Fotky sú na
http://durell.rajce.idnes.cz/Lestenie_hlavne.
Zbraň S 202 9,3x62
Granulometria bola 0,003 mm diamant + riedidlo na pastu .
Ako nosič som použil filcové štuple VFG .
Na prečistenie medzi jednotlivými pastami ( použil som 3 štuple vždy s novou pastou) som používal štvorčeky látky a Lieh.
Vodítko vyteráku bolo vlastnej výroby ( PA6 )
vyterák Dewey .
Doraz vyteráku som nastavil tak aby mi štuplík vychádzal z hlavne do cca 1/2 svojej dlžky.
Pred tým ako som leštil som mal pri ústi zapečený materiál ( najskôr tombak ) v prechode jednej dražky a pola, bolo to jasne vidieť aj cítiť pri prechode hrotom ihli po danom mieste . Bol som si to overiť aj u renomovaného zbrojára pri Trnave.
Postup :
1. Hlaveň som dôkladne vyčistil - robla , balistol, lieh - uplne do čistej handričky.
2.Vytlačil som trocha pasty do štamprlíka a pridal som kvapku riedila a rozmiešal prstom na hustejšiu kašičku .
3. Na štuplík som rovnomerne natrel pastu a od komory som spolu s vodítkom vyteráku zasunul do hlavne a zaistil.
4. Rovnomerným - skôr pomalším pohybom som leštil - jeden polzdvyh za cca 2 sekundy ( nemeral som to ) ak to v hlavni písklo kvapol som na štuplík kvapku dve riedidla na pastu. - Po cca 30 zdvyhoch som vyčistil liehom a dal nový štuplík spolu s novou pastou . takto som to opakoval 3 x .
5. Hlaveň aj komoru som naplnil liehom a dobre som ju prepláchol. Následne naolejoval a uložil .
Výsledky
- fotky vývrtu sú mizerné bol to mobil a zlé podmienky.
Povrch vývrtu bol nádherne kovovo lesklý a pri pohlade od komory k ústiu proti svetlu bola vidieť výrazná a ostrá kontúra drážok ako aj ich ukončenie pri ústi .
Objektívno subjektívne zhodnotenie výsledku :
Dôkladné vyčistenie vývrtu. Filcový nosič je mäkký a preto prítlačná sila na zrno je malá a nedochádza k hlbokému vniknutiu zrna do povrchu, ale skôr len k povrchovému kontaktu zrna s vývrtom. Preto môžem zkonštatovať, že úber materiálu hlavne by mal byť nižší ako 0,0001 mm čo je hlboko pod meratelnou hodnotou ( ak neuvažujeme elektronový mikroskop na zmes brusiva a odobratého materiálu) ako aj tolerancie výroby hlavní ( rádovo sú 0,02 mm ). S najväčšou pravdepodobnostou došlo k odstráneniu povrchovej mikrovrstvičky sčernanej počas strelby a k zahladeniu najjemnejšich stôp po obrábaní ( tvárnení) drážkovania.
Pre intenzívnejší proces leštenia by bolo nutné použiť tuhší nosič pasty a jemnejšiu pastu . Pasta cca 0,001 mm a nosič tvrdšia guma s priemerom cca 0,02 mm do plusu oproti priemeru vývrtu, ale to je len môj skromný odhad.
Na nete som videl zopár videi s JB bore paste - tento postup mi pripadá menej intenzívny ako to čo som vyššie popísal.
Zbran strielala štandardne k mojim streleckým schopnostiam a ako môžem opakovať " neviem ako veľmi som jej pomohol no s istotou môžem povedať že som jej neublížil. "
Pozeral som aj lapovacie strely s drážkami v ktorých boli plstenné krúžky napustené brusivom, a úrčitá podobnosť sa dá najsť aj k tomuto procesu.

SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF