Mám to obdobně, podařilo se mi sehnat originál násuvku ZG47 i se starým lovcem 3x. Jednotlivé násuvky se kdysi lícovaly na konkrétní kus ZG, alespoň ze začátku v 50.letech. Já jsem měl štěstí, že na mé ZGčko to šlo s minusovou vůlí, takže jsem si jen lehce dolícoval spodek montáže na lehce suvné nasazení. Mám zkušenost s nástřelem stejnou jako Pufr + to mám originál k ZG - takže to myslím vypadá stylově. Kroužky, rybiny, případně jiné úchyty na optiku už se musí do základny originální montáže vyrobit na míru. Já mám rybiny a Zeisse 6x42. U snímání je to jedno, ale u nasazování dodržuji pořadí dotažení, čili zkontroluji případné nečistoty v drážkách, lehce drážky nakonzervuji, dojedu až na doraz, dotáhnu co to jde (rukou prsty) rádlované kolečko v předu, pak vzadu a následně ještě jednou v předu a vzadu. Tento postup mě nikdy nezklamal a funguje celkem i na nelícovaných násuvkách. U násuvek taky není od věci momentový klíč (není podmínkou) + dodržet pořadí.
Další možnost krom násuvky je klapka (případně suhl montáž) nebo švenk. U švenku nebo klapky se to řeší tak, že se zafrézuje do přední části pouzdra přední kámen - tento způsob nedoporučuji u žádné ZG/ZKK/CZ550 flinty, kde je maximální šířka náboje větší než u 9,3x62. V každém případě pouzdro ztratí původní tuhost, což je škoda. Už jsem se setkal i se zbraněmi profrézovanými až na závit, což je vyloženě nebezpečné.
Pokud tedy švenk nebo klapku, tak přední kámen napájet přes můstek rovnou na hlaveň, což vypadá ovšem mimo M98 všelijak(můj osobní názor).
Recknagel i FAO dělá švenka, kde se nasazují kámeny rovnou na rybinu pouzdra, ale to je řešení, které se zase může uvolňovat a zbytečně zvedá stavební výšku montáže.
Moje zkušenost je taková, že dobrá násuvka za dodržení pravidel stále stejného nasazování a dotažení (tedy na maximum) nemění polohu SBZ.
Ještě jedna zkušenost: měl jsem švenka od recknagela za 8tis, přední kámen a klíč slícovaný dost na tuho (raději, byla to 8x64S) a klíč byl upnutý přes kroužek rovnou na optice (ocelový artemis 6x42). Vždycky jsem měl 1. ránu po nasazení cca 2-3cm vpravo na 50m, další rány už centr. Tubus optiky prostě zůstal po nasazení s určitým ohnutím, vlivem napjetí a po 1. ráně se to srovnalo
I toto se může někdy u švenk montáže dít.