Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Perník
Pravidelný diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Perník »

Před několika týdny jsem měl možnost navštívit honitbu, kde právě probíhala dančí říje. Odpoledne jsem z vysokého zalesněného svahu, za slunečného počasí měl možnost sledovat říjiště s velkým množstvím zvěře, rochající dobré daňky, holou. To vše jen několik set metrů od vesnice, nedaleko cesty po které v klidu jezdili lidé na koních. Navečer jsme poseděli na čekané, viděl jsem tlupu muflonní a později i 5letého samotného berana (genotyp muflonní je zde zcela jiný než znám od nás z polní honitby, mufloni zde nejsou tak robustní, asi jsou z těch kopců více vysportovaní :D a svou úlohu jistě hraje i úživnost) Jinak nádherný výhled do svažité louky, krásně podzimně zbarvené listnaté lesy v okolí, prostě nádhera.
Při návratu z čekané, již za plné tmy mě kamarád v lese zastavil a dal mi najevo že v lese je daněk. Vůbec jsem o jeho blízkosti v té úplné tmě neměl tušení. Daněk začal rochat a kamarád mu začal krásně odpovídat. Daněk si to podle přibližování jeho hlasu namířil přímo k nám a došel až asi na 50-60m, kdy se mu "něco" přestalo líbit. Neuvěřitelný zážitek vědět o zvěři a vnímat její přítomnost jen sluchem, protože viditelnost na lesní cestě nebyla snad ani půl metru...
Při zpáteční cestě jsme zastavili ještě v blízkosti několika říjišť a jen tak pár metrů od auta jsme poslouchali jak daňci rochají. Ozývali se snad ze všech koutů...
Musím přiznat, že pro kluka z polní honitby to byl opravdu nezapomenutelný zážitek, i bez toho že bych lovil...
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Včera jsem se vydal na obchůzku při měsíčku,chtěl jsem posedět na kazatelně a pak se vydat na šoulání.Sednu do auta a vyrazil jsem po silnici která vede až na konec revíru,jezdím po ní téměř každy den max 2-3.Přehoupnu se přes horizont zahnu do zatáčky a ... :!: :!: :!: první,druhé,desáté prase hledí do dálkových světel :idea:
Stojí na silnici po které se zrovna chystají přejít,jako když vypustíte domácí králíky z klece-neví kam mají jít tak se točí kolem osy a nic...No vzmůžu se na spojku brzdu a natažení po zbrani na z. sedadle.
Samozřejmě prasata v klidu odchází do 3m meze...No zase mám klid na takovou náhodu na 4 roky :lol:
zekon
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zekon »

