Lov zajíce po Americku???

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Perník
Pravidelný diskutér

Re: Lov zajíce po Americku???

Příspěvek od Perník »

vypouštění musí jít ruku v ruce s tím vytvářet vhodnější podmínky pro drobnou, zakládat remízky, políčka, tlumit škodnou (v mezích zákona), bez toho to je opravdu jen plýtvání prostředky a energií.

to s tím soubojem horalů a polařů byl jen žert pro odlehčení a nebyl myšlen nijak vážně. :wink:

Já mám neustále problém přijmout to co říkáte, že vypouštíme jen abychom si zastříleli. Je v tom samozřejmě kus pravdy, ale pokud to budu dělat proto, aby se stavy zvedly a podaří se to, není problém potom lovit. Stále vidím diametrální rozdíl v tom postřílet bažanty vyhnané z bedny před honem, než vypouštět slepičky, starat se o ně a pak pokud se vše zdaří a stavy se zvednou , klidně i lovit. V tomto vidím propojení obojího.
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Tak v tomhle s tebou souhlasím a píšu to tu už od začátku. To, jestli se ale stavy zvedly nepoznáš za rok, nebo 2 - tudíž do tý doby to znamená NE-LO-VIT :wink:
Ulkomaalainen...
vhool

Příspěvek od vhool »

jak napsal kasari... nelovit a venovat se opravdu intenzivne lovu skodne vcetne kocek ktere hlavne v jarnich mesicich dokazou zplundrovat kde co.o kockach asi vime vsichni sve a prave v okoli vesnic (jako treba prave na lounsku) je to dost problem ktery prave na horach moc neni (hlavne u nas v pohranici diky male hustote obyvatel) osobne nemam nic proti honum na drobnou a me prispevky zamerene proti nim jsou smerovany prave v souvislosti s tim,ze bud chci chovat nebo lovit.pak se musi nejdriv vychovat dostatecne silna populace a pak teprve lovit ale oboji soucasne mi prijde prave jako hloupost nebo opravdu komercni zajem :wink:
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 vhool: i ty jeden moderátore, stačí se mi mrknout do profilu, mám tam odkaz na naše www stránky: http://www.mspatek.cz :wink:

A zůstávej v klidu, vůbec to nebereme osobně, jen hájíme svůj názor, podpořený zkušenostmi našich dědů, otců i našimi vlastními, troufám si říct, že jdeme v jejich stopách. Kolega Perník už to napsal za mě, nebudu to opakovat, pokud se nezmění přístup lidí ke krajině a myslivců ke zvěři, tak toho můžeme nechat. A co se zkušeností se zemědělců týče, těch mám moc a všude tvrdím, že nejlepší kombinace je zemědělec - myslivec. Pak se dějí věci, které hřejí mé srdce myslivce.

Edit: vždyť to píšu, my zajíce chováme, ale nelovíme, těch 5 zajíců ročně do tomboly nepovažuji za lov.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
vhool

Příspěvek od vhool »

to lotr: jeje tak tam to znam velmi dobre :wink: jezdime tam i cas od casu delat pro povodi ohledne drevin .jinak problem muze byt prave v tom,ze se stale drzime moudrosti nasich dedu ...neni to mysleno zle ale prave,ze nasi dedove meli rozdilne podminky co se tyka krajiny i vztahu mezi lidmi a v neposledni rade byla myslivost krapet jinak chapana.dnes kdy je ekonomicka stranka prvni veci v hodnotach populace tak se musi i mysleni myslivcu prizpusobit a proto treba nemusi moudro starsich generaci fungovat,byt zamer muze byt sebelepsi.k te editaci,asi je pravda ze misto peti zajicu by pet lisek v tombole pusobilo podivne :wink:
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak kokoukám,že zajíc po Americku se pěkně rozjel.Pánové dobře víte jak to dnes vypadá s černou,jak se dodržují pravidla lovu.Ano Kasari střílí se ty větší lepší se jich trefuje a lépe se plní mrazák. :D Jak myslíš,že by to dopadlo se zajícem viz povolenka 1až 2kusy.S malorážkou a při měsíčku u nás se jich málo,kdy ráno dočkáš.Něco tady bylo o Gotwaldovi nemám s ním sice nic společného,ale on ten zákon asi nedělal.Dnes mužeš lovit malorážkou dle libosti,hřivnáče,králíky i škodnou kolik znáš lidí,kteří u vás takhle loví.Ano tenkrát mohl mít malorážku jen par vyvolených.A to hlavně pro jejich tichou ranu a ono po válce byl hlad.Dneska ten hlad sice neni,ale za penze se děje cokoliv.Já osobně jsem byl velkým zastáncem hájení zajíce a to všeobecně.Jenže čím větší koncentrace tím větší uhyny.Je smutné pak chodit s rýčem a ještě poslouchat,že mohli být uloveni.Jeden kamarád mě ujistil v tom,že je opravdu potřeba tuto zvěř prostřelit.Jinak příjde nemoc.A má podle mojich zkušeností pravdu.Ono všechno nejde hned sekat sekerou,ale je potřeba přemýšlet.Spíš bych přivítal lov srnců v1 VT od 1.5.Sjednocení přeléčení zvěře v jednom termínu v ČR.Než lovit zajíce malým magnumem.
Ještě bych se vrátil k problému kachny divoké.Je jasné,že vypouštěné kachny již nejsou kachny divoké.Je v tom opět hamižnost přilévání krve při šlechtění pro dosažení maximální snůšky řadí tuto vypuštěnou kachu do roviny domcí.Ta je pak v přírodě většinou cílem predátorů,hnízda jsou nenasazena,často nesou po celém revíru.Další šok dostaly při změně zákona,kdy byla povolena lovit celý týden.Ne že se nelovilo,lovilo se tak intezivně(muže te se podívat do statistik),že byla kachna skoro na vyhubení.Tak opravdu nevím jak by to dopado s tím zajochem od 1.11.do31.12.A to by na to stačil i rok.Já se diskusi nevyhýbám tak klidně do mě.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

