35 Whelen

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
lovec
Zkušený diskutér

Re: 35 Whelen

Příspěvek od lovec »

dalas píše: ....35 Whelen má oproti 30-06 o 136 bar nižší max. tlak (SAAMI). Netroufl bych si dělat tak jednoznačný závěr ohledně energie. To by pak byly nejlepší válcové nábojnice. :?
Pohraj sa v QL s prikladom: 308Win a lubovolna 11,7g strela v kal. .30" vs. 338Federal a ta ista (vyrobca, typ) 11,7g strela v kal .338". Mne to teraz pred pol minutou napr. s 11,7g Noslerom AB vyslo o dobrych 45m/s viac v prospech 338 Federal, komponenty ber ako nahadzane z brucha, dolezity je výsledok (Lauf 60cm, VVN530, u oboch max. okolo 4139bar, dlzka nabojov podla CIP).

Zase OT, sakra, mne sa dnes dari.....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2Marcus, ta "finta" s větší plochou vývrtu samozřejmě funguje, jak jsi popsal. Pro zachování podobných užitných vlatností - aerodynamických (vnější balistika) + průbojných a "ranivých" (terminální b. "obecně") ale musíš zachovat i podobné "průřezové" zatížení střely a tam už to u větších ráží "slušně naskočí", takže u .358čkových střel je minimum pro americké jelence na úrovni cca 200 gr a u nás na divočáky podle mé zkušenosti cca 220 až 250 gr. A to už ty úsťové rychlosti celkem "srovná".

Příklad třeba tady "Sectional Density" střel různých ráží kolem 0,3 libry na čtvereční palec (z tabulky je pro "naše srovnání" užitečných cca prvních deset řádek + .358 tam bohužel není):
Obrázek

O 35 Whelen jsem taky uvažoval, ale pak jsem "racionálně" vybral 358Win. :) A u LW udělali v custom hlavni komoru, kde pro 250gr Hornady RN na lehký kontakt s náběhem vývrtu vychází L6 kolem 76 mm (hloubka usazení střely jen kolem 5 mm - tak používám pro tenhle náboj do krčku asfaltový lak - A1010 a funguje to). V0 s Lovex D073-6 pak může být na úrovni cca 740 m/s i o něco výš tedy > 4500 J na ústí - při celkem snesitelném zpětném rázu. I ta dráha střely je ještě vcelku slušná - při nastřelení na cca 150m lze střílet i liščata na vzdálenost lehce nad 200 m bez klikání nebo přenášení zásahu :? 35 Whelen bude podobný - s výkonem ještě o nějaké procento vyšším.

U 358W mi taky v QL impomuje hodnota vyjadřující účinnost "tepelného stroje", která u nábojů s 250gr střelou je na úrovni 38% a to je hodně dobré číslo :) Ale jak už píše v Handbuch für den wiederlader K.D. Meyer - pokud by účinnost tepelných strojů byla v našem životě to rozhodující, jezdili bychom do lesa a na střelnici všichni na mopedu - život jde evidentně jinudy :D
Pufr
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Mam dospelejsiho brachu .358 Norma Magnum a vyhoda moznosti pouziti revolverove strely je opravdu roztomila zalezitost. Po vzoru zapadonemeckych soudruhu jsem si udelal i dostrelovaci naboje s 124grs JHP ktere opravdu prase neprostreli ale zpusobi znacny sok, taky na hrani si na strelnici na pohyblivy cil se docela dost usetri za strelivo i rameno, takze clovek muze vystrilet klidne 50-100 ran.
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
Marcus.das
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Marcus.das »

Na jakou rychlost si ty náboje přebíjíš? Nestrhávají se v drážkách? A jak si na tom s přesností? (Klidně popiš všechny detaily-to je právě téma, které mě zajímá...Pokud je toho více, klidně přes SZ).
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

