Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

U nás by to neklaplo většinou smíšené rudly,poslední vždy bachyně. :wink: Pokud bachyně se selaty samostatně tak podle socialní skladby.První bachyně,silnější kusy a poslední slabé a uplně invalidi. :D
vhool

Příspěvek od vhool »

to zdenda: vsak ja taky hlasam ze kdyz lovim cuniky tak strilim predposledni nebo pred predposledni kus ...take jsem to uz parkrat videl ze posledni sel velkej cunik ... bachna ale nastesti i v techto rudlech je pak krasne videt rozdil mezi prckem a bachnou :wink:...navic kdyz jsem jejich pohyb na vysypkach pozoroval tak ta posledni bachna byla spis jak motospojka ...chvili vzadu,chvili vpredu a chvili uprostred ...kazdopadne kdyz jde pet a vice kusu tak predposledni nezklame :wink:
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Zdravím. Já byl v sobotu na svém oblíveném čihadle, zasedl jsem kolem půl šesté a do tmy viděl ještě 5 ks srnčí zvěře. Těsně před sedmou jsem slyšel šramot, jak mě nějaký kus obchází a pomalu se přibližuje. Kulovnici v jedné, dalekohled v druhé - prase jsem objevil jak jistí asi 35 m od místa kde krmím ve stěně lesa. Bylo samotné, ale dle velikosti a tvaru hlavy jsem to odhadl na sele. Skutečnost je taková, že se jedná o poslední sele ze skupinky, ze které lovím už od září - 1. sele září/říjen vyvržené 12kg, 2. sele listopad/prosinec asi 18, 3. sele leden 20kg a toto 4.sele 25kg - věk asi 8 měsíců, stále mělo zřetelně kratší hlavu. 2 z těchto selat byly předtím postřelené, jedno na předním běhu nad kloubem, druhé na zadním běhu pod kloubem... EXPERT :twisted: který krmí a střílí asi 400 m vedle tam v listopadu měl údajně "jedno" postřelit a nedohledat... :twisted:
sterbik8
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sterbik8 »

Včera jsem se celý den v práci těšil na večerní vycházku do lesa, počasí se při cestě domů zhoršilo i přesto jsem vyrazil vstříc zážitkům. Po zdárném dojetí na místo jsem se pohodlně usadil v kazatelně na hraně lesa s výhledem na velikou louku, vidět bylo i očima, zatažená obloha nažloutlou travinu neschovala, v půl 10 vidím z protilehlé stěny lesa na stopadesát metrů vycházet šest kusů vysoké, beru dalekohled a koukám jak na zjevení, všichni to byli jeleni, první měl již schozeno, další od šesteráka po dvanácteráka, začali se v klidu popásat, střídat se u slaniska, po té z lesa přišla muflonka s dvěma muflončaty také ke slanisku, asi po deseti minutách bylo slyšet z lesa lámání větví a z lesa vyrazil samotný kňourek, běhal po louce kolem jelenů, zřejmě je chtěl zahnat do lesa, s pocitem, že pastvina je jeho, jeleni se v klidu pásli dál, prasátko marnou snahu vzdalo a běželo po louce k vesnici. Jeleni se v klidu pásli dál, pak si lehli na louku a v klidu trávili. O půlnoci jsem se potichu bez zrazení králů dostal z kazatelny i z lesa k autu a pomalu opustil tuto pro mě zatím nejhezčí scenérii jakou sem měl poslední dobou před očima. Jelen je král lesa a šest najednou pozorovat se mi ještě nepoštěstilo. Děkuji našim patronům za nádherný zážitek!
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