A ještě přidám,je vidět,kdo v příspěvcích je pro kolektivní hru,kdo sliní po vlastní honitbě,a komu je to uplně jedno,ale jen tak trochu si rejpnout.Je demokracie a každý má na to právo.Jen do těch nových honiteb je ještě dost dlouho.Chtěl bych být u toho jak se všichni hlásí na zkoušky hospodářů,chovají psy,pomáhají vytvářet novou legislativu. :D Chtěl bych se dožít toho,že si popovídám s myslivcem,kterému rozumím a ne s někým,který zkoušky udělal nevím,kde ale podle řeči asi v ČR.Neposlouchat jak je,kdo za vodou co si může pořídit co si může koupit.Ano koupit se dá dnes všechno,kromě mě a jména myslivec a i když to se koupí ,každý kdo je myslivec ví že je to koupené.Nechci aby to vyznělo na někoho tady to vůbec ne,vesměs jsou tu dobří lidé.Někdo si sice obhajuje svoje,někdo má horkou hlavu.To se však vše časem upraví.Vím sám o čem píši.
vhool

Příspěvek od vhool »

no zdendo sice nevim co jsi chtel timto obsahlym prispevkem sdelit ale mne nejak unika,ze by v predeslych prispevcich nekdo neco obhajoval s horkou hlavou ci prosazoval vlastni honitby :wink: mozna neumim dokonale cist mezi radky ale ja tuto diskuzi chapu spis jako debatu o tom zda vypousteni drobne zvedne ci nezvedne stavy,rozdilnost reviru jako takovych a i pristup v nich k dane problematice stejne tak jako mnou zminenou primeru k odkazu nasich dedu a nezlob se na mne ale delat myslivost stejne jak delali oni dnes proste nejde.nelze srovnavat podminky pred 40 lety a dnes.ano zver je stejna a idea myslivosti take ale jak krajina tak mysleni lidi se meni vsude a ne jen na horach ci nizinach ale vsude a ve vsech smerech a na zaklade toho se meni i podminky jak pro peci o zver tak bychom meli prizpusobit i lov potazmo myslivost jako celek :wink:
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Musíš jít na 1srtánku.Vyjadřuji se pouze k odlovu zajíce při samostatném lovu a příspěvcích na něj navazující.Věřím,že mě spoustu lidí pochpí jak to myslím.
vhool

Příspěvek od vhool »

