Protrhávání nábojnic u saueru 303
-
- Nový návštěvník
Protrhávání nábojnic u saueru 303
Dobrý den, měl bych otázku. Otec má sauera 303 v ráži 30-06 spr. a střelivo S&B a z nynější krabičky se mu už 3xstalo, že po výstřelu to nepřebilo vystřelenou nábojnici za plnou. Po víjmutí nábojnice na ní bylo patrné protržení rantlu. Mluvili jsme o tom i s puškařem, a ten nám tvrdil, že Sellier používá měkčí nábojnice. Byl bych rád o Váš názor - pokud se s tím někdo z Vás už také setkal. Popřípadě jaké střelivo používáte vy. Děkuji
Kozlice Bajkal 12/12-70 a 12/12-76
ZKK 601 243Win. , 3-12x56 Odeon
Kulobrok ZH 308 7x65R/12 , 8x56 Zeis
ZKK 601 243Win. , 3-12x56 Odeon
Kulobrok ZH 308 7x65R/12 , 8x56 Zeis
Re: Protrhávání nábojnic u saueru 303
Tuto zkušenost mám u 303 v ráži 8x57JS. Dělalo mi to u přebíjených nábojů ale pak už i u kupovaných. Důležíté je mít komoru naprosto čistou, což předpokládám, že máte. Problém jsem odstranil tak, že jsem u hotového náboje, mimo střely, zatáhl povrch lanolínem, který je obsažen v jelením loji (dostupný běžně v lékárně). Jednoduše řečeno, nechal jsem kousek rozpustit v kusu látky a v té jsem pak nábojnice poválel.(dá se použít i olej) Sauer 303 je na suché nábojnice choulostivý, má těsnější komoru než Br. bar, u kterého jsem tento problém nezjistil. Při výstřelu zřejmě nábojnice ke stěně komory jakoby přilne na delší dobu než je normální a vytahovač závěru vyštípne část rantlu. Netvrdím, že toto vysvětlení větší odborníky nadchne, ale tak si to vysvětluji já. Tak a teď mi dejte. 

Je pravdou, že Sauer 303 8x57IS vlastním krátcea mnoho Sel l Bell jsem z něj nevystřílel . U těc pár ran se mi to ale dosud nestalo a nábojnice byly vyhozeny bez poškození dna. Vystřelil jsem dost RWS a u nich nikdy. Ale několikrát se mi stalo, že mi závěr při dopředném chodu po ráně přiskřípl vyhazovanou (vystřelenou) nábojnici...... Důvod neznám....
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Varování
pred používáním lovecké zbrane Sauer 303
Ceský úrad pro zkoušení zbraní a streliva upozornuje všechny uživatele samonabíjecích zbraní
Sauer 303. Od kvetna 2009, nepresnou montáží na úderníku, došlo k tomu, že úderník je 0,3 mm
delší, než je konstrukcne dovoleno. Zajištovací zarízení úderníku muže být spušteno a nadmerne
dlouhý úderník by mohl dosáhnout zápalky a dojít k nechtenému výstrelu. Pri použití hrozí riziko vážného poranění
............................................................................
Toto je varování Českého Úřadu pro Zkoušení Zbraní a Střeliva Praha = zkušebna zbraní, ( www.cuzzs.cz )
Stačí se podívat na stránky zkušebny. SAUER 303 je všeobecne nepovedená zbraň s technickými problémy. Snaží se napodobit Browning- BAR a nějak se to německým soudruhům vymklo z rukou.
pred používáním lovecké zbrane Sauer 303
Ceský úrad pro zkoušení zbraní a streliva upozornuje všechny uživatele samonabíjecích zbraní
Sauer 303. Od kvetna 2009, nepresnou montáží na úderníku, došlo k tomu, že úderník je 0,3 mm
delší, než je konstrukcne dovoleno. Zajištovací zarízení úderníku muže být spušteno a nadmerne
dlouhý úderník by mohl dosáhnout zápalky a dojít k nechtenému výstrelu. Pri použití hrozí riziko vážného poranění
............................................................................
Toto je varování Českého Úřadu pro Zkoušení Zbraní a Střeliva Praha = zkušebna zbraní, ( www.cuzzs.cz )
Stačí se podívat na stránky zkušebny. SAUER 303 je všeobecne nepovedená zbraň s technickými problémy. Snaží se napodobit Browning- BAR a nějak se to německým soudruhům vymklo z rukou.
Toto varování zde na fóru již dříve proběhlo. Má někdo z uživatelů fóra sám, či alespoň z ověřeného zdroje konkretní případ uváděné závady? Na stránkách st. zkušebny je toto varování již dost dlouho.
