Kulovnice ZG

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Lotr
Zkušený diskutér

Re: kulovnice ZG

Příspěvek od Lotr »

Tak jsem přátelé definitivně pokročil ve svém pátrání po celopažbených kulovnicích ZG-47 v 8x57JS. Díky mysliveckým přátelům z Moravy s vazbou na bývalé zaměstnance Zbrojovky se mi podařilo zjistit, že existují doklady o tom, že tyto zbraně byly skutečně vyrobeny pro armádu jako ostřelovací. První zkušební série zbraní byla v počtu asi 150 ks, která procházela vojskovými zkouškami a poté byla vyrobena série zbraní v počtu 650 ks, která začínala výr. číslem 15.000. Toto číslo má moje zbraň. Všechny nadpažbené, všechny ve zmiňované ráži. Z armádní objednávky později sešlo a zbrojovka dala pušky na civilní trh. Původně měl o zbraně zájem nějaký lesní závod na Šumavě, který je chtěl zakoupit jako služební zbraně pro lesníky, ale nakonec sešlo i z toho a zbraně se dostaly do volného prodeje. Tak se ke zbrani dostalo i myslivecké sdružení, od kterého jsem před lety svou zbraň odkoupil i já.
Toto tvrzení už nejsou žádné dohady, ale skutečnosti podložené záznamy z archivu Zbrojovky. Požádal jsem svůj kontakt, aby mi tyto doklady naskenoval a poslal. Takže prosím o trochu trpělivosti, než budu moct svoje tvrzení doložit. Trvalo mi 7 let, než jsem se k těmto informacím dostal a mohu je skutečně potvrdit listinnými důkazy. Pak že myslivci nejsou trpěliví :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
mdok1
Nový návštěvník

Příspěvek od mdok1 »

Gratulujem k úspechu, o takú guľovnicu by som mal záujem aj ja:))
ZKK 601 308W, BO 98 7x57, ZP 50 16/16, ZH 5,6x52 R/12, Brno model 1 22 LR, slovenský kopov
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Sháněj, ale ne u mě, neprodám, ani omylem :P :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
mdok1
Nový návštěvník

Příspěvek od mdok1 »

ale no, nepredáš?:))
ZKK 601 308W, BO 98 7x57, ZP 50 16/16, ZH 5,6x52 R/12, Brno model 1 22 LR, slovenský kopov
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2Lotr O ráži těch zbraní pro armádu neříkal ten zdroj nic?
Kus z VHÚ vyfocený v Šádově knížce je v 8x64S - i byla vyrobená zkušební serie vojenských nábojů této ráže v Považske Bystrici
Pufr
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 Pufr:8x57JS. Všechny pušky byly vyrobeny pouze v této ráži, což potvrzuje jak můj zdroj ze Zbrojovky, tak moje pátrání po jednotlivých zbraních, které jsem objevil.
8x64S byl vyroben pro ostřelovací pušku ZG49Sn, která také procházela vojskovými zkouškami, ale nakonec vyhrál sovětský 7,62x54R a Opu vz. 54.
Nikon D-3100
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Tady sem něco našel..někteří to jistě znají...

http://www.streleckarevue.cz/archiv-det ... 11/082.pdf
dřevák
Nový návštěvník

Příspěvek od dřevák »

Zdravím nevíte kde by se dal sehnat ke stažení celý článek ze střelecké revue o galašce?
dusab
Častý návštěvník

Příspěvek od dusab »

Mam komplet clanok, napis mail, poslem ti.
gulovnica ZG, gulovnica CZ 531, Sauer 80, Gulobrok Brno Super, dvojka Brno 16/16
ridgeback
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ridgeback »

Tak už jí mám také. Zakoupil jsem jí s origo montáží a puškohledem. Vypadá tak samozřejmě suprově, ale ten puškohled není na večerní čekanou. Tzn. teď řeším, jakou montáž na to dát, aby to mmj. i rozumně vypadalo. Jsem rozhodut pro jednodílnou, ale nenašel jsem nic konkrétního. Jak to máte řešené?
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Záleží jestli chceš ten zaměřovač sundavat. Já ho sundavám a tak u ZG "jedu" stále v těch násuvkách od Sentivániho - FAO. Je to ten typ s otočnou zadní objímkou - kroužkem a horizontálním posuvem předního kroužku šroubky po bocích montáže (starší typ :) ). Důležité ale je, že FAO je vyrábí s přídavkem - novou montáž na pušku nenasadíš - po dolícování výšky opěr na rybinové drážky pouzdra závěru jde montáž "suvně" - s určitým odporem - podle slícování - nasadit. Po dolícování není změna bodu zásahu při opětovném nasazení velká - někdy žádná, někdy kolem 1cm, větší nebývá. Úplně vrchol elegance to teda není. V obchodě FAO bere obvykle telefon pan Brodický - dá se domluvit i prodej jen základny montáže atd..