Žiaľ môj posledný lovecký zážitok je pre mňa dosť negatívny a frustrujúci. Keďže bol krásny spln a vnadisko som mal pripravené vybral som sa na diviakov. Zasadol som o 19,00 a začalo čakanie. Postupne vychádzalo srnčie občas nejaký ten zajac až pred 21,30 bolo počuť z lesa pohyb diviakov. Najprv na vnadisko vyšla diviačica a tesne za ňou prasata. Beriem ďalekohľad a kontrolujem situáciu uisťujem sa, že tam nie je ďalšia bachynka. Beriem guľovnicu čakám až bachyňa kúsok pôjde dopredu, aby bola čo najďalej od prasaťa na ktoré som sa rozhodol vystreliť. Tá chvíľa na seba nenechala dlho čakať umiestňujem bod puškohľadu na prasa, ešte si v duchu hovorím, že strieľam z vysokého posedu na 100m treba trochu vyššie a odpalujem. V puškohľade vidím, ako prasa padá na pravú - ,,výstrelovú,, stranu a začalo odkazovať, 1x; 2x 3x kontrolujem to cez puškohľad všetko je tak ako má byť , odkladám guľovnicu a zrazu pozriem na nástrel a prasa sa dvíha otáča sa smerom k lesu urobí krok a padá / láme sa dopredu na pravú stranu, dvíha sa, urobí ďalší kroka zase sa podlamuje a padá na stranu vstrelu, nezmohol som sa ani na to, aby som zobral guľovnicu a vystrelil... len my preletelo hlavou, že pri ďalšom kroku už proste zostane ležať a už sa nepostaví... Ešte chvíľu čakám a idem na nástrel, prasa nikde volám kolegu a ideme do lesa s baterkami, v očakávaní že v okruhu 10 - 15 metrov prasa leží, nikde nič. Rozhodol som sa ísť pre psov. Prichádzam asi za pol hodiny a vypúšťam psov začínajú hľadať vôbec nejavia záujem o okolie nástrelu, žiadna stopa, len sa snažia hľadať, ideme do lesa hľadáme dve hodiny a nakoniec to vzdávame odkladáme to na ráno. Ráno už o 6,30 sme na mieste v trojici a s novými dvomi psami začíname prehľadávať les to nám trvá tri hodiny, výsledok žiadny - vzdávame to. Bol som tam znovu poobede s rovnakým výsledkom, prešli sme les v okruhu min. 500 m. Nejde mi to do hlavy, kam dostalo zásah, ako je možné, že sa toto udialo, že na nástrele ani nikde inde nebola ani kvapka farby, ani striž, srsť proste nič :( ... Je mi s toho nanič ešte som sa s tým nevyrovnal, že sa mi také niečo stalo a nedohľadal som zver aj keď si myslím že som pre to spravil maximum čo som mohol...Dodám ešte, že som strieľal .308Win. Norma Vulkan 11,7g prebíjaná
TIKKA T3 .308 Win. Meopta Meostar R2 2,5-15x56 RD 4K
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
Slovenský hrubosrstý stavač
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

No skoro bych řekl že prase bylo střelené na trn. Prase bylo omráčené a taky nebarví. Ale nevim proc z vysokeho posedu na 100 m mirit vyse? Za prve si myslim že by posed musel byt hodně vysoký aby to mělo nějaký zásadní vliv. Ale pokud se střílí z prudkého svahu dolů, mělo by se naopak mířit níže...
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

Zekon správně míří výš aby zasáhl na vstřelové straně horní část plíce a na výstřelové spodní.
Teda to už musí bejt krpál aby to bylo třeba.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne ned 13.11.2011, 14:56, celkem upraveno 1 x.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Taky bych to viděl na trn-prase je omráčené,dezorientované,po cvíli se srovná a odchází skoro nezraněné kdo ví kam.Tomu nadsazování taky trochu nerozumím-za 1) 100m se mi zdá i při plném měsíčku hodně velká a zároven nepochopitelná dálka.Hold je doba sniperů :?: :oops: Za 2) si myslím,že i z hodně vysokého posedu to nadsazení není potřeba. No a dosled vzdát po 500 metrech se mi zdá taky dost málo.Dobrej pes by po tom šel na volno klidně i pár km,otázka jestli by to prase dokázal udržet na místě.
zekon
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zekon »

Ten posed má stojku urobenú zo žeriavového ramena vysokého 10 metrov + kazateľňa resp. výška okienka a úroveň terénu na miernom kopci to všetko dá dohromady +/- 12 metrov nad terénom a ten uhol je už dosť poznať. Keď som to raz dávno skúšal tak som si na 100 m postavil terč a zásahy pri mierení na flek som mal o 5 cm nižšie oproti nástrelu zo zeme, keď mám v 100 m zásah 2,5 cm nad stred. Nás v kurze učili že pri streľbe z kopca aj do kopca treba mieriť vyššie a takto som si to aj prakticky vyskúšal, že na tom niečo bude. A čo sa týka toho zásahu pľúc je to presne ako píše MiraDuchek to už je x krát vyskúšané na srnčom, ale hlavne tam je spádová cesta líšok a zvlášť u nich je toto treba brať do úvahy, tam mierim vždy na vrchol chrbta a zásahy sú OK lebo 5 cm na líške už je dosť a presne tak to funguje, len na toto prasa to tento krát nefungovalo :( My sme to po 500 m nevzdali psi vôbec nemali stopu chodili sme v podstate po lese v okruhu 500m hore dole a psi boli na voľno a to celé trvalo dohromady cca. 6 hodín a to sme preliezli skoro po štvornožky aj tie najhustejšie kroviny...
Zásah na trn ? prosím mohli by ste mi to vysvetliť ?
Naposledy upravil(a) zekon dne ned 13.11.2011, 15:09, celkem upraveno 1 x.
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

