Hasler Bullets

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Dagga Boy
Častý návštěvník

Re: Hasler Bullets

Příspěvek od Dagga Boy »

Osobně si taky nemyslím, že těch pár metrů doplachtila vzduchem... :) Nicméně ta naprosto čistá střela ležící prakticky dokonale v ose výstřelu, zádí ke kazatelně, mě ve světle baterky skutečně zaskočila...

Jinak jsem mile překvapen, že se střela tak pěkně deformuje už při zásahu výhradně měkkých tkání. Ten náboj má jednoznačně své limity. Je to "dívčí" laborace, především na pole na srnčí, eventuálně na to sele. Na těžší zvěř bych pod 150 grainů nešel. Ale k tomu jsem se zatím nedostal.
vava
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vava »

Se 120 gr TTSX 7mm , na ústí 910 m/s jsem střílel knoura 120 kg, střela zůstala těsně pod škárou na druhé straně od vstřelu, dále několik laní, špičáků okolo60-70 kg - to je z těch těžších. TTSX 120 gr má po dopadu průměr o 0,1 mm - 13,7 mm. Myslím, že jsou to střely podobné.
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Já mám doma Barnes TTSX .358, 200gr.
"vypadla" na sníh za kňourka 70kg 5m od nástřelu. Vstřel mezi žebra, výstřel přes žebro. Podle výstřelové strany soudím, že se otevřela už na škáře/měkké tkáni na vstřelu.
V3= 820m/s, vzdálenost 40m.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Zajímavé případy neprostrelení, případně prostřelení s tak masivním předáním energie, že střela válí hned za kusem. Já jsme příznivcem monolitů s třištivým účinkem a penetratorem, který tvoří zadní část. Zranění je masivní, střepiny mohou působit i na orgány uložené dále od střelného kanálu, který je i u houbiček malý a neriskuji neprostrelení. Alfa a omega pro výsledné barvení kusu není průměr houbičky, ci penetátoru, ale míra běli, sádla, která je svalovinou ( kosti) a škárou (dekou). Proto preferují Hasler Hunting, případně Hasler Ariete RN, které je bohužel pouze v kalibru 30.
Dagga Boy
Častý návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ Josef Kuřitka
Já jsem se rozhodl pro verzi Ariete protože jsem do této doby používal celkem k mé spokojenosti RWS Hit, což je taky "deformátor". Tohle je můj první úlovek s vlastnoručně vyrobeným nábojem, takže nemám důvod měnit.

Ale čistě ze zvědavosti. Má někdo z uživatelů fóra žkušenosti jak jsou přenositelné parametry náboje jako navážka prachu, C.O.A.L, atd. právě mezi Ariete, Hunting, popř. Bull? Samozřejmě v případě stejné váhy střely...
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Prase má krátké běhy.
Na to, aby střela padla vysílením 5, nebo 7m za kusem by musela střelba probíhat rovnoběžně se zemí, nebo dokonce úplně nad horizont! A navíc by se do sněhu zaryly.
To budou všechno střely odražené ze země, kdy na místo nálezu dopadly elegantním obloučkem.
Opakuji, na střelnici, kde se střílí na plochu a ne proti dopadišti je jich na sněhu plno.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Tak jsem po dlouhé době asi našel střelu, která mi bude vyhovovat. Hasler Ariete .323, 160 gr, v ráži 8x57. Střeleno pár kusů srnčí zvěře, nějaká černá a lišky. Po počátečních rozpacích, kdy se mi nikdy s novými komponenty nedaří, jako že nemůžu potkat zvěř, až ji potkám tak to zk..... si to sedlo. Srnčí, když je v klidu, tak v ohni, když "něco tuší" odbíhá cca 30 metrů a zhasíná. Černá taky do 30 metrů i s ranami, kdy to nejde přes kosti, což se u monolitu divím. Z černé jsou to zatím selata do 30 kg, s většími kusy si myslím že to bude ještě lepší. Na můj vkus zvěř méně barví, ale s tím jsem počítal. Šetrnost ke zvěřině paráda. Lišky v ohni vždy.
Uvidíme jak dál, ale zatím za mě jednička.
Blaser R8 8x57 JS, Meopta ZD 6-24x56, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Munsterland
Nový návštěvník

Příspěvek od Munsterland »

Zdravím,
docela by mě zajímala praxe ,ale i teorie ohledně Haslera Ariete, pokud používám plastové špičky nebo střely bez nich (8x57JS , 308W). Tj. hlavně jestli je nějaký rozdíl v balistice a hlavně pak chování při zásahu, nebo pak jiné praktické rozdíly. Tj. výhody nevýhody. Zajímá mě střelba do 250m ...max 300m. v loveckém použití. Sportovní střelbou na větší vzdálenost se nezabývám.
Munsterland
Nový návštěvník

Michal_123 píše: úte 21.6.2022, 19:52 Můj záměr je vyrobit dnes tři náboje, které zítra změřím na hradlech.
Podle toho, co změřím, budu postupovat dále.

