Protrhávání nábojnic u saueru 303
- 
				svata.frode
- Nový návštěvník
Protrhávání nábojnic u saueru 303
Dobrý den, měl bych otázku. Otec má sauera 303 v ráži 30-06 spr. a střelivo S&B a z nynější krabičky se mu už 3xstalo, že po výstřelu to nepřebilo vystřelenou nábojnici za plnou. Po víjmutí nábojnice na ní bylo patrné protržení rantlu. Mluvili jsme o tom i s puškařem, a ten nám tvrdil, že Sellier používá měkčí nábojnice. Byl bych rád o Váš názor - pokud se s tím někdo z Vás už také setkal. Popřípadě jaké střelivo používáte vy. Děkuji

Kozlice Bajkal 12/12-70 a 12/12-76
ZKK 601 243Win. , 3-12x56 Odeon
Kulobrok ZH 308 7x65R/12 , 8x56 Zeis
						ZKK 601 243Win. , 3-12x56 Odeon
Kulobrok ZH 308 7x65R/12 , 8x56 Zeis
Re: Protrhávání nábojnic u saueru 303
Tuto zkušenost mám u 303 v ráži 8x57JS. Dělalo mi to u přebíjených nábojů ale pak už i u kupovaných. Důležíté je mít komoru naprosto čistou, což předpokládám, že máte. Problém jsem odstranil tak, že jsem u hotového náboje, mimo střely, zatáhl povrch lanolínem, který je obsažen v jelením loji (dostupný běžně v lékárně).  Jednoduše řečeno, nechal jsem kousek rozpustit v kusu látky a v té jsem pak nábojnice poválel.(dá se použít i olej)  Sauer 303 je na suché nábojnice choulostivý, má těsnější komoru než Br. bar, u kterého jsem tento problém nezjistil. Při výstřelu  zřejmě nábojnice ke stěně komory jakoby přilne na delší dobu než je normální a vytahovač závěru vyštípne část rantlu. Netvrdím, že toto vysvětlení větší odborníky nadchne, ale tak si to vysvětluji já. Tak a teď mi dejte. 

Je pravdou, že Sauer 303 8x57IS vlastním krátcea mnoho Sel l   Bell jsem z něj nevystřílel . U těc pár ran se mi to ale dosud nestalo a nábojnice byly vyhozeny bez poškození dna. Vystřelil jsem dost RWS a u nich nikdy. Ale několikrát se mi stalo, že mi závěr při dopředném chodu po ráně přiskřípl vyhazovanou (vystřelenou) nábojnici...... Důvod neznám....

- 
				Myslivec Milda
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Varování
pred používáním lovecké zbrane Sauer 303
Ceský úrad pro zkoušení zbraní a streliva upozornuje všechny uživatele samonabíjecích zbraní
Sauer 303. Od kvetna 2009, nepresnou montáží na úderníku, došlo k tomu, že úderník je 0,3 mm
delší, než je konstrukcne dovoleno. Zajištovací zarízení úderníku muže být spušteno a nadmerne
dlouhý úderník by mohl dosáhnout zápalky a dojít k nechtenému výstrelu. Pri použití hrozí riziko vážného poranění
............................................................................
Toto je varování Českého Úřadu pro Zkoušení Zbraní a Střeliva Praha = zkušebna zbraní, ( www.cuzzs.cz )
Stačí se podívat na stránky zkušebny. SAUER 303 je všeobecne nepovedená zbraň s technickými problémy. Snaží se napodobit Browning- BAR a nějak se to německým soudruhům vymklo z rukou.