To jsi asi zrovna chyběl vid :D . Ometeš praseti páteř aniž by jí střela poškodila,prase se po chvilce srovná a zamává ti pírkem a už ho neuvidíš,teda mužeš ho potom vidět na výhřadě po nadhánce,bude to ten kus co má na hřbetě čerstvej šlic jak od biče :lol: .
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
zekon
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zekon »

Aha, u nás to je ,,kohútik,, ale to je dosť blízko hlavy a chrbtice predpokladal by som, že minimálne je to obrnná rana a prasa by zostalo ležať, keď aj by bolo potreba dostreliť ale ležalo by ???... ale prečo nebola farba ani srsť / striž... viete u nás sa strelia max. 2 -3 kusy diviačej ročne takže skúsenosti chýbajú :oops:
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To MiraDuchek: :lol: :lol: :lol:

To Zekon:
Na co jsi to vůbec střílel sele nebo lončák? Pochopitelně se mi stalo něco podobného už několikrát a tak neodkládám kulovnici dokud prase nezhasne a v případě,že se pokouší postavit,tak letí hned další...
Jinak střílet s oporou na sto metrů při měsíčku by neměl být problém,ikdyž to vypadá jako metrů 150,ale záleží na okolnostech.
Jestli jsi těch pětset metrů šel po stopě celého rudlu a bez barvy,tak si s tím nelam hlavu.
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

No protože si nepoškodil zadné důležité orgány ani tepny...střela prošla přesně mezi obratly, aniž by poškodila páteř.Prase padne jak podťaté a člověk si myslí že má vyhráno. Od jisté doby každý kus v ohni hodně dlouho hlídám v křížku. :D Jednou se mi stalo to samé co tobě...přišli prasátka, vybral jsem nejmenší, bác, sele v ohni. Volal jsem domů že přijdu trochu dýl najednou koukám jak se prase zvedá...a už sem ho neviděl. A to byl snih. Na nástřelu trocha barvy a trocha stříže, dál už nic. Šli jsme po nim se psem opravdu daleko, připojilo se pak opět k rudlu.
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

Doporučuji přečíst http://www.balistika.cz/vnejsi_program.html je tam kapitola střelba z kopce a do kopce
zekon
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zekon »

Poučenie do budúcna - vystreliť, sledovať zver a okamžite prebiť + následne ju držať ešte nejaký čas v kríži aspoň po dobu čo bude odkazovať, nespoliehať sa na smrteľný zásah, ak by som toto spravil vystrelil by som aj druhú a možno úspešnejšiu ranu... ešte som sa z toho neoklepal, ani som už dva dni nešiel von :( a chvíľu asi ešte potrvá než sa mi vráti stratená sebaistota :(
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Zas to neber tak tragicky-nemělo by se to stávat,ale myslím,že se to stalo astane asi každému.Jinak na trn nemusí být přímo na kohutik jak píšeš.může to být po dylce celé páteře a výsledek je vždy stejnej.Akorát těch 100 se mi zdá v noci opravdu dost.Ne že bych při dobré viditelnosti nevystřelil,ale že bych cíleně krmil takhle daleko to fakt ne.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Právě,že takto vzdálené krmeliště má své velké opodstatnění...Ja to dělám zrovna tak,ale okolo těch 70 metrů,ovšem pokud nepoužíváš umělí přísvit,tak jseš bez měsíčku v prde...a samozřejmě si celé sdružení klepe na hlavu,že to není normální..
Odpovědět