montovat se muzes, ale jen tim ze si budes definovat co se ti libi.
u vetsiny zbrani zacina diskuze s klientem dotazem, jak daleko, jak presne a kolik na to mas penez. pak se vybira kalibr, strela (typ, pokud mozno primo vyrobce) a na zaklade toho se vybira raze a OAL a z tech informaci se pak dava pozadavek na komoru. Takze se stane ze padne neco jako "chci strilet na 1000m sportovne do papiru, tak se vybira neco co kope nejmene apd. hodne lidi si vybere 6.5/284 a ti co nechteji nechavat nic nahode, tak si vyberou tight neck (.290") a jsme tam kde jsme byli od zacatku.
nekdy prijde oznaceni 6.5/284 win a podruhe norma. je to putna, protoze to neni v normach CIP. nekdo chce zasobnik, tak se dela komora jinak, protoze budou asi jine strely, a urcite jina OAL. Tohle norma CIP proste neresi a urcite se to do ni nevejde.
Nekdo s tim chce lovit tak se resi neco co to ma potrebnou energii i na 1000m. Je rozdil mezi tercovou zbrani do 300m kde se soutezi na soustrel a zbrani co se strili na body. Vsechny tyhle zbrane (vcetne treba klasicke 6BR Norma) svymi rozmery se do CiP normy nevejdou. vsechny vyzaduji delani naboju na miru. Takze kdyz mi rekne zkusebna, prineste 5 naboju, tak holt prinesu 5 naboju. kdyby mi rekli, my si je udelame, prineste matrice, tak mi asi nezbyde nic jineho. kdyz reknou neco jineho, tak nemam na vybranou.
Pokud se bavite s nekym kdo tomu rozumi, tak vam rekne ze zkousky vystrelem tormentaku, ma cenu delat jen starych zbrani, ktere vypadaji jak vypadaji. Co chces zkouset na malorazce, ktera ma zaver (beru jako celek, angl. Action) stejne robustni a uzamyka daleko spolehliveji nez Blaser, hlaven ze stejneho baga jako 338LM. Na to aby nekdo prisel na to ze hlaven ma nekde prasklinu ci jinou vadu, stejne neprijdes 2 vystrely silnejsimi o 30%/ budes testovat vlastne merenim vuli (vyvrt v polich, komoru na zaverovou vuli a co jeste? u kliky) pokud je tohle v poradku, tak nic vic asi nevymyslis. nove ci prehlavnovane zbrane se nejvice vraceji kvuli zaverove vuli, protoze puskari jsou lini si koupit merky.
u nestd (a ted myslim opravdove Wildcats) kde ta raze neexistuje, ti PTG, Clymer, JGS, Triebel udela sadu vystruzniku a puskar s nimi udela komoru, pravdepodobne i kalibrovaci a usazovaci matrici. Willson ti udela merku. Na vse musis mit vykres, takze predpokladam ze kdyz dokumentaci dodas na zkusebnu i s patronama, a nebude to vytvor typu kal. 20mm do vodovodni trubky, tak na to dostanes overovaci znacku. Ale zase, to je moje domnenka a spravny postup ti reknou na zkusebne.
je to stejne jako s PCR, kdyz nevim tak se zeptam, a ptam se tam kde me budou kontrolovat. Ja to chci mit dobre a v poradku, oni chteji mit co nejmi prace a problemu. takze kdyz to neni vylozena pitomost o ktere vim, ze nema oporu v zakone, ze si to jen ulehcuji (viz drive seznamy pohresovanych dokladu, donutil jsem je davat mi to el. podobe a na webu mi jeste dens myslim bezi jednoducha kontrola, o ca rok drive, nez si to dali oni na svuj). To same plati i o zkusebne. (nakonec o vsech uradech) dokud je v tom bordel a nejsou jasne a jednoznacne vyklady zakona, tak je to nejlepsi zpusob. Nejake rady na webu, jsou o nicem.