Mam zakrmeno hrách,oves ,kukuřici, čuníci chodí je uplněk a mě sklátí chřipka :evil: ,tak kamarádi co se známe lovu. (Ruffstaf už má dvě.)Já jdu srkat čaj do postele.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Mirku rád přijedu.. :lol: :lol: Tak přeju brzké uzdravení, já vyrážim zítra..
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Včera po zkoumání předpovědi z meteocentra která hlásila,že v 21:00 se u nás konečně rozprchnou mraky a bude tak svítit měsíc,jsem se nastrojil,vzal psa a vyrazil.Měl jsem v plánu sednout na "čagan",u místa kde asi před 2 dny přešla náhodou prasata a pak šoulat dál s další zastávkou,kazatelnou a a nakonec zase šouláním po vnadištích,která bohužel teď prasata navštěvují jen sporadicky.Po 6min jsem sešel ze silnice a asi na 200m jsem zahlédnul nějaký záblesk u místa kde jsem chtěl sednout,v domění že by už mohlo být obsazeno,jsem 3krát blikl-žádná odpověď tak jdu dál.Po 20m zastavuju a beru dalekohled-ŠOK-nějaká postava mazala od zahradnické chatky na ktreou jsem blikl,přes pole,k lesu :?: :?: :?: První myšlenka byla myslivec,proč ale takový úprk,dále světlá bunda viditelná i v noci při zatažené obloze?Kopíroval hranice lesa a pole,zastavuju a schovávám se do řádku vinohradu.Postava se otáčí a vrací se k cestě(na to jsem čekal :) )Bere telefon a volá že je na konci obce a ať pro něj přijedou!Jde rovnou po cestě ke mně dolů.Na 20m se postavím posílám na něj 320 Lumenů z Olight Warior a postupuju zakuklený se psem k němu,s rázným proslovem co tu dělá.......Už z dálky vidím že se jedná o zkur.....o feťáka který chtěl vybrát zahrádkářské chaty :!: Doslíchám se něco o tom že se prochází a že to není zakázané-kontruji a rázným hlasem mu vysvětluju něco o létajících kulkách,lovu prasat atd...Troska se vlnitým pohybem odstraňuje k za chvíli přijedoucímu autu!Sedám dle plánu asi 1,5h a nic jdu dál sedám u lesa asi 1h nic,jdu na kazatelnu.Je 00:30 psa odkládám pod terasou a jdu kontrolovat stav-nikde nic jdu pro psa-než se sním vrátím trvá to asi 3min,mrknu znovu ke kazatelně a vidím 3 stíny :) ,srnčí? vysoká?asi na 100m rozeznávám siluety vysoké zvěřě :shock: paráda 1,2,.....8 kusů se pomalu přesunuje ke kazatelně jistí protože nervní pes trochu zaskučí,vracím ho na místo zálehu a jdu pozorovat,od kazatelny se vrasí asi po 15 min.Pak si tam jdu sednout já,v 02:47 šramot,mrknu za záda a vidím černou siluetu jak uhání z místa kde jsem pozoroval vysokou do vinohradu,rychle beru dalekohled abych ztihnul na posledních 5metrech rozeznat prase než zatáhlo za křoví :!: :!: Šlo po mojí stopě asi 300m,muselo projít přes psí záleh a můj i psův obsah močového měchýře :lol: to ho asi tak popohnalo.Beru vábničky ale neotočilo ho nic,pak lezu z kazatelny a procházím dál kolem lesa a ve 4:00jdu domů.Tolik zvěře jsem od ledna neviděl takže jsem velmi spokojený :wink:
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Tak jsem si dnes šel senout na posed a do 23hod.jen srnčí.Říkám si je pěkně vidět tak skusím šoulat a po 20min chuze už jsem je měl před sebou :) Prasátka popocházeli směrem ke mě,tak jsem zustal na místě a vyčkával.Došli ke mě tak na 25m a to už jsem měl v křížku vybranýho knourka tak30kg.Odmáčknu a jen suchý cvaknutí napínáčku :( Prasátka trochu znejistěla a než jsem odjistil a znovu namířil tak už byly otočený malinko odemě :( I přesto jsem to zmáčkl,prase po ráně jak kdyby strnulo a vyrazilo do houštiny.Na nástřelu velký množství stříže,barva žádná a já si vduchu říkal-to bude dobrý,to jen geko mě zkouší a neprostřelilo.Po cestě k autu pro psa jsem přemejšlel jak prase z těch míst dostanu(autem nedostupný místo). Jaky bylo moje překvapení když jsem na nástřelu pustil psa a místo očekávanýho hlášení bylo 10minut ticho až do návratu psa.To už jsem tušil problém,tak jsem ho dal na řemen a on mě protáhl houštinou a táhl další dva km vysokým lesem.Nikde ani kapička barvy,jen ta kupa stříže na nástelu.Hlava mi to trochu nebere :( Ráno musím zavolat kamošovi s barvářem a zkusit to znova.Prase bylo natočený směrem odemě-mířil jsem přes zhrba na konec žeber směrem do komory,stříž-středně dlouhý štětiny i s podsadou,ale opravdu velký množství po délce cca 7m po dráze uprku prasete.Kom to mohlo dostat dyž nikde ani kapka barv?Doufám ,že se kule nesvezla jen po škáře. Každopádně ráno budu chytřejší a ted už vím že jsem si ten druhej a tak trochu zbrklej pokus o výstel měl odpustit :?
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