Quickload nechávám, aby vypočítal všechno podle implicitních hodnot.
Zachovávám vnitřní objem nábojnice, i když vím, že skutečný je o něco vyšší.
Nastavuji délku hlavně 520mm a celkovou délku náboje (OAL, nebo také COAL) na 84mm.
Střelný prach RS52, tlaky jsou při navážce 54grs někde lehce nad 15% pod maximem.
Quickload výpočet.jpg

Teoreticky by měly být výsledné tlaky i rychlost trochu níže, než je výpočet.
Což považuji za další výkonovou rezervu, jinak bych zvolil počáteční navážku ještě trochu nižší.
A také věřím tomu prachu.

Tato přebíjecí data jsou určena pouze pro tento test a mojí konkrétní zbraň!
Pro přebíjení si určete vlastní navážku!

Zkalibruji prachovač a naprachuji.
Digitální prachovač Lyman Gen6.jpg

Takto vypadají hotové náboje.
Jsou zlehka zakrimpované matricí LEE.
Zítra je vystřelím na hradlech a dám vědět.
Přebité náboje Hasler Ariete test rychlosti.jpg
upravoval jsi POCATECNI TLAK při laboraci. Mě GRT nastaví na 150 bar, ale nekde jsem vygooglil na zahranicnich forech, ze se u Ariete resp. Hasler střel, kvůli kroužkům na střele nastaví počáteční ca. 220 Bar u 308W, aby se simulovalo "zavrtání" kroužků do vývrtu. Tj. v obecné rovině, simulujou tímto nebo jiným způsobem při laboraci monolit s kroužkami oproti standartni strele, která je v kontaktu celou delkou s vyvrtem?
Michal_123
Zkušený diskutér

Nic takového jsem nedělal.
Střely Hasler mají velmi malý průtlačný odpor proti ostatním monolitickým střelám, právě kvůli těm kroužkům.
Do drážek se zařezávaní pouze tyto kroužky.
Munsterland
Nový návštěvník

Michal_123 píše: stř 07.1.2026, 11:06 Nic takového jsem nedělal.
Střely Hasler mají velmi malý průtlačný odpor proti ostatním monolitickým střelám, právě kvůli těm kroužkům.
Do drážek se zařezávaní pouze tyto kroužky.
Jasny rozumím, špatně jsem se vyjádřil v mém dotazu. V zásadě tam praví, že v úvodu, kdy má střela první kontakt s drážkami ( kroužky se zaříznou je velký počáteční tlak oproti standartním střelám a až potom kdy je celá střela svojí délkou je v ve vývrtu je pak už tlak (tření) naopak menší než normální střela. řesím to, protože bojuji s navážkou. RS50,52 mě vychází spatně a i alternativy od Vhitavuori a jiných. Jediné co mě tam nějak pasuje aby mě dobře vyhořel prach a měl jsem dobře naplněnou nábojnici nad 85% je RS40 a 73.4...a pasuje je to ještě lépe se to zachová podle GRT když zvednu počáteční tlak právě o 200 Bar a přidám dalších 50 Bar když dám magnumovou zápalku, kvůli tomu zvýšenému odporu při zaříznutí. Potřebuji udělat navážku do 308w s 57cm hlavní a 8x57JS s 51cm aby jsem měl jeden prach a zároveň prach také do 308w s hlavní 41 nebo 46 cm. Nejlíp by byl prach X-terminátor, ale ten už nelze sehnat:-(. Prostě abych tam měl rychlý prach, který dobře vyhoří, ale zároveň jsem měl rezervu v nábojnici pro případné zvýšení navážky. Vím, že si trochu způsobuji komplikace, že chci mít jeden prach, ale na druhou stranu chci být příblížen teoriíí azadanými dat co nejblíže realitě. To ale chtějí asi všichni :-):-):-)
Tj. zjednodušeně....myslíš si že při uvodním zaříznutí Haslera do drážek je počáteční tlak vyšší a je vhodné ho pak simulovat při výpočtu zvýšením počátečního tlaku ? ( ještě jsem to včera po tom co jsem napsalprvní dotaz prohnal googlem a i AI a tyto zminky o chování Haslera jsem nalezl..., ale praxe je praxe a každý názor se hodí. Samozřejmě to pak proženu hradlem, ale musím zvolit správný prach nejlépe hned na první pokus :-)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