ja vim zdendo na co narazis ale debata je uz nekde jinde tak kdyz reagujes na starsi prispevek tak je treba to zminit.ja toto tema sleduji od zacatku a myslim,ze i kdyz uz je to zde OT tak nema cenu to delit a navic myslim,ze tema individualniho lovu zajice uz je vycerpano a navic nelze pausalizovat.stejne tak jako je vysocina specificka treba u srnci zvere ci razem krajiny tak polabi a krusne hory jsou uplne jine a jak je drive zmineno mnou i kasarim tak opravdu v podminkach hrebenu krusnych hor je hon na drobnou potazmo na zajice nemyslitelnou zalezitosti stejne tak i odchyt zajice v techto podminkach je temer nesmysl tak treba v polabi nebo krajine jako je treba vysocina je to naopak.stejne je to se skodama,temer vsichni kdo zde zastavaji vypousteni zajicu tak nikdy neresili skody zajicem zpusobene a u nas je opravdu situace jina.u vas kdyz v noci na strnisti vidis deset usaku tak mas radost a rikas si jen vice a houst kdezto u nas kdyz vidis na paloucku 25x100m deset usaku tak uz zaroven vidis zplundrovanou oplocenku s uhryzanymi terminali na vysadbe.proto tu tak vehementne cpu porad do kola,ze co oblast to jiny pristup a co oblast to jiny pohled na vec.kdyz se vratim k nasim dedum ...krusne hory sedesatych a sedmdesatych let byla katastrofa jak po dopadu sibirskyho meteoritu,dnes zalesneno,driv nikdo neresil tragicky skody na porostu,dnes ano (at je pravda na strane LCR ci myslivcu,to ted neresim).z pohledu kasariho jakozto profesionala v oboru bych zajice v nasem reviru videl ve vetsim poctu nerad a konec koncu i z pohledu myslivce protoze skody zpusobene na stromkach od zajice se zde automaticky pricitaji vysoke a tudiz je vetsi tlak na snizeni poctu vysoke .... je to zacarovany kruh a proto neni snadne dat za pravdu tomu ci onomu :wink:
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Vhool nechci oponovat,ale okus od zajíce a vysoké pozná každý lesák.Pokud zajíci dělají tam u vás v horách to co dělají není to samo sebou.Zajíc potřebuje hrubou vlákninu a nerad trpí hladem monodietou.To jistě víš.A pokud se tu popisuje nebo někdo si stýská po samostatném lovu u zajíce tak již taky určitě víš,že se to děje.I bez zákonů.Někdo tu nedaávno psal Bůh a pak jenom já.Jinak je opravdu divné,že se vám zajíc stěhuje do hor u nás je to v zimě naopak.Dole asi špatně krmí.Jinak si myslím pokud jsou oplocenky trvale oplocené tak na žádost by se odlov jako zvěře nežádoucí samozřejmě na požádání mohl provést.Si teda myslím, oni ani zajíci ve vinohradu to nemají lehké.Radím pořídit si sokolnický lístek a jestřába.
vhool

Příspěvek od vhool »

zdendo,zavidim ti tuto naivitu :wink: (vubec to nemyslim spatne ber to s nadsazkou) ... jezdim casto na hostovani k vam do okoli vetrnyho jenikova a muzu ti rici,ze vzhledem k tomu,ze jsem z oboru tak pozoruju i to co bezny clovek nevnima....a ver ze vysocina ma s krusnymi horami spolecnou snad jen nadmorskou vysku ale to je vse :wink: konkretne u nas je to otazka 9-10km ale prevyseni 600m a rozdil je obrovsky jak v chovani zvere samotne tak v biotopu.zajic je i dole a v celkem hojnem poctu na dnesni pomery ale zatimco dole se hudruje ze je ho malo (kvuli honum) tak nahore se diskutuje o individualnim lovu.oboji ma sve opodstatneni a logiku. tyto diametralni rozdily nejsou jen u zajice ale jsou markantni u vsech druhu zvere.napr.dole se lovi obrovske mnozstvi srnciho,nahore vubec a kdyz tak jeden nebo dva srnci pro hosty,srny a srncata vubec.psika tu nemame a jezevec je vzacnost nahore kdezto dole je premnozen atd.atd. o krmeni to take neni ,dole se krmi na muj vkus az nezdrave dukladne,nahore pouze sparkata se prikrmuje (jadro vidis na horach opravdu jen vyjmecne) takze opet je to o tom,ze co lokalita to je vsechno jinak .... :wink:
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Možná to bylo rčení které jsem zdědil já po STARÉM KABÁTOVI - jen já a pán Bůh, - tím je míněno, že o TOM může vědět jen já a on. Né že bych se chtěl stavět do nějaké úrovně s nejvyšším :D

Polaři versus lesaři - vždycky to tak bylo a i zvěř se podle toho vyskytovala, je a bude i do budoucna nereálné chovat všechnu zvěř v polích i lesích.

To nelze řešit zmenšováním honiteb, je to řešitelné pouze velkými oblastmi chovu zvěře podle vhodných podmínek.

Biopásy - v těch vidím já budoucnost drobné zvěře, pestrá nabídka krmiva, krytina, rozmnožení, odchyt a opětovné vypouštění divoké populace na zazvěření.

To všechno má smysl při nekompromisním tlumení škodné.

Tímto směrem bych zaměřil investice v myslivosti. Ale to všechno je jen můj názor, který se mi po pročítání příspěvků nezměnil i když místně se podmínky různí.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
vhool

Příspěvek od vhool »

kabát píše:....To nelze řešit zmenšováním honiteb, je to řešitelné pouze velkými oblastmi chovu zvěře podle vhodných podmínek.
Biopásy - v těch vidím já budoucnost drobné zvěře, pestrá nabídka krmiva, krytina, rozmnožení, odchyt a opětovné vypouštění divoké populace na zazvěření.
To všechno má smysl při nekompromisním tlumení škodné.
Tímto směrem bych zaměřil investice v myslivosti. Ale to všechno je jen můj názor, který se mi po pročítání příspěvků nezměnil i když místně se podmínky různí.
ano,s timto souhlasim ale bohuzel v mych ocich je toto sci-fi :wink:
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

a v čem vidíš ten nepřekonatelný problém? je to ta závist a nenažranost lidská nebo je to neřešitelné přes peníze?
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Odpovědět