Do pouzdra závěru ZG -ZKK -550 by se měla montáž opírat pouze v ploše drážek - nemá ležet na horní ploše pouzdra. Drážky jsou vypracované frézou zpravidla na jedno upnutí - horní plocha je obrobená při jiné operaci a zkušenost ukazuje, že nemusí být "rovnoběžná" s drážkami. U ZKK 600 jsem nedávno viděl, že při rovnání horní plochy pouzdra na rybinové drážky se ubíralo vpředu cca 0,5 mm :? Rovnání proběhlo pro nalepení a přišroubování Pisatinny lišty - to je další možnost. A samozřejmě "švenk" - určitě tu budou nějaké zkušenosti.

Pokud nebudeš zaměřovač sundávat, tak je výběr jednodušší.
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Mám to obdobně, podařilo se mi sehnat originál násuvku ZG47 i se starým lovcem 3x. Jednotlivé násuvky se kdysi lícovaly na konkrétní kus ZG, alespoň ze začátku v 50.letech. Já jsem měl štěstí, že na mé ZGčko to šlo s minusovou vůlí, takže jsem si jen lehce dolícoval spodek montáže na lehce suvné nasazení. Mám zkušenost s nástřelem stejnou jako Pufr + to mám originál k ZG - takže to myslím vypadá stylově. Kroužky, rybiny, případně jiné úchyty na optiku už se musí do základny originální montáže vyrobit na míru. Já mám rybiny a Zeisse 6x42. U snímání je to jedno, ale u nasazování dodržuji pořadí dotažení, čili zkontroluji případné nečistoty v drážkách, lehce drážky nakonzervuji, dojedu až na doraz, dotáhnu co to jde (rukou prsty) rádlované kolečko v předu, pak vzadu a následně ještě jednou v předu a vzadu. Tento postup mě nikdy nezklamal a funguje celkem i na nelícovaných násuvkách. U násuvek taky není od věci momentový klíč (není podmínkou) + dodržet pořadí.
Další možnost krom násuvky je klapka (případně suhl montáž) nebo švenk. U švenku nebo klapky se to řeší tak, že se zafrézuje do přední části pouzdra přední kámen - tento způsob nedoporučuji u žádné ZG/ZKK/CZ550 flinty, kde je maximální šířka náboje větší než u 9,3x62. V každém případě pouzdro ztratí původní tuhost, což je škoda. Už jsem se setkal i se zbraněmi profrézovanými až na závit, což je vyloženě nebezpečné.
Pokud tedy švenk nebo klapku, tak přední kámen napájet přes můstek rovnou na hlaveň, což vypadá ovšem mimo M98 všelijak(můj osobní názor).
Recknagel i FAO dělá švenka, kde se nasazují kámeny rovnou na rybinu pouzdra, ale to je řešení, které se zase může uvolňovat a zbytečně zvedá stavební výšku montáže.
Moje zkušenost je taková, že dobrá násuvka za dodržení pravidel stále stejného nasazování a dotažení (tedy na maximum) nemění polohu SBZ.
Ještě jedna zkušenost: měl jsem švenka od recknagela za 8tis, přední kámen a klíč slícovaný dost na tuho (raději, byla to 8x64S) a klíč byl upnutý přes kroužek rovnou na optice (ocelový artemis 6x42). Vždycky jsem měl 1. ránu po nasazení cca 2-3cm vpravo na 50m, další rány už centr. Tubus optiky prostě zůstal po nasazení s určitým ohnutím, vlivem napjetí a po 1. ráně se to srovnalo :)
I toto se může někdy u švenk montáže dít. :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
ridgeback
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ridgeback »

To zní dobře. Sundávat to nebudu. Zbrojovák - bylo by nějaké foto?
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
karlik
Nový návštěvník

Příspěvek od karlik »

Chci se zeptat jestli jste někdo viděl ZG 47 v ráži 9,3x62, četl jsem ve střeleckém magazínu že se vyráběly, ale o žádné nevím ani jsem žádnou neviděl nebo někdo jo?? Bylo jich vyrobeno málo nebo na náš trh vůbec nešly?? Jsem fanda ZG a sám ji vlastním v ráži 8x64S, kterou jsem nedávno sehnal. Díky za odpovědi.
Odpovědět