V 308W. se osvědčil prach RS52, konkrétně se střelou Hasler 154gr Hunting se 47,5 gr prachu, zápalkou S&B LRM a OAL 71,1mm. Lítalo to z 50cm hlavně s tlumičem 886m/s. On má Hasler opravdu menší forzírovací odpor. Důležitý je také mírný odskok od drážek. Cca 1mm. Pokud to opřeš o drážky bude tlaková špička větší. Samozřejmě jsou tato data pouze orientační. V 8x57 nemám odzkoušené.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Michal_123
Zkušený diskutér

Na první straně tohoto vlákna je mnou návod na přebíjení od výrobce.
Zde zopakuji jenom malou část:

Jump (vzdálenost střely od drážek): tento parametr je rozhodující pro přesnost střelby, obvykle téměř v každé ráži dosáhnete optimálního jumpu mezi 1 a 2 mm. V tomto rozsahu získáte maximální přesnost.

Hasler střely mají nízkou frikci ve vývrtu a v důsledku toho vznikají nižší tlaky. Proto budou vyžadovat trochu živější střelný prach pro dosažení správného tlaku potřebného pro dokonalé spálení.
Munsterland
Nový návštěvník

dalas píše: stř 07.1.2026, 16:58 V 308W. se osvědčil prach RS52, konkrétně se střelou Hasler 154gr Hunting se 47,5 gr prachu, zápalkou S&B LRM a OAL 71,1mm. Lítalo to z 50cm hlavně s tlumičem 886m/s. On má Hasler opravdu menší forzírovací odpor. Důležitý je také mírný odskok od drážek. Cca 1mm. Pokud to opřeš o drážky bude tlaková špička větší. Samozřejmě jsou tato data pouze orientační. V 8x57 nemám odzkoušené.
Diky za konkrétní data. Ja to ze zvedavosti zadal do GRT a spadla mě trochu brada:-) Protože mě to spočítalo naplněnost nabojnice 114% (nábojnice mám Starline- změřené, délku i objem) a vyhoření 96%. Překvapilo me to naplnění nábojnice, ty jsi to pěchoval, nebo ti to ukazalo jiné naplnění ? Jen mě ještě zajímá , proč jsi zvolil zrovna RS52 a ne nějaký rychlejší prach ? Obecně je do 308W doporučován RS52 a RS50, ale k těm Haslerům se údajně hodí rychlejší/agresivnější prach. Zajímá spíše tvůj postup úvahy/ rozhodování při volbě tohoto prachu. Samozřejmě můj důvod je udělit tomu monolitu velkou rychlost, při dobrém vyhoření a bez zášlehu hlavně nebo minimálním.
Munsterland
Nový návštěvník

Michal_123 píše: čtv 08.1.2026, 11:59 Na první straně tohoto vlákna je mnou návod na přebíjení od výrobce.
Zde zopakuji jenom malou část:

Jump (vzdálenost střely od drážek): tento parametr je rozhodující pro přesnost střelby, obvykle téměř v každé ráži dosáhnete optimálního jumpu mezi 1 a 2 mm. V tomto rozsahu získáte maximální přesnost.

Hasler střely mají nízkou frikci ve vývrtu a v důsledku toho vznikají nižší tlaky. Proto budou vyžadovat trochu živější střelný prach pro dosažení správného tlaku potřebného pro dokonalé spálení.
Ano. Celé vlákno jsem pečlivě četl a i jsem přečetl vše na strankách Haslera ( včetně "jump") ještě předtím než jsem napsal úvodní dotaz, ale to mě v podstatě ten dotaz nezodpovědělo nebo neposkytlo relevatní směr úvahy/názoru ohledně POČÁTEČNÍHO tlaku, tj. prvních několik cm, od prvního pohybu střely do je momentu kd jej poslední kroužek na střele v kontaktu vývrtu. Pak je již frikce konstantní, spíše myslím trochu klesající. (Frikce ( mechanická)- to je to správne slovo které jsem neznal:-)
Odpovědět