Malorazka + puskohlad

Vše o kulovnicích a malorážkách
dalas
Administrátor

Re: Malorazka + puskohlad

Příspěvek od dalas »

třeba tento nevypadá špatně a měl by držet i na výkonné ráži. http://bestpatron.shop5.cz/cz-detail-34 ... 24x50.html
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
SoliM
Nový návštěvník

Příspěvek od SoliM »

Presne moja cenová kategória :-D
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

To SoliM: Na začátku jsem ti napsal ( s ohledem na tvůj finanční předpoklad), k čemu bych se přikláněl já a troufnu si tvrdit, že výkonově srovnatelnou sestavu - kde by se mělo počítat s novou flintou a puškohledem, rozhodně nenajdeš. A jestli chceš na nějaké straně, při financích, které máš k dispozici, polevit v kvalitě, tak akorát spláčeš nad výdělkem. Buď nebude malorážka střílet na nějaké snesitelné úrovni, nebo na to puškohledem neuvidíš.
K tomu je dál těžko něco říkat, rozhodnutí je na tvé zralé úvaze :wink: . Ale nechtěj tady po nikom, aby Ti schválil rozhodnutí na nákup malorážky za 350-400 eur, puškohled 100 eur - to nelze udělat v rozumné kvalitě (píši rozumné, protože za výbornou sestavu, která se blíží kvalitativně k tomu co jsem Ti popsal já, bys potřeboval asi 2,5 - 3 x větší obnos. Třeba nakonec ani nebudeš ten ZP dělat a veškerá předešlá rozhodnutí pozbudou významu. :)
Josse - asi se naše myšlenkové pochody totálně míjejí.
K odkazu mohu říct pouze to, že jediný slušný soutřel na té stránce je stejně na 50m. Pokud zastáváš názor, že střílet s malorážkou na "vzdálenosti", na které narážejí na amerických fórech tohoto typu, je normální, pak proti tomu nic nenamítám - máš právo na svůj názor. Ale abys měl dojem, že pro tazatele amatéra, který se nás prostřednictvím fóra ptá na radu ohledně budoucího nákupu materiálu a reálného použití, to bude mít sebemenší význam, tak to je asi kapánek mimo.

Ps.: To SoliM: netuším jestli víš, jaký je kurz Kč/Euro, ale podle vstupních informací je to o čem píšeš, jako o své cenové kategorii, o dvě třetiny vyšší cena, než chceš dát celkem za puškohled a malorážku! Pokud se něco změnilo, měl bys to dát jasně vědět, jen doufám, že se tak postupně nedostaneme finančně úplně někam jinam.
Doporučuji Ti udělat ZP a něco málo si o tématu nastudovat, pak padnou naše rady na úrodnou půdu a nebudeme muset nahodile plácat informacemi bez viditelného schématu :roll: .
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

SoliM, napsal jsi "slušný puškohlad", obávám se, že za 100,- € není. Asi bychom se měli vrátit na začátek, co myslíš pojmem "strielala celkom presně" na 150m? Je možné, že se rozcházíme na tomto pojmu, tak by bylo třeba jej vyjádřit více explicitně.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Přesně jak píše Dalas, proto jsem se tě SoliM-e snažil navést už na začátku k přehodnocení rozložení finančních prostředků tak, abys dostal maximum za vynaložené peníze.
josse
Pravidelný diskutér

Příspěvek od josse »

Stále povídám že nejde porovnávat velkoráž a malorážka vše má své specifika. U velkoráže jsou všichni zvyklí že to lítá kolem moa seriovou zbraní a patronama. Neplášťovaná olověná střela v okrajovém zápalu se prostě chová jinak.

Rozhodně netvrdím že jsou tyto vzdálenosti normální, u nás se na tyto vzdálenosti nestřílí normálně ani z kulovnice... A toto forum nečte jen tazatel , kdybych chtěl psát jen mu tak použiji PM...

