Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
kasari
Moderátor

Re: Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Příspěvek od kasari »

No vidíš, najednou mluvíš skoro stejně jako já. :D
Už tě poznávám. :wink:

Přesně tak jsem to myslel, protože tu selekci nikdo jinej než myslivci neudělá. Je to dobře proto, že to uměj nejlíp sami posoudit a špatně proto, že to jde tak pomalu a vkládá se do toho spousta věcí, co tam nemaj co dělat ( prospěchářství, vlezdoprdelismus apod.)
Ulkomaalainen...
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

ono je to o kazdem z nas... ja jsem MYSLIVEC, nestydim se za to, jsem na to hrdy. a rikam to vsude. snazim se, abych svym prikladem ukazal ostatnim, ze myslivost neni takova, jak je casto prezentovana a jak ji vetsina ceske verejnosti chape. take s myslim, ze se rozrusta i novy "moderni" trend, a to je se jasne vymezovat: ja nic, ja nejsem myslivec (i kdyz myslivost v tom nasem pojeti vykonavam), ja do toho spolecneho pytle "s ostatnimi" nepatrim.

pokud nezacneme sami u sebe, nic se nezmeni a ceska myslivost, ta prava, mozna i zidealizovana, se nam jiz nikdy nevrati.
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Zcela v duchu názvu tohoto tématu.

Tak kdo mezi nás MYSLIVCE pouští ty co si nezaslouží být myslivcem?

Proto je tak obtížné se dostat k nám do sdružení, z adepta se stane povolenkář pokud se jeví pro myslivost,
povolenkář čeká 5 let na členství. Za tu dobu se pozná jestli to chce dělat a jak.

Hodně pomlouvačných hlasů je od lidí které jsme nevzali. Jenže už víme jak obtížné je zbavit se člena který nezapadl do kolektivu.

Po 20. letech členství v jednom sdružení si troufám dávat podmínky adeptům a povolenkářům i kdyby byli starší než já.

Mě neuráží spojení myslivec - šlechta.
Klidně budu spokojený když nás MYSLIVCů bude 30 % a nebudou mezi náma opilci, a bouchalové.
Jenže všude vidím ty proradné prachy za které je dnes cokoliv, celá myslivost - lov, střelba, je za peníze.
Náš starý dobrý hospodář to ví, - jen jednou si pustíš veš do kožichu, už se jí nezbavíš!
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

to Edelweiss, těsně vedle chlape, v poslední době máme podporu od Obce, solidní spolupráci se ZD, v podstatě si na myslivce nikdo nestěžuje, opilí po dědině s flintama nechodíme, do pouličních lamp se nestřílí. Mezi sebou máme názory, na kterýmch se jednoznačně všichni neshodnem ale na to je hlasování a schválení většinou členů.
Jednotlivci jsou ti křupani co dělají problémy jen kvůli nim pak veřejnost strká všechny do stejného pytle.
lada barvar
Nový návštěvník

Příspěvek od lada barvar »

to alpská protěž- edelweiss
Taktéž jsem moravák, ovšem nemám problém navštěvovat kamarády v Čechách.Za dobu, co provozuji myslivost se mezi námi prohloubilo solidní přátelství, které není postavené pouze na výkonu práva myslivosti. Zřejmě jsem Tvůj přispěvek pochopil špatně, ale osobně nevidím rozdíl mezi českou a moravskou myslivostí. :?: Abych se vrátil k tématu. Osobně myslivost chápu jako legální činnost, která je ošetřena zákonem. :!: Pokud dochází k jevům, které se vymykají zákonným ustanovením, etice atd. toto nejsem jako jednotlivec schopen ovlivnit. Z vlastní praxe se nedomnívám, že by myslivci či lovci byli pouze sekta opilců holdující alkoholu nevnímající zákonná ustanovení.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Ač jsem původně nechtěl reagovat zašlu svůj příspěvek.Setkávám se s mnoha lidmi at už jsou to ti bohatější či skromní lidé z vesnic a nebo i města.Setkat se v posledních letech s opravdu zapáleným myslivcem byl problém.Nevím jak,ale stačí mi několik vět s člověkem a vím kam ho přiřadit a opravdu v této době je těch lovců o poznání více jak myslivců.Nikdy jsem se nad nikým nepovyšoval snažím se vyjít s každým.Myslivost dělám pro zábavu peníze či statky jsem do ní nikdy netahal.Rád chodím po zkouškách,které se týkají myslivosti.Bojím se doby,kdy se obmění zkouškové komise,ale na druhé straně kam se pak vypaří znalosti adeptů,které jim byly předány.Po příchodu do MS nic neznají nic nedělají a nejraději 3VT ,mrzáky přece nebudou lovit.Je zajímavé,že dokud se nestanou členy všechno jde.Neberte to osobně je to jen můj názor,znám spoustu mladých a poctivých plně zapálených do práce.Jak už jsem psal lidi nesortuji,ale dělím je na ty co dělaj a myslivost mají v sobě a na ty co se jen vezou a nikdy z nich nebudou ani lovci.A je mi uplně jedno jestli má miliony a nebo nic.Myslivce poznám.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

A to mám radost,že se Zdeněk 41 ozval. Já jak jsem teď bez ZP. vidím myslivost z jiného úhlu. Když jsem o vánocích stavěl střelce a vedl honce, podařilo se jednomu našemu členovi, že po 40 letech co dělá myslivost ve sdružení viděl ve svých 60. letech poprvé divočáka ve volnosti. Ani nevystřelil. Když mi na poslední leči donesl štamprlu za to jak jsem ho postavil, hrozně mě to pobavilo, jak se ten člověk těší z toho, že si v důchodu konečně užije myslivost.
Zato nový povolenkář který by chtěl za člena se neomaleně cpe na štont, že se nebude prodírat chrástím.
Uvidíme, jestli ho vychováme nebo odešleme jinam.
Na druhou stranu už se řeší co se mnou ve sdružení když nemám (zatím) zbroják, přestože kazatelny stavím, políčko orám, celou zimu krmím, psa připravuju na zkoušky a na toho ročka co bych měl ulovit mám dost kamarádů, kteří si na pár dní přijedou odpočinout a pochodit po horách na Valachách, mimochodem v CHKO.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Kabát tak to mě mrzí,že jsi bez ZP.Vetšinou ta smůla padne na ty dobré.Svinákům...ty jsou na to imuní.A nebo maj dost strejdů.Asi víš jak to myslím.Jen jsem chtěl vyjádřit to,že do myslivosti jako celku se peníze ani politika míchat nemá.Dělat myslivost jen proto,že jsem někdo to asi nikdy neklapne.A vím,že je tady dost lidí stejného minění jako já.Ale i dost lidí,kteří si občas rádi na něco hrají,ale i to může jednou pominout.Už ted mám lechtání okolo žaludku,když si vzpomenu na rok 2013.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tesim se na sraz, protoze doufam ze mi nekdo vysvetli co se pod tim vyznamnym slovem "myslivost" ukryva za cinnost
Jedine ceho jsem se zatim dopidil je:
1. krmeni zvere v zime
2. oprava a vystavba krmelist, krmelcu, slanist apd
3. plneni planu lovu (vsechny odstrely)

Mozna do toho patri sledovani clenu, hostu a sponzoru jak dodrzuji tradice a posleze toho vyuzivat (zneuzivat) pri vyberu novych clenu.
zil jsem mnoho let v zahranici a vim co obnasi byt tzv narodnostni mensina a jeji "diskriminace" ve spolecnosti.
Mne fascinuje co zde ctu, (stejne jak na myslivosti) k---a chlapi, vase sdruzeni jsou proste sbirka Mirku Dusinu. A tomu fakt neverim, protoze se skladate ze stejnych lidi jako cela tahle shnila spolecnost a tudiz zmetci jsou tam zastoupeni stejne jak v kazdem jinem vzorku spolecnosti.
Moc dobre si pamatuji, kdyz jsem byl v zahranici, cely zivot me fotbal ani hokej nezajimal, ale jako Cech v cizi zemi, jsem byl neustalym spickovanim ohledne jak to cechum natrepou, "dohnan" k tomu, ze proste se na ten fotbal dival a fandil.
stejne to dopadlo s trofejemi. Nikdy mi trofeje nic nerikaly, ale po dvou letech neustalych poznamek od nekterych clenu o tom, ze jsem zaplatil tolik a tolik a nemam ani jelena, mi to prestalo byt jedno. No a nakonec to byl nejvetsi kamen urazu, ze.
rovnez nachazim naprosto shodnou reakci na to kdyz "cizak" poukaze na nedostatky ve spolecnosti ci spolecenstvi.
nejdrive je to trapne omlouvani ze to jsou jen jedinci co kazi jmeno. po prokazani, ze to je vetsina co takto jedna, prisel argument typu, no ale tamhle je to jeste horsi, lidi delaji vic jinych a horsich veci atd.
Kdyz na to reknu, ze neresime jine, ale konkretne je, tak uplne nejposlednejsi argument hodny jen debila byl, kdyz se ti tu nelibi, tak se jed jinam. :-)
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Nevím Shivo jak Ti na to odpovědět,ale co je myslivost asi nepochopíš.Nechci tě naštvat,je mi jedno jestli znáš zvyky v jiných zemí.Pokoru a zžití s přírodou muže jen ten,který v tom žije každý den.Hosty ty poplatkový mi nevadí v dnešní době jsou i nutností.Alespon my sponzory nemáme.A když už jsme u toho i mezi švédy se jen tak nikdo na lov nedostane a oni se tam nemusí tak existečně snažit ta příroda tam tak dotčená neni.Nikoho netankuje,že los sežere hektar lesa.Nikde nejsou výchovné tvorby lesa a co je hlavní ta zvěř tam může být lovena třeba i na tu licenci.Umíš si to představit u nás?Já jo.Ale tak na rok.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Nevědět kdo je myslivec je stejné,jako nevědět kdo je to rybář.
Myslivec je každý,kdo má lovecký lístek,jen záleží na tom,jaký je myslivec.
Naši předci nám namalovali,jaká by měla být myslivost,ale je jasné,že každý se těchto zvyků a tradic držet nebude.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No pokud vidim, ze umysl neni mi nastvat, tak nemam ani duvod se nastvat. :-)
spis to vypada ze nastvu ja tebe.
1. nevnucuji nikomu zvyky z jinych zemi, jen jsi nepochopil co jsem napsal. Srovnal jsem mysliveckou komunitu s jinou komunitou, jako cizinec v jine zemi, mam naprosto stejne pocity jako neclen mysliveckeho sdruzeni.
2. Nikde jsem neuvadel ani konkretni zemi natozpak lovecke ci myslivecke chovani.
jen jsem dal rovnitko mezi diskriminaci narodnostnich mensin s diskriminaci skupiny vuci jedincum.
Myslivci reaguji naprosto stejne na jedince jako narod na skupinu, kdyz se poukaze na jeji nedostatky.
akorat, ze kdyz jsi v cizi zemi, tak ti kazdy vysvetli zakony a rekne ti co a jak.
ne jako ty, ze to nikdy nepochopim a tak vlastne nikdy nemohu byt myslivec.
tim jsi podepsal rozsudek nad tim jak bude verejnost na myslivce koukat. my vsichni jsme totiz debilove co to nepochopime, proto na myslivce koukame tak jak koukame a nic se na tom nezmeni.
Nezlob se na mne ale tohle cos napsal
Pokoru a zžití s přírodou muže jen ten,který v tom žije každý den
Tohle splnovali naposled jen Indiani, ktery amici vyvrazdili. Z toho vyplyva jen jedno, ze myslivec muze byt jen clovek co zije v lese a les ho zivi.
Hele Aldo, to jsi pekne v prdeli.
No a kdyz uz jem u tech lovu v zahranici, tak nevim jak jsi na to prisel, ze se na lov jen tak nekdo nedostane. Naopak, co znam lidi ve svedsku, tak drtiva vetsina z nich jezdi pravidelne lovit. A hlavne obdoba naseho loveckeho listku, tak na to je potreba jen umet dobre strilet, a ver mi, ze 80% echt ceskych myslivcu by to neudelala. Tam je to o praxi. Myslivost jako takova tam neni.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tommy, bud mi chces nastavat nebo neumis cist.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