re: kopov.c
no tak to jsem zvědavej, zda barvář uspěje, to vypadá fakt asi na nějaké škrtnutí, možná mimo tělo, stane se...
osobně lituju, že jsem to šoulání při měsíčku také nezkusil :(, přišlo mi za pátek/sobota 2x tlupa 9 slušných beranů (ještě před západem slunce, povedly se dobré video záběry), 2 medailový sikáči, spousta holé, nějaká srnčí, ale prase proklusalo jen jedno v dálce... Kolega měl větší štěstí, ale rána se mu nepovedla/postřelil (viz vlákno Bulteriéři) - druhý den flintu přestřelil a měl to na 100m 15cm vpravo... :roll:
6,5x55SE☝️❤️ 8)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Včera znovu čekaná sednu v 7:00 za chvilku tma jak v pytli.Sedím,čučím,nic nevidím....kvíííí... a sou tu :) Přemlouvám měsíc aby za tím lesem už vylezl ale nic prasata vesele buchtují.Kvůli členitému terénu(terasi vinohradů)je slyším tak do 100m ale nevidím nic,za chvilku už se blíží o terasu níž.Snažím se vábit aby vyhopli nahoru za mnou ale nereagují.Jakmile vykoukne měsíc asi mizí protože zvuky utichly.Do 10 min rachot postupujícího rudlu s kvikotem selat beru dalekohled a konečně vidím jsou ode mě asi 130m a berou útokem oplocený ovocný sad,nečekám na nic deka leží na posedu a já se kradu za nima.Na kazatelnu s krmelištěm opodál nereagují a jdou po svém.Obýhám sad a kontroluju pohyb jdou pořád přede mnou nasazuju k běhu ale nejsem zátopek a ani oranice mě nezrychluje.Po 600m dobíhám na konec sadu a slyším jak znovu zvedají plot a jdou do lesa tam končím(hranice).Mrknu do sadu a je vidět pohyb..jsou TAM :idea: Asi polovina jich tam zůstala a pobíhají jako myši.Udýchaný prostrkuju hlavně plotem mířím ale běhají sem tam mezi stromky a nakonec udělají klubko s vystrčenými zadky a jdou ode mně radši nestřílím. Za chvíli padne rána na druhé straně honitby tak jdu aspoň pomoct dohledat kamarádovi prase :?
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Tak jsem ráno volal kamošovi s barvářem a ten mi zdělil,že právě dokončuje neuspěšný dosled o 20km dál a že na další už nemá čas ani náladu.Když jsem mu řekl co a jak,tak mi řekl že se nato mám vykašlat že se stejně nic nenajde :( Takže mi nezbylo nic jinýho než vzít svoji kopovku a vyrazit sám.Při opětovným ohledávání nástřelu jsem zjistil,že je tam té stříže víc než jsem myslel,ale barva opravdu žádná.Nasadil jsem psa na stopu,ten se nad očekávání moc pěkně chytl a na napnutým řemenu mě táhl o 1km dál než v noci(dohromady cca 3km od nástřelu) pak nějak stratila zájem,tak jsem to zabalil.Na celé štrece nebyla kapka barvy a pes mě vedl dobře což se dalo občas kontrolovat podle zápor v bahně nebo sněhu. Když jsem to potom probíral s klukama na polesí,tak sme se zhodli,že jsem čuníka jen pěkně oholil :( Ale pořád ve mě cosi hlodá,jestli to nebyla měkota a Geko neprostelilo,což by nebylo nic novýho a vsřel se zatáhl bělem nebo střevem.Nějak z toho nemám dobrej pocit. :( No ukáže čas jestli ho někde nenajdou nafouklý-snad ne.
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