Vraťmě se aspoň částečně k tématu. Pokuď jde o nové zbraně tak když pominu vyší cenovou hladinu, tak mi jak štakš rozumě vychází CZUB se svojíma produktama... ja prostě těm americkým nemůžu přijít na chuť. (a o číně se nemá cenu bavit)
když se probrouzdáš jejich nabídkou tak k tady tomu střílení ti vyjdou tak dva mocely 455 Varmint a Thumbhol, liší se jen pažbou je třeba vyzkoušet. Já třeba u Thumbholu špatně došáhnu na spoušt a v leže se k němu neposkládám. Měl jsem v ruce uhlíkovo skelnou pažbu z ameriky, co zbrojovka dovezla jako vzorky, tu bych bral ale cenově už se dostáváme úplně jinam.
http://www.czub.cz/cz/catalog/80-malora ... RMINT.aspx
Puškohledy ... já mám dobrou zkušenost s puškohledy Vortex Viper 6.5-20x50 PA jsem měl pujčený rok a pak jsem si koupil Viper PST 6–24x50

tyto malorážky stojí 9-10 tisíc 360-400 euro
optika je 400-800 euro
Tady s tou kombinací by jsi se dostal na 800 euro ... na optiku za 100 euro zapomeň v té nebude nic vidět na 50 natož 150 metru...
Držel bych se předchozích rad. Udělat si ZP, s někým se domluvit a zajít si na střelnici, vyzkoušet si co a jak... ono všechno se dá znova prodat ale je nutno počítat s určitou ztrátou.. jak financí tak času ...
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

a zčíná se tu opět mlátit prázdná sláma. :evil:
Fakta:
chce začít střílet
chce malorážku na střelbu pro zábavu (o reálných vzdálenostech je tu polemiky dos)
nechce do toho moc investovat

V prvních příspěvcích jsou rozumná řešení, takže se je pokusím shrnout.

Na prodej je na různých specializovaných fórech dost vhodných flint, s optikou by se dostal do 10 000,-
Začne střílet a:
-přestane ho to bavit - prodá to a moc neprodělá (na nových věcech by těch 30% určitě prodělal)
-bude mu to vyhovova a tudíž bude spokojený
-nebude mu to vyhovovat - prodá to / vymění a vyzkouší něco lepšího/jiného
-má dar od boha a flinta bude od prvního okamžiku nejslabší díl sestavy, pak asi pravděpodobně přidá k finanční částce pro
pořízení jednu nulu a budem ho vídat pravidelně na bedně.

Samo, nemám patent na rozum, přesto jsem zvědav, kolik mudrců se zase rozepíše :wink:
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

"Děkuji Milane, konečně jsi nám to shrnul a tím nás zásadně obohatil" :roll: .
Možná že kdybys svůj příspěvek nenapsal, nemusela přibít ani řádka :lol:

Ps.: Omlouvám se za drobné rýpnutí :wink: !
SoliM
Nový návštěvník

Příspěvek od SoliM »

Napíšem niečo a ak to je blbosť opravte ma. Z hľadiska toho že momentálne nemám dostatok financií na ozaj že dobrú optiku mohol by som si pre začiatok kúpiť malorazku s ( neviem či to dobré napíšem) pevným mierenim a budem zatiaľ strieľať tak samozrejme asi na kratšie vzdialenosti ako s optikou. Postupne časom ak sa financie nazbieraju by som si mohol dokúpiť optiku. Teraz ale otázka znie aj tak bude mi tam to mnou nazvané " pevné mierenie" zavádzať alebo či sa to dá odmontovat. Vopred ďakujem za reakcie :-) a ľudia je mi ľúto ak sa tu hľadáte kvôli mojej blbej téme,.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak to je celkem rozumné řešení. Obecně, "lovecká provedení" malorážek mají pevná většinou nesnímatelná mířidla. terčová provedení používají dioptr, se kterým se dá velice slušně na 50m střílet. Na mé Suhl 150 jsou jak dioptr tak muška snímatelné, tuším že i tak na ZKM. Pokud trváš na nové zbrani, pak bych asi volil tu ZKM.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

SoliM> jak už tu zaznělo, bylo by fajn definovat, co od sestavy zbraň a optika očekáváš, co si představuješ pod pojmem "střílet". Já mám např. starou svazarmovskou ZKM, na tom Nikon ProStaff 3-7x32 za 2.800 Kč v akci :) , a pro střelbu na 50m a s HV municí do cca 80 m na takové ty sklopné gongy zcela dostačující. Jasně, "závodní" přesnost z toho nedostanu, ale to ani nečekám, a za ty peníze to plní ten účel, který od toho očekávám.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
tondaa
Nový návštěvník

Příspěvek od tondaa »

i když už je tady dlouho klid-na střelivu je to slabší. DOTAZ-proč je u malorážkového střeliva se stejnou váhou kulky různá dopadová energie při srovnatelné rychlosti ?!! A ještě -je rychlost okolo 400m/s a váha 32-37g dost na zimní lišku ? děkuji
Odpovědět