Myslivče Mildo, prosím o upřesnění, v čem je Sauer 303 všeobecně nepovedenou zbraní......????? Tedy mimo diskutovanou závadu úderníku. Jsem majitelem Saueru 303 a tedy bych rád byl v obraze. ( Obecně a všeobecně je termín něco jako dočasně a tedy k ničemu....) Za konkrétní informace Ti předem děkuji.
Myslivče Mildo, prosím o upřesnění, v čem je Sauer 303 všeobecně nepovedenou zbraní......????? Tedy mimo diskutovanou závadu úderníku. Jsem majitelem Saueru 303 a tedy bych rád byl v obraze. ( Obecně a všeobecně je termín něco jako dočasně a tedy k ničemu....) Za konkrétní informace Ti předem děkuji.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
...............................................................................................................................Lesomil píše: Má někdo z uživatelů fóra sám, či alespoň z ověřeného zdroje konkretní případ uváděné závady? Na stránkách st. zkušebny je toto varování již dost dlouho.
Vážený kolego Leosmile, ano konkrétní případy exploze nábojnice po proražení zápalky u SAUER 303 jsou, jak na Slovensku u firmy Velkoobchod zbraně- Fraňo Nitra tak v Česku, kde je dovozce Arms.cz. Právě na základě destrukce u těchto zbraní došlo k varování Zkušebního Úřadu pro zbraně Praha a k dočasnému zákazu prodeje. Ny výslovný požadavek výrobce = koncerm RUAG se konkrétní případy nezveřejňují. Úpravami zápalníků se výrobní vada, kdy zápalník prorazil zápalku a prachová náplň vyšlehla dozadu dírou po zápalce se závada odstranila. Ale furt tam zůstává to ale, byť v míře menší než malé. Chceš být v obraze. Tedy dobrá. SAUER 303 je výsledek snahy koncernu mít svoji samonabíjecí kulovnici a konkurovat Benelli Argo a Browning-BAR. ( pro sociálně slabé občany je tu samonabíjecí Remington ) Koncern RUAG sestává se značek : Blaser - Sauer - Mauser a munice RWS a Geco. Mauser je taková mrtvola uměle držená při životě, Sauer S-202 je parádní a povedená klasická kulovnice , ale ve srovnání s Blaserem je to zastaralá parní lokomotiva vedle pendolína. Blaser je nejdokonalejší špička koncernu. Letos od 1.7. jako jediná značka podražil, ostatní je na loňské ceně a prodej stagnuje, kdežto Blaser má nárůst prodeje. Model S-303 je samonabíjecí kulovnice " za každou cenu" . Do geniální konstrukce pana Browninga jí chybí moc a nikdy se mu nevyrovná. jednak pouzdro závěru z lehké slitiny s uchycením weaver picatini je špatně. Velké vůle a dural.materiál znamenají, že neexistuje kvalitní montáž pro tuhle zbraň. Cokoliv ocelového se do duralu zakousne, omačká ho a pokaždé se upne trošku jinak. Takže sbohem precizní nastřelení. Fyziku a mechaniku nelze přečůrat. Další mínus = podávací ústrojí. Aby obešli jednoduchý a geniální patent páně J.M. Browninga, vytvořili komplikované monstrum, které jednak usekává a poškozuje olověné hroty střel v nábojnicích, zkus si několikrát za sebou nabít a vybít jeden náboj a dívej se co to dělá s olověným hrotem kulky, druhák náběh nábojnice do komory je v několika úhlech, takže při vyhazování vystřelené nábojnice se tato ráda zasekává. Navíc komora je takové konstrukce, že nějak nedokáže poskytnout nábojnici možnost "dýchnout si" - nafouknout a splasknout před výhozem. Tento jev se u BARu nikdy nevyskytuje. Za třetí hoodně mizerná spoušť, spíš jako na brokovncici a nic se s tím nedá dělat. Taky je to nejméně prodávaný model Saueru v rámci globálního trhu. Ve Španělsku a USA se jim vysmáli a jinde se prodává daleko víc klasika-opakovačka S-202, která je fakt dobrá, ikdyž zastaralé koncepce. Na letošní výstavě IWA 2011 se mi moc líbil názor managera od Saueru. S-303 je naše samonabíjecí kulovnice a máme ji na prodej. Takže je nutno tento model tlačit a propagovat, poněvadž stál moc peněz a ty se musí vrátit. Že nedosahuje kvality a spolehlivosti Browning -Bar ? Koho to zajímá ? Distributor musí nabízet, přesvědčit zákazníka a hlavně prodávat a prodávat. Sauer je přece solidní značka, skoro jako Browning.
Vážený kolego Myslivče Mildo!