No přebíjím jinou ráži, jen o stejném průměru, laboroval jsem to za pomoci quickloadu prachem Nitro100 (je jak peří, bezvadně vyplňuje nábojnici), takže při laboraci 30grs Nitro100 pod 124grs střelu jsem dosahoval tlaku 3949bar, rychlosti 890m a energie 3025 J na ústí. Plášťovaný JHP od sierry drží.
sako85
Častý návštěvník

Příspěvek od sako85 »

Ak sa nemýlim,praktické skúsenosti s touto rážou má Belson,takže ak sem zavíta,určite by mohol dat asi priamo praktické skusenosti
Marcus.das
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Marcus.das »

Foxi, prosím, můžeš sem popsat jak se ta lehká pistolová střela chová po zásahu? Jestli fragmentuje, nebo zůstává v celku a "hříbkuje"? Jak vypadá vstřel ( psal jsi,že neprostřeluje, tak se na výstřel neptám:) ) a jak hluboko asi penetruje? Příjde mi to i jako dobrá laborace na srnčí-myslíš, že tuto subtilnější zvěř by ta tvá laborace prosřelovala? Jde mi jen o to, aby zvěřina nebyla moc rozbitá nebo nadměrně podlitá. Pokud by střela neprostřelovala, myslíš, že by trauma vyvolané průchodem deformované střely po komorvé ráně stačilo a srnčí by zhasínalo brzy a nedaleko od nástřelu, nebo by bylo třeba delší dohledávky (z důvodu horšího barvení a zadržování krve v oběhu).
Díky
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Tahle strela se bohuzel rozklada - exploduje. Na srnci bych v klidu volil tvrdsi poloplast nebo u celoplast, .223-7mm poloplaste v srncim stejne udelaji (pokud drzi hribek) diru o prumeru maximalne tech 9-9,5mm
maxim19
Nový návštěvník

Příspěvek od maxim19 »

Zeptám se, možná hloupě, ale nevzniká nějaká komplikace při přebíjení nábojů nebo při střelbě (např. výrazné zhoršení přesnosti) a pod. kvůli tomu, že revolverové střely jsou kratší na rozdíl od "normálních" loveckých střel, které by se měly správně používat v dané ráži?
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Střílel jsem tím na 50m z legrace do terče a vybílil jsem desítku, takže pro loveckou střelbu je to OK :-) Tedy z mé flinty :-)
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

158 gr CP S&B (tombak. plášť) při úsťové rychlosti cca 750 m/s (hnané Vectan A0) se rozkládají - fragmentují i na prázdné pneumatice z osobního auta na vzd. 50 m, dá se předpokládat, že by se plášť takové střely v řadě případů roztrhl i v těle zvěře :?
Přesnost bych řekl dobrá - pro "Plinking" až výborná - podle použitých střel - žádné rozsáhlé testy jsem nedělal :?
Pufr
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Mozna bych zkusil nejaky plastovany FMJ SWC, na srnci musi stacit - ranivost bude taky vyborna a nemusel by se rozpadat.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Bych si na to srnčí (které ale pravda moc nelovím) neošklivil ani ty origo Sierra/Hornady 200 gr RN nebo 180gr Hornady SP vyhnané třeba nějakou D060/AAc 5744 na nějakých 700 m/s (takový 35Rem.). Nejsou sice za dvě koruny ale taky to není žádná "raketa" :?
Pufr
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Pánové, sháním komorový výstružník nebo možnost jeho zapůjčení puškaři při přestavbě.
Pokud někdo máte kontakt na člověka který si nechával stavět pušku v této ráži a nenechával si hlaveň včetně komory dělat u LW, anebo kontakt na puškaře který takovou zbraň stavěl včetně výroby komory, prosím pošlete mi tento kontakt do SZ. Díky
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Komorák ti nikdo nepůjčí, buď si ho necháš nabrousit z větší klasiky kuželu v sadě - výhrubník, výstružník, (finišer - kdysi se volilo tvrdé dřevo a nějaké to medium na doleštění).
Jinak odkazuji na Kunu, ten ti je udělá za rozumný peníz a pak to prodáš, třeba.
Jinak o puškaři co ho má a dělá vím, ovšem jistě nepůjčí :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Odpovědět