To bych nesouhlasil, že myslivec je každý, kdo má lovecký lístek. Myslivost je chov diviké zvěře ve volné přírodě podle stanovených regulí a souvisí s výkonem práva myslivosti. Kámen úrazu je, že tento výkon práva je spojen s honitbou. Ten kdo nemá možnost (nebo tak záměrně nečiní) v plné míře se podílet na tomto chovu se nemůže (už z historické podstaty slova) nazývat myslivcem. Je to myšleno bez jakékoliv urážky. Jinými slovy, člověk může milovat přírodu a zvěř jak chce, ale pokud nebude moci aktivně do tohoto chovu zasahovat v pné míře nemůže být myslivcem. Může se ale podílet částečně a pak je možno jej nazývat podle převažující činnosti (pokud jen loví, je to lovec, pokud se stará o podmínky zvěře je ochranář a pod.) Nevidím v těch názvech nic hanlivého ani nic nadřazeného. To, že někoho nazýváme myslivcem pro mne znamená, že vykonává veškerou činnost spojenou s chovem zvěře, Druhá otázka je, jak kvalitně tuto činnost vykonává. Na základě toho je pak myslivec dobrý, nebo špatný, nebo lovec může být dobrý nebo špatný podle toho, jak se jeho lov slučuje se zásadami chovu. No a slovo šlechta? Ještě jsem neviděl šlechtice, jak se plahočí dva dny po polích a sbírá kameny. :lol: Pokud taková šlechta je, pak budu tuto a příští neděli šlechticem a mohou mě u toho oslovovat pane hrabě.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak ted teda opravdu nevím zase já,která bije.Co s tím má společného Alda.Vlastně má ,je to myslivec,kterého si já osobně hodně vážím.Ač by si klidně na tu šlechtu mohl hrát tak jak ho znám já je skromný a lesem žije.On zná kulturu vesnice i Prahy.Dál se k tématu nevracím.Ještě snad něco,nikdo nebrání pronajmout si honitbu znám spoustu lukrativních ,ovšem pak se už musíte o myslivost tedy starat a pochopíš,že to sranda neni.A co napsal Tommy tomu rozumím jsem i rybář.Věř,že já debila z nikoho nedělám a dělat nebudu,v životě bych si to k žádnému člověku nedovolil.Já tak vychovanej nebyl.
Odpovědět