pred používáním lovecké zbrane Sauer 303
Ceský úrad pro zkoušení zbraní a streliva upozornuje všechny uživatele samonabíjecích zbraní
Sauer 303. Od kvetna 2009, nepresnou montáží na úderníku, došlo k tomu, že úderník je 0,3 mm
delší, než je konstrukcne dovoleno. Zajištovací zarízení úderníku muže být spušteno a nadmerne
dlouhý úderník by mohl dosáhnout zápalky a dojít k nechtenému výstrelu. Pri použití hrozí riziko vážného poranění
............................................................................
Toto je varování Českého Úřadu pro Zkoušení Zbraní a Střeliva Praha = zkušebna zbraní, ( www.cuzzs.cz )
Stačí se podívat na stránky zkušebny. SAUER 303 je všeobecne nepovedená zbraň s technickými problémy. Snaží se napodobit Browning- BAR a nějak se to německým soudruhům vymklo z rukou.
Toto varování zde na fóru již dříve proběhlo.  Má někdo z uživatelů fóra sám, či alespoň z ověřeného zdroje konkretní případ uváděné závady? Na stránkách st. zkušebny je toto varování již dost dlouho. 
Myslivče Mildo, prosím o upřesnění, v čem je Sauer 303 všeobecně nepovedenou zbraní......????? Tedy mimo diskutovanou závadu úderníku. Jsem majitelem Saueru 303 a tedy bych rád byl v obraze. ( Obecně a všeobecně je termín něco jako dočasně a tedy k ničemu....) Za konkrétní informace Ti předem děkuji.

Myslivče Mildo, prosím o upřesnění, v čem je Sauer 303 všeobecně nepovedenou zbraní......????? Tedy mimo diskutovanou závadu úderníku. Jsem majitelem Saueru 303 a tedy bych rád byl v obraze. ( Obecně a všeobecně je termín něco jako dočasně a tedy k ničemu....) Za konkrétní informace Ti předem děkuji.
- 
				Myslivec Milda
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
...............................................................................................................................Lesomil píše: Má někdo z uživatelů fóra sám, či alespoň z ověřeného zdroje konkretní případ uváděné závady? Na stránkách st. zkušebny je toto varování již dost dlouho.
Vážený kolego Leosmile, ano konkrétní případy exploze nábojnice po proražení zápalky u SAUER 303 jsou, jak na Slovensku u firmy Velkoobchod zbraně- Fraňo Nitra tak v Česku, kde je dovozce Arms.cz. Právě na základě destrukce u těchto zbraní došlo k varování Zkušebního Úřadu pro zbraně Praha a k dočasnému zákazu prodeje. Ny výslovný požadavek výrobce = koncerm RUAG se konkrétní případy nezveřejňují. Úpravami zápalníků se výrobní vada, kdy zápalník prorazil zápalku a prachová náplň vyšlehla dozadu dírou po zápalce se závada odstranila. Ale furt tam zůstává to ale, byť v míře menší než malé. Chceš být v obraze. Tedy dobrá. SAUER 303 je výsledek snahy koncernu mít svoji samonabíjecí kulovnici a konkurovat Benelli Argo a Browning-BAR. ( pro sociálně slabé občany je tu samonabíjecí Remington ) Koncern RUAG sestává se značek : Blaser - Sauer - Mauser a munice RWS a Geco. Mauser je taková mrtvola uměle držená při životě, Sauer S-202 je parádní a povedená klasická kulovnice , ale ve srovnání s Blaserem je to zastaralá parní lokomotiva vedle pendolína. Blaser je nejdokonalejší špička koncernu. Letos od 1.7. jako jediná značka podražil, ostatní je na loňské ceně a prodej stagnuje, kdežto Blaser má nárůst prodeje. Model S-303 je samonabíjecí kulovnice " za každou cenu" . Do geniální konstrukce pana Browninga jí chybí moc a nikdy se mu nevyrovná. jednak pouzdro závěru z lehké slitiny s uchycením weaver picatini je špatně. Velké vůle a dural.materiál znamenají, že neexistuje kvalitní montáž pro tuhle zbraň. Cokoliv ocelového se do duralu zakousne, omačká ho a pokaždé se upne trošku jinak. Takže sbohem precizní nastřelení. Fyziku a mechaniku nelze přečůrat. Další mínus = podávací ústrojí. Aby obešli jednoduchý a geniální patent páně J.M. Browninga, vytvořili komplikované monstrum, které jednak usekává a poškozuje olověné hroty střel v nábojnicích, zkus si několikrát za sebou nabít a vybít jeden náboj a dívej se co to dělá s olověným hrotem kulky, druhák náběh nábojnice do komory je v několika úhlech, takže při vyhazování vystřelené nábojnice se tato ráda zasekává. Navíc komora je takové konstrukce, že nějak nedokáže poskytnout nábojnici možnost "dýchnout si" - nafouknout a splasknout před výhozem. Tento jev se u BARu nikdy nevyskytuje. Za třetí hoodně mizerná spoušť, spíš jako na brokovncici a nic se s tím nedá dělat. Taky je to nejméně prodávaný model Saueru v rámci globálního trhu. Ve Španělsku a USA se jim vysmáli a jinde se prodává daleko víc klasika-opakovačka S-202, která je fakt dobrá, ikdyž zastaralé koncepce. Na letošní výstavě IWA 2011 se mi moc líbil názor managera od Saueru. S-303 je naše samonabíjecí kulovnice a máme ji na prodej. Takže je nutno tento model tlačit a propagovat, poněvadž stál moc peněz a ty se musí vrátit. Že nedosahuje kvality a spolehlivosti Browning -Bar ? Koho to zajímá ? Distributor musí nabízet, přesvědčit zákazníka a hlavně prodávat a prodávat. Sauer je přece solidní značka, skoro jako Browning.
Vážený kolego Myslivče Mildo!
Děkuji za poměrně obsáhlé vysvětlení Tvého pohledu na věc. Vzhledem k tomu, že S 303 vlastním krátce a zžkušenosti jsou minimální, může se mi Tvá informace hodit. Nejsem odborním přes zbraně. Spoušť u S303 mi ale vyhovuje.Co se týče lišty, pak je v prodeji zbraň bez lišty, kdy je možno použít weaver připevněný na pouzdro závěru. Dále je lišta integrovaná do horní části pouzdra závěru. Tato ale není weaver či picatini... jedná se o jejich firemní vynález na který pasuje jejich montáž "isi mount", což je problém který nyní řeším. Potřebuji puškohled zvednout a tedy sehnat "mezikus" mezi zbraň a orig. montáž "isi mount". Případně na tom mezikusu mít nahoře weaver.... a použít kroužky na weaver.... Odpovídající montáže ůdajně dělá fy. MAK . Zatím nemám zkušenost s deformací jejich lišty na pouzdru závěru. Používám jen ten jejich "isi mount" a ten je na páčku. Tedy žádné velké tlaky. Uvidím časem a manipulací...... Odsekávání olověného hrotu střely jsem zatím nezaznamenal.. Je ale pravda, že jeden náboj nenabíjím mnohokrát děje li se tak po víte nabíjeních.... O tom ostatním psát nebudu, protože nemám potřebné znalosti. Jsem prostě jen "uživatel" a to ještě začátečník.... Jinak vizuelně se mi ta zbraň líbí. Je sice nepoměrně těžší než Browning (alespoň pocitově) a snad i delší, ale dobře "sedí". Ještě jednou díky za informace. Člověk není potom zaskočen.