Děkuji za poměrně obsáhlé vysvětlení Tvého pohledu na věc. Vzhledem k tomu, že S 303 vlastním krátce a zžkušenosti jsou minimální, může se mi Tvá informace hodit. Nejsem odborním přes zbraně. Spoušť u S303 mi ale vyhovuje.Co se týče lišty, pak je v prodeji zbraň bez lišty, kdy je možno použít weaver připevněný na pouzdro závěru. Dále je lišta integrovaná do horní části pouzdra závěru. Tato ale není weaver či picatini... jedná se o jejich firemní vynález na který pasuje jejich montáž "isi mount", což je problém který nyní řeším. Potřebuji puškohled zvednout a tedy sehnat "mezikus" mezi zbraň a orig. montáž "isi mount". Případně na tom mezikusu mít nahoře weaver.... a použít kroužky na weaver.... Odpovídající montáže ůdajně dělá fy. MAK . Zatím nemám zkušenost s deformací jejich lišty na pouzdru závěru. Používám jen ten jejich "isi mount" a ten je na páčku. Tedy žádné velké tlaky. Uvidím časem a manipulací...... Odsekávání olověného hrotu střely jsem zatím nezaznamenal.. Je ale pravda, že jeden náboj nenabíjím mnohokrát děje li se tak po víte nabíjeních.... O tom ostatním psát nebudu, protože nemám potřebné znalosti. Jsem prostě jen "uživatel" a to ještě začátečník.... Jinak vizuelně se mi ta zbraň líbí. Je sice nepoměrně těžší než Browning (alespoň pocitově) a snad i delší, ale dobře "sedí". Ještě jednou díky za informace. Člověk není potom zaskočen.
Děkuji za poměrně obsáhlé vysvětlení Tvého pohledu na věc. Vzhledem k tomu, že S 303 vlastním krátce a zžkušenosti jsou minimální, může se mi Tvá informace hodit. Nejsem odborním přes zbraně. Spoušť u S303 mi ale vyhovuje.Co se týče lišty, pak je v prodeji zbraň bez lišty, kdy je možno použít weaver připevněný na pouzdro závěru. Dále je lišta integrovaná do horní části pouzdra závěru. Tato ale není weaver či picatini... jedná se o jejich firemní vynález na který pasuje jejich montáž "isi mount", což je problém který nyní řeším. Potřebuji puškohled zvednout a tedy sehnat "mezikus" mezi zbraň a orig. montáž "isi mount". Případně na tom mezikusu mít nahoře weaver.... a použít kroužky na weaver.... Odpovídající montáže ůdajně dělá fy. MAK . Zatím nemám zkušenost s deformací jejich lišty na pouzdru závěru. Používám jen ten jejich "isi mount" a ten je na páčku. Tedy žádné velké tlaky. Uvidím časem a manipulací...... Odsekávání olověného hrotu střely jsem zatím nezaznamenal.. Je ale pravda, že jeden náboj nenabíjím mnohokrát děje li se tak po víte nabíjeních.... O tom ostatním psát nebudu, protože nemám potřebné znalosti. Jsem prostě jen "uživatel" a to ještě začátečník.... Jinak vizuelně se mi ta zbraň líbí. Je sice nepoměrně těžší než Browning (alespoň pocitově) a snad i delší, ale dobře "sedí". Ještě jednou díky za informace. Člověk není potom zaskočen.
Měl bych také dotaz, vlastně několik, ale zde je to OT, takže v novém tématu
viewtopic.php?f=2&t=5919
figi
viewtopic.php?f=2&t=5919
figi
Ke kvalitě Sauer 303 mám jen jednu zkušenost a to se zbraní známého, který si ji koupil u Ketnera v Německu v ráži 300 WM a sekal se mu závěr po výstřelu, zbraň neopakovala, měnili mu kde co a dostal několik zásobníků a nakonec mu vrátili peníze.
Jak už jsem uvedl, měl jsem možnost zkoušet Sauera 303 a Browninga. Ačkoliv moc nekamarádím se samonabíjecími kulovnicemi, i přes výhrady Myslivce Mildy a moje negatívní zkušenosti s vyštipováním nábojnic, bych osobně koupil sauera 303. Věřím, že popsané nedostatky nemůžou být u všech těchto zbraní a k té precizní bych se určitě dopracoval. Sauer 303 mi lépe seděl, je přesnější a elegantnější.
pepavo
Jak jsem psal mám S 303 krátce, ale vystřelil jsem přes 60 patron do terče jen tak pro radost (jako Rumcajs)... vystřelené nábojnice létaly ven jak fretky a ani jediná se nevyštípla, nebyla proražena zápalka, ani nezůstala v komoře. Stejně snadno šly ven z komory i náboje nevystřelené (při vybíjení) Je pravdou, že mi závěr při dopředném chodu cca. tři vyhazované nábojnice přivřel... To bych ale zatím neřešil, nosorožce nelovím
Zbraň perfektně sedí v rameni a naháňková lišta Batue perfektně posadí mušku na cíl.... Ostatní ukáže čas
Jak už tu bylo vícekrát poznamenáno, ta zbraň je mnohem přesnější než já
Zatím jsem spokojen.