. Ruce i nůž je třeba stále oplachovat, event. na ruce je možno použít chirur. rukavice a ty měnit.
Re: Nakládání zvěřiny
Hoši jedině cibule,ta ten smrad vtáhne do sebe. Jak píše Zdenda s těmi játry,tak na tom asi něco bude,protože jsem večer střilel muflonče a rano jsem ho teprve našel a teda nic moc.
Jinak jsem zkoušel čerstvej bifteček z poněkud staršího kňoura ve chrutí a kotva byla jista.
Jinak jsem zkoušel čerstvej bifteček z poněkud staršího kňoura ve chrutí a kotva byla jista.

Re: Nakládání zvěřiny
Dôležité je pri vyvrhovaní rujného jelena doširoka,podotýkam doširoka stiehnut kožu s takzvanou rujnou škvrnou.Podarilo sa mi strelit jelena v ruji.Volal som kolegu a ten mi nato:čo s tým smradliakom budeme robit?Spravili sme to čo som už popísal a sám sa divil,nesmrdel ani tolko čo srnecZdenek41 píše:Pravda to zřejmě je jelikož jsem v době chrutí jedl kančí ráže na řízek.U jelena nevím toho jsem za život dosavadní neulovil,ale na Slovensku do hnojiště nešly ani bachor....Oni jsou profíci a vše zůžitkují,a tak to má být.Tvrdí pokud se říjný jelen ve dvou vyvrhne se dvěma noži a dá se do mořidla zrát neni šance něco cítit.Nevím mě prk v době říje připomíná střelný prach a cítím ho na hooodně daleko.