S príspevkom od kestrel1 samozrejme súhlasím .

. Za univerzál je všeobecne považován 10x50, není težký, má dostatečnou svetelnost za šera a zvěťšení je vhodné k detailu se stabilním obrazem. Mám 12x50 který má výpočtově lepší twilight faktor ako 10x50, ale pochybuji, že bude lepší za šera než 10x50 stejného výrobcu. Z praktického hlediska je výkon za šera obmedzen jednak hmotností, stabilitou a hlavne cenou. Pak problém, že za malé navýšení propustnosti jdou velké peníze.
 . Za univerzál je všeobecne považován 10x50, není težký, má dostatečnou svetelnost za šera a zvěťšení je vhodné k detailu se stabilním obrazem. Mám 12x50 který má výpočtově lepší twilight faktor ako 10x50, ale pochybuji, že bude lepší za šera než 10x50 stejného výrobcu. Z praktického hlediska je výkon za šera obmedzen jednak hmotností, stabilitou a hlavne cenou. Pak problém, že za malé navýšení propustnosti jdou velké peníze.Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »
Příspěvek od Choochoo007 »
lanus ja v tom vzorecku vidim, to same co rekl Dalas a jiz nekolik let, cca 15 ziji s timto udajem. Takto jsem i tyto udaje videl v katalozich prodejcu.lanus píše:cr001 - Dämmerunghszahl je napr. tu : http://www.orniwelt.de/content/Fernglae ... Daten.html

Příspěvek od kajinek.sniper »
 Po několika letech jsem si zakoupil Vortex Vulture HD 10x56 a od té doby už lovím převážně v noci. Mám ho v kombinaci s puškohledem Meostar R1r a je to akorát, co vidím v dalekohledu, vidím i v puškohledu. Měl jsem možnost ho porovnat i s Meostarem 10x50 a přišlo mi to stejné (myslím, že mám zrak velice dobrý). Jediný rozdíl je v ceně s tím, že Meopta je cca 2x dražší.
  Po několika letech jsem si zakoupil Vortex Vulture HD 10x56 a od té doby už lovím převážně v noci. Mám ho v kombinaci s puškohledem Meostar R1r a je to akorát, co vidím v dalekohledu, vidím i v puškohledu. Měl jsem možnost ho porovnat i s Meostarem 10x50 a přišlo mi to stejné (myslím, že mám zrak velice dobrý). Jediný rozdíl je v ceně s tím, že Meopta je cca 2x dražší. 
Příspěvek od kajinek.sniper »
 Teď už bych šel asi do tý 8x56.
 Teď už bych šel asi do tý 8x56.
Zpět na „Pozorovací dalekohledy“