Zdravím v neděli jsem se vypravil po delší době do lesa... nechodil sem protože v lese nebylo vidět a neustále tu pršelo.... už sem se i dost těšil až si posedim v klidu lesa... prasata si mě obcházela z obou stran a pořád se nemohli rozhodnout kudyma vylezou... nakonec stichli a zmizeli neznámo kam protože odešli jako duchové... když už sem byl celej ztuhlej po třech hodinách sezení a chtěl sem slézt dolů a jít dom sice bylo krásně vidět protože zrovna vycházel měsíc po úplňku... ale když sem se nadzvedl tak sem postřehl jak se předemnou něco mihlo mezi stromy vzal sem dalekohled a koukám co se děje, předemnou se v úplný tichosti pásli tři čuníci. Dva měli kolem 80 kg a třetí krasnejch 40kg. Volba byla jasná prase stálo krásně na plocho tak sem zamířil a vystřelil. Prase vyběhlo jak zajíc a zaběhlo do boroviček cca 15m od nástřelu. V klidu sem přebil a poslouchal, prase chvilku lámalo párkrát zafunělo a pak ticho. Jenomže v tom lámání všech třech prasat sem nevěděl kam přesně šlo a jestli zhaslo nebo ne. Volal sem kamarádovi ten připravil doma psa já ho vyzved a jeli sme z5 do lesa. Na nástřelu vůbec nic aní díru po kuli sme nenašli. Psovi se zrovna nějak nechtělo pracovat a pobýhal všude kde se pohybovali čuníci před tím a pořád ne a ne chytit stopu.. nakonec zaběhl do boroviček a jeliko nehlasí tak sme poslouchali. Po chvíli začal vrčet a kníkat tak sme ho odvolali a pak nás k praseti dovedl. Barva nikde teprv 3m od zhaslého kusu, všechna barva byla vevnitř. Docela se mi ulevilo že sme ho našli.
Žanek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Žanek »

každopádně lovu zdar, neboť ten končí až úspěšným dosledem, ale mohl by ses rozepsat o umístění rány, případně použité střele ... nebo to popsat v učincích .... ať víme na co si dát pozor, dík předem
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

vstřel byl cca 4 cm od lopatky v urovni vrchni strany lopatky, výstřel chytil na druhý straně kraj plecka když sem ho dnes stahoval tak tam byla díra cca 4 cm v průměru.. střilip HPC 7x65R z belotky...
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

V sobotu večer jsem vyrazil na chvíli sednout na kazatelnu u jedné zarůstající paseky. Když jsem k ní došel asi na 30 m zahlédl jsem pohyb. Asi 40m před ní u slaniska se v tu chvíli popásala skupinka šesti muflonů :D něco se jim ale nelíbilo a tak pomalu odklusali do vzdálenějšího rohu. V tichosti jsem vylezl na kazatelnu i s oběma hafany a další dvě hodinky se bavil pozorováním muflonů. Nakonec zase sešli zpátky. Byly to tři muflonky a loňská muflončata-beránci.
Odpovědět