Děkuji za poměrně obsáhlé vysvětlení Tvého pohledu na věc. Vzhledem k tomu, že S 303 vlastním krátce a zžkušenosti jsou minimální, může se mi Tvá informace hodit. Nejsem odborním přes zbraně. Spoušť u S303 mi ale vyhovuje.Co se týče lišty, pak je v prodeji zbraň bez lišty, kdy je možno použít weaver připevněný na pouzdro závěru. Dále je lišta integrovaná do horní části pouzdra závěru. Tato ale není weaver či picatini... jedná se o jejich firemní vynález na který pasuje jejich montáž "isi mount", což je problém který nyní řeším. Potřebuji puškohled zvednout a tedy sehnat "mezikus" mezi zbraň a orig. montáž "isi mount". Případně na tom mezikusu mít nahoře weaver.... a použít kroužky na weaver.... Odpovídající montáže ůdajně dělá fy. MAK . Zatím nemám zkušenost s deformací jejich lišty na pouzdru závěru. Používám jen ten jejich "isi mount" a ten je na páčku. Tedy žádné velké tlaky. Uvidím časem a manipulací...... Odsekávání olověného hrotu střely jsem zatím nezaznamenal.. Je ale pravda, že jeden náboj nenabíjím mnohokrát děje li se tak po víte nabíjeních.... O tom ostatním psát nebudu, protože nemám potřebné znalosti. Jsem prostě jen "uživatel" a to ještě začátečník.... Jinak vizuelně se mi ta zbraň líbí. Je sice nepoměrně těžší než Browning (alespoň pocitově) a snad i delší, ale dobře "sedí". Ještě jednou díky za informace. Člověk není potom zaskočen.
Měl bych také dotaz, vlastně několik, ale zde je to OT, takže v novém tématu
viewtopic.php?f=2&t=5919
figi

viewtopic.php?f=2&t=5919
figi
Ke kvalitě Sauer 303 mám jen jednu zkušenost a to se zbraní známého, který si ji koupil u Ketnera v Německu v ráži 300 WM a sekal se mu závěr po výstřelu, zbraň neopakovala, měnili mu kde co a dostal několik zásobníků a nakonec mu vrátili peníze.

Jak už jsem uvedl, měl jsem možnost zkoušet Sauera 303 a Browninga. Ačkoliv moc nekamarádím se samonabíjecími kulovnicemi, i přes výhrady Myslivce Mildy a moje negatívní zkušenosti s vyštipováním nábojnic, bych osobně koupil sauera 303. Věřím, že popsané nedostatky nemůžou být u všech těchto zbraní a k té precizní bych se určitě dopracoval. Sauer 303 mi lépe seděl, je přesnější a elegantnější.

pepavo  Jak jsem psal mám S 303 krátce, ale vystřelil jsem přes 60 patron do terče jen tak pro radost (jako Rumcajs)... vystřelené nábojnice létaly ven jak fretky a ani jediná se nevyštípla, nebyla proražena zápalka, ani nezůstala v komoře. Stejně snadno šly ven z komory i náboje nevystřelené (při vybíjení) Je pravdou, že mi závěr při dopředném chodu cca. tři vyhazované nábojnice přivřel...  To bych ale zatím neřešil, nosorožce nelovím
 Jak jsem psal mám S 303 krátce, ale vystřelil jsem přes 60 patron do terče jen tak pro radost (jako Rumcajs)... vystřelené nábojnice létaly ven jak fretky a ani jediná se nevyštípla, nebyla proražena zápalka, ani nezůstala v komoře. Stejně snadno šly ven z komory i náboje nevystřelené (při vybíjení) Je pravdou, že mi závěr při dopředném chodu cca. tři vyhazované nábojnice přivřel...  To bych ale zatím neřešil, nosorožce nelovím  
   Zbraň perfektně sedí v rameni a naháňková lišta Batue perfektně posadí mušku na cíl....  Ostatní ukáže čas
 Zbraň perfektně sedí v rameni a naháňková lišta Batue perfektně posadí mušku na cíl....  Ostatní ukáže čas  Jak už tu bylo vícekrát poznamenáno, ta zbraň je mnohem přesnější než já
 Jak už tu bylo vícekrát poznamenáno, ta zbraň je mnohem přesnější než já  Zatím jsem spokojen.
  Zatím jsem spokojen.

Jak jsem psal mám S 303 krátce, ale vystřelil jsem přes 60 patron do terče jen tak pro radost (jako Rumcajs)... vystřelené nábojnice létaly ven jak fretky a ani jediná se nevyštípla, nebyla proražena zápalka, ani nezůstala v komoře. Stejně snadno šly ven z komory i náboje nevystřelené (při vybíjení) Je pravdou, že mi závěr při dopředném chodu cca. tři vyhazované nábojnice přivřel...  To bych ale zatím neřešil, nosorožce nelovím
   Zbraň perfektně sedí v rameni a naháňková lišta Batue perfektně posadí mušku na cíl....  Ostatní ukáže čas
 Zbraň perfektně sedí v rameni a naháňková lišta Batue perfektně posadí mušku na cíl....  Ostatní ukáže čas  Jak už tu bylo vícekrát poznamenáno, ta zbraň je mnohem přesnější než já
 Jak už tu bylo vícekrát poznamenáno, ta zbraň je mnohem přesnější než já  Zatím jsem spokojen.
  Zatím